Ken je dat? Leg je je baby lekker in zijn bedje neer en dan is het keten geblazen. Je kleintje speelt, brabbelt, ligt rustig in zijn bedje of wil juist alle aandacht van de wereld. Hij doet een boel, behalve: slapen!

Heb je minder geluk, dan mondt keten uit in huilen en komt Klaas Vaak pas langs na een boel troosten. Waarom is dat? Waarom kan het zo lang duren eer je baby slaapt en slaapt hij dan weer wel in no time als je hem bij je hebt, bij een ander slaapje of bij iemand anders?

Slapen is een spel der hormonen

Ken je cortisol? Daar word je lekker alert en druk van. Dat zie je op het plaatje: de blauwe lijn is cortisol en net nadat deze piekt of daalt gaat de gele lijn (aandacht) mee. Ze gaan dus hand in hand, met een kleine vertraging. Pas als deze twee dalen krijgt zijn evenknie de kans om te stijgen: melatonine ofwel het slaaphormoon (groene lijn). Dat gaat weer samen met de lichaamstemperatuur (rode lijn), want als we slapen daalt onze lichaamstemperatuur om energie te besparen.

Als slapen een spel der hormonen is en je baby de ene keer in no time slaapt en de andere keer veel aandacht en liefde nodig heeft om dromenland te bereiken, dan weet je: je hebt de boot gemist. Je kunt je misschien voorstellen dat als je je baby op bed legt terwijl cortisol een feestje aan het geven is, melatonine en dus slapen geen schijn van kans heeft. Dat kan gebeuren als je timing verkeerd is, maar ook als cortisol nog even ‘doorfeest’ omdat er stress is. Nu lijkt dat een beetje vreemd in het wollige wereldje van een baby, maar dingen als starten bij de opvang, de komst van een broertje of zusje, een verhuizing, oververmoeide ouders en moeheid van ukje zelf kunnen allemaal stressfactoren zijn. Denk ook aan doorkomende tandjes, nog niet goed zelf kunnen slapen of een drukke dag. Ook kleine dingen kunnen stress geven. 

Klaas Vaak is een surferdude: Hij werkt op golven. Mis je de golf, dan mag je wachten tot de volgende komt.

Stap 1: Lift mee op de hormonen

Stap 1 om goed te (leren) slapen is daarom meeliften op die hormonen. Leg je je baby op bed terwijl cortisol laag staat en melatonine hoog, dan gebruik je het spel der hormonen in je voordeel. Je baby ligt er op tijd in, kan ook echt slapen en is niet te moe. Daardoor valt hij sneller in slaap, krijgt er dus een goede slaapassociatie bij en kan dan weer beter en dieper gaan slapen

Stap 2: Maak de wakkertijden heilig

Hoe weet je wat de juiste timing is? Dat zijn de bekende wakkertijden!

  • De allerkleinsten kunnen een uurtje wakker blijven tussen de slaapjes, zij slapen af en aan.
  • Baby’s vanaf twee maanden oud houden het wat langer vol: 90 minuten.
  • En is je kleintje zes maanden oud, dan kan hij in de ochtend en namiddag nèt wat langer wakker blijven: 2 à 3 uurtjes en tussen de andere slaapjes blijft de 90 minuten het maximum.

Tekst: Stephanie Lampe

Wil je meer lezen over slapeloze nachten met een kleintje? Dit zijn de trucs om je kleintje te laten slapen.

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten