Je let er misschien niet op of ergert je wellicht aan de betutteling, maar de straat ligt vol met wijze raad. Verkeersregels zorgen er niet alleen voor dat in relatieve veiligheid met heel veel mensen tegelijk van een klein stukje weg gebruik kunnen maken, als je goed kijkt schuilt er in veel verkeersborden een mooie wijsheid voor jouw levenspad.

Share the road

Mijn favoriet is Share the road, die ik in Thailand tegenkwam. Want wie z’n weg deelt, is nooit alleen. Wanneer je deelt wat jij op je weg tegenkomt, zijn anderen daar ook, al is het maar in gedachten of in dromen. Soms is de weg gemakkelijk, glad en recht met een windje in de rug en soms is deze moeilijk en vol hobbels en kuilen. In beide gevallen is het fijn als er iemand is om die stukjes van de weg mee te delen.

De weg is niet van jou

Maar wat voor mij minstens zo belangrijk is, is het besef dat de weg niet van mij is. Deze is van ons allemaal en ook ik mag er gebruik van maken, wat mij vervult met een gevoel van dankbaarheid. Hier waarom dankbaarheid het geheime recept is voor geluk.

De betekenis van verkeersborden

Use low gear

Deze komen we in ons vlakke Nederland niet vaak tegen. Wanneer het bergopwaarts gaat, betekent dit dat het goed met ons gaat. We zijn op weg naar de ‘top’! Maar doen we dit in de hoogste versnelling, dan rollen we keihard achteruit het diepe dal in. Blijf vooral bergopwaarts gaan, maar doe het in een lage versnelling. Kijk om je heen, geniet van het uitzicht. En hebben we die ‘top’ bereikt? Vanaf dat punt zie je nog veel meer mooie toppen binnen handbereik. Ga je bergafwaarts? Joehoe, je bent geen knikker, je kunt zelf sturen. Bind je ski’s onder, bepaal je koers en geniet van de wind door je hoofd. Je bent er nu toch, you might aswell enjoy it.

Stopbord

Dit bord betekent dat je even helemaal tot stilstand moet komen, alvorens je een belangrijke weg kruist. Hoe vaak nemen wij dit advies ter harte wanneer we voor belangrijke beslissingen staan?

Doodlopende weg

Op de fiets of in de auto peins ik er niet over om een doodlopende weg in te rijden. Toch kent ons levenspad vele doodlopende afslagen. De een lopen we voorbij en de ander lopen we met ons volle verstand in. Om aan het eind met een illusie armer en een deuk in je ziel rijker terug te moeten keren. Doodlopende wegen zijn verspilde tijd en energie. En je hoeft de weg niet helemaal uit te lopen om daar achter te komen. Aan het begin van de weg stond immers een loeigroot bord.

Uitrit

Alle wegen bevatten uitritten. Bevalt de weg je niet, dan neem je een uitrit. Dat is niet altijd makkelijk, maar besef dat jij degene bent met het stuur in je handen.

Voorrang

Wie heeft er op jouw weg voorrang? Zijn dat altijd anderen of rijd je zelf ook wel eens op die weg, waar jij even eerst mag?

Benzinestation

Sta je ook regelmatig zonder brandstof? Vergeet niet om bij te tanken. Wat is brandstof? Alles wat je voedt. Gezonde voeding, vriendschap, muziek, sport enz.

Eenrichtingsverkeer

Dat zijn wegen waar je maar beter niet al te lang op kunt blijven rijden. Op de goede weg komt het van 2 kanten.

Rotonde

Ken je die vrouw die de hele dag rondjes reed op de rotonde? Ik ook niet. Want de hele dag rondjes rijden op de rotonde is wel erg vreemd. Rotondes zijn er om de doorstroom te versoepelen. Toch malen onze gedachten soms in de rondjes, omdat we niet weten welke weg we in moeten slaan. Zie dan die rotonde voor je, best raar wat je aan het doen bent he!

En zo kan ik nog wel even doorgaan, de wegenverkeerswet is zo slecht nog niet.

Eentje wil ik jullie niet onthouden. Wees zorgvuldig met het kiezen van je wegen, want er zijn er een aantal waarvan de tol wellicht te hoog is.

 

Tekst: Mirte Blokker voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten