Werkgeluk: wat is dat eigenlijk? We ervaren allemaal dat er delen van ons werk zijn waar we enthousiast over zijn en delen waar we minder blij van worden. Of het nu komt door de werkzaamheden zelf, je to-do-lijst die nooit afkomt, je collega’s, de branche of je salaris. Toch is het wel mogelijk meer voldoening uit je werk te halen en gelukkiger te zijn op de werkvloer. Het komt neer op regie nemen: wat wil je, waar kun je iets sturen zodat het meer in jouw straatje past en hoe pak je dit vervolgens aan? Je leest het in dit artikel. 

Stel prioriteiten

Voel je je snel overweldigd door alles wat er moet gebeuren die dag? Des te belangrijker is het om je prioriteiten goed te stellen, structuur aan te brengen in je to-do-lijst en als het mogelijk is, zaken te delegeren. Hoe je dit aanpakt? In plaats van stomweg maar ergens beginnen, begin je de dag met 20 minuten tijd om het grotere plaatje te zien.

Bekijk je lijstje van vandaag. Sluit je ogen en doe een korte ademhalingsmeditatie. Kijk wat er naar boven komt. Wat is urgent en wat is belangrijk? Dit zijn niet per definitie dezelfde dingen. Iets kan urgent en onbelangrijk zijn of belangrijk en niet urgent: maak dit onderscheid. En geen dus absoluut geen prioriteit aan niet urgente én onbelangrijke taken. Door op deze manier goed met je tijd om te gaan, zul je meer gedaan krijgen en meer voldoening ervaren van wat je afkrijgt. Daarbij ben je minder overweldigd doordat je het overzicht hebt.

Probeer je interesses, passies en/of kwaliteiten in je werk te integreren

Merk je dat je je werkzaamheden niet zo uitdagend (meer) vindt of dat je werk en privéleven erg gescheiden zijn en wil je meer overlap? Of merk je dat het werk wat je doet niet zo strookt met je innerlijke wereld? Bekijk eens wat de mogelijkheden zijn om je interesses, passies en/of kwaliteiten lichtjes te integreren op je werk.

Kijk naar mogelijkheden: wil jij iets meer van doen hebben met social media? Hoe kun jij met je werk daar een bijdrage aan leveren en stel dit voor aan je baas. Merk je dat je erg goed bent in plannen en vind je dat leuk? Kijk of je je collega’s die dit moeilijk vinden hiermee kunt helpen. Vind je het belangrijk je collega’s beter te leren kennen? Neem het initiatief en organiseer een borrel. De bottomline is: onderneem actie. Maak je wensen kenbaar aan je leidinggevende. Vaak zijn er heel veel mogelijkheden, je moet ze alleen even zien en door hebben dat ook jij invloed hebt en je situatie kan sturen.

Wees ook dankbaar

Komt er veel werk op je af, word je vaak om hulp gevraagd of word jij vanuit jouw kwaliteiten ingezet op bepaalde taken? Natuurlijk is dat druk en vraagt dat veel van je, maar het betekent ook dat je waardevol en nodig bent. Je collega’s zien dat. Wellicht kunnen zij voor jou eens een referentie schrijven of een goed woordje doen, wat je (in de toekomst) in kan zetten in een salarisonderhandeling of een sollicitatiegesprek. Je netwerk wordt steeds belangrijker op de arbeidsmarkt, dus wees ook blij met de kansen die je krijgt om je waarde te laten zien en te laten groeien!

Ken je kwaliteiten en vraag hulp

Weet jij duidelijk waar jouw sterke kanten liggen? We krijgen allemaal weleens project naar ons toegeschoven wat vanaf het begin een bende is. Vervolgens mag jij beginnen met orde vinden in de chaos of het herstellen van fouten. Jezelf kennen en weten waar jouw kracht ligt is in deze ontzettend belangrijk. Zo kun je ook duidelijk aangeven waar je hulp bij nodig hebt. Op deze manier zet jij je kwaliteiten ten volle in voor waar je goed in bent en wordt het project efficiënter gedaan. Erg fijn is natuurlijk dat je dan bijvoorbeeld niet in de eindeloze cijfers hoeft te duiken, wanneer je veel meer een taalmens bent. Scheelt frustratie!

Vier de successen

Ligt de nadruk veel op fouten op je werk of word er niet echt stilgestaan bij successen? Wat zonde! Het is erg goed voor je motivatie en de algemene stemming en motivatie op de werkvloer als je gezamenlijk stilstaat bij succesvolle prestaties of projecten. Wat er beter kan staat vaak genoeg in de schijnwerpers. Het vieren van succes hoeft niet (altijd) groot en uitbundig: het kan een borrel zijn, maar ook simpelweg felicitaties naar elkaar toe zorgt voor een positieve vibe onder collega’s.

Nog meer werkgeluk ervaren?

Er zijn nog veel meer tips om een fijnere tijd op je werk te hebben. Zorg bijvoorbeeld voor een productieve werkplek om het optimale uit je tijd te halen. Even een goede pauze nemen en het werk uit je hoofd zetten zorgt er ook voor dat je productiever bent. Je kunt deze pauze goed combineren met een gezonde lunch. Heb je last van werkstress, dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Wij geven je graag wat tips om de stress te minderen. Heb je een kantoorbaan? Zorg dan ook voor wat beweging. Zitten is namelijk het nieuwe roken. Wil je weten wat dat betekent? Lees het hier!

 

Tekst door Marieke de Groot voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten