Een negatieve mindset kan langzaam insluipen bij een slechte dag en wordt een gewoonte die maakt hoe wij ons voelen of welke keuzes we maken.

Vaak komt negativiteit voort uit een kleine gedachte of gebeurtenis en brengt ons in een spiraal. Het probleem is dat wij er geen tijd en ruimte aan geven om te ontdekken wat er echt is. We kunnen onze gedachten niet altijd controleren, maar we kunnen iets doen om ze te beheersen. Leer van deze 6 mentale oefeningen die je dagelijks kunt doen.

 • Jezelf kennen

De eerste oefening is bedoelt om jezelf te (leren) kennen. Pak pen en papier en schrijf op:

 • Wanneer voel ik de negativiteit in mijn leven?
 • Komt de negativiteit uit mezelf of uit de mensen om mij heen?
 • Hoe wil ik mij eigenlijk voelen?
 • Waarom laat ik deze gevoelens niet komen?
 • Wat stopt mij om mezelf positief te voelen?
 • Waarom voel ik mij comfortabel in deze negativiteit?
 • Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn?
 • Wat kan ik vandaag doen om positief te zijn in mijn gedachten en leven?
 • Bewustzijn

Onze mind houdt ervan om de controle over ons te hebben. Het zorgt dat we niet even rustig kunnen zitten en brengt negativiteit. Ons bewustzijn is een belangrijk stuk van ons. We hebben het nodig, maar moeten er ook mee op passen. Het is soms lastig om tijdens een meditatie onze gedachten te laten rusten. Het vertelt wat we straks, morgen, met wie, wanneer en waarom moeten doen. Het routinematig kort mediteren is de beste manier om het te leren.

Begin met het instellen van een timer. Probeer comfortabel te zitten of liggen. Neem 3-4 diepe ademhalingen en laat je gedachten even gaan. Lukt dat niet? Zet een zacht muziekje of meditatie aan, zodat je gedachten daar heen kunnen gaan.

 • Medelijden

Wanneer was het de laatste keer dat je jezelf een mentale pauze gaf? We moeten soms zoveel en dat is best overweldigend. Dus, in plaats van negatief te zijn en negativiteit brengen in je gedachten, oefen medelijden met deze oefening.

Leg je handen op je hart. Voel jezelf ademen en neem een paar diepe ademhalingen. Focus je op je gedachten en laat deze komen. Geef jezelf een paar momenten om medelijden te voelen voor jezelf. Visualiseer je leven en alle dingen die je hebt gedaan. Bedenk hoeveel je eigenlijk ervaart in je leven en voel liefde en waardering voor jezelf.

 • Geen negativiteit

Soms is je mind te sterk. Hier zijn twee technieken om daar mee om te gaan.

Emotionele vrijheidstechniek

Dit is een goede manier om te starten en een paar negatieve gedachten rond te laten gaan, vooral als je niet kunt achterhalen waar deze gedachten echt over gaan of vandaan komen. Bij deze oefening tik je op verschillende plaatsen op je lichaam en bedenk je dat je het accepteert dat je niet weet waar deze gedachten vandaan komen. Uiteindelijk zal je lichaam openen en een gevoel van verlichting geven.

Vollemaan

Pak een papier bij de volgende volle maan en schrijf je negatieve gedachten op die je wilt loslaten. Leg het papier vervolgens weg en doe hem de volgende dag weg om de energie weer vrij te maken.

 • Dagelijkse mantra

Wanneer je ’s ochtends uit bed komt, moet je je handen op je hart leggen en probeer wat mantra’s te zeggen. Je kunt je eigen woorden toevoegen door te zeggen wat je voelt of nodig hebt elke dag. Zeg deze mantra op of gedurende de dag om dit te oefenen.

 • OM

OM is de kortste en makkelijkste mantra.

Ga in een rustige ruimte zitten en begin met het zeggen van dit woord. Doe dit een paar minuten. Je voelt energie en een verschuiving van je gedachten. Je kunt het ook in een drukke ruimte doen. Gewoon in jezelf. Het wordt aanbevolen dit drie minuten te doen.

Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline

Bron:chalkboardmag.com

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten