Geen stress

Hoe fijn zou het zijn als je niet meer hoeft te zoeken naar spullen die je nodig hebt? Geen stress meer omdat je dingen kwijt bent? Als alles een vaste plek zou hebben?

“Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd”. De laatste tijd horen en lezen we dit steeds vaker. Uit ervaring kan ik vertellen dat de KonMari methode hiervoor zorgt!

De van oorsprong Japanse opruim methode is ontwikkeld door Marie Kondo. Met haar Netflix serie ‘Tidying Up With Marie Kondo’ zijn veel mensen geïnspireerd geraakt en aan de slag gegaan met opruimen.

Opruimtips

Tip 1:  Start met het visualiseren van jouw ideale leefomgeving. Wat vind jij belangrijk? Waar krijg jij energie van? Tegelijkertijd denk je na over hoe je wilt leven nadat je je hele huis hebt opgeruimd. Door te beginnen met jouw visie, zul je gemotiveerd raken (en toegewijd blijven) om hiernaar toe te werken.

De KonMari methode is meer dan alleen het opruimen van je huis. Het zet je aan het denken over jezelf en wat voor persoon je wilt zijn. Het kan een zoektocht naar jezelf zijn. Jij bepaalt waar je blij van wordt en dat vertaalt zich in de spullen om je heen.

Tip 2: Does it spark joy? Het uitgangspunt is alleen te houden waar jij blij en gelukkig van wordt. Op die manier omring je jezelf met de spullen die je blij maken. Je leert op een andere manier naar jouw bezittingen kijken en je leert ze meer te waarderen. Je neemt afscheid van de spullen waar je niet meer blij van wordt door ze te bedanken.

Tip 3: Ruim op per categorie in plaats van per locatie. Begin bij kleding, vervolgens boeken, papieren, komono (allerlei) en sentimentele items. Op die manier ga je in één keer door al jouw spullen heen. Door te beginnen met kleding ervaar je hoe het is om het ‘spark joy’ gevoel te ervaren en kun je dit gevoel trainen. Kleding is hierbij het makkelijkst om uit te proberen waar je blij van wordt. De volgende stap is het verzamelen van alles uit één categorie op één plek. Het principe is in iedere categorie hetzelfde. Haal je kast helemaal leeg en verzamel al jouw kleding op het bed. Pak elk kledingstuk op en bekijk waar je blij van wordt. De focus ligt op wat je wilt houden in plaats van wat weg kan. Bedank de spullen waar je niet meer blij van wordt, wellicht kun je er een ander blij mee maken.

Tip 4: Zie je er tegenop om te beginnen? Begin dan klein. Je zult zien dat je enthousiast wordt en als je eenmaal bent begonnen, het ook makkelijker is om verder te gaan. Je kunt de categorieën ook onderverdelen in subcategorieën, op die manier zie je snel resultaat.

Tip 5: Berg het staand op. In plaats van stapels kleding, zet je de kledingstukken achter elkaar neer. De speciale vouwmethode helpt hierbij. Dit werkt overzichtelijk omdat je in één keer ziet wat je hebt.

Tip 6: Alles in huis krijgt uiteindelijk een vaste plek. Door alle spullen terug te leggen op deze vast plek, zul je nooit meer hoeven te zoeken!

Nieuwe energie

Als je klaar bent met opruimen, zul je merken dat je je beter kunt focussen, je geconcentreerder bent en het je nieuwe energie geeft. Je zult tijd hebben om de dingen aan te pakken die je altijd al graag wilde, die jij belangrijk vindt in het leven.

 

Door: Maaike

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten