Geen stress
Hoe fijn zou het zijn als je niet meer hoeft te zoeken naar spullen die je nodig hebt? Geen stress meer omdat je dingen kwijt bent? Als alles een vaste plek zou hebben?
“Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd”. De laatste tijd horen en lezen we dit steeds vaker. Uit ervaring kan ik vertellen dat de KonMari methode hiervoor zorgt!
De van oorsprong Japanse opruim methode is ontwikkeld door Marie Kondo. Met haar Netflix serie ‘Tidying Up With Marie Kondo’ zijn veel mensen geïnspireerd geraakt en aan de slag gegaan met opruimen.
Opruimtips
Tip 1: Start met het visualiseren van jouw ideale leefomgeving. Wat vind jij belangrijk? Waar krijg jij energie van? Tegelijkertijd denk je na over hoe je wilt leven nadat je je hele huis hebt opgeruimd. Door te beginnen met jouw visie, zul je gemotiveerd raken (en toegewijd blijven) om hiernaar toe te werken.
De KonMari methode is meer dan alleen het opruimen van je huis. Het zet je aan het denken over jezelf en wat voor persoon je wilt zijn. Het kan een zoektocht naar jezelf zijn. Jij bepaalt waar je blij van wordt en dat vertaalt zich in de spullen om je heen.
Tip 2: Does it spark joy? Het uitgangspunt is alleen te houden waar jij blij en gelukkig van wordt. Op die manier omring je jezelf met de spullen die je blij maken. Je leert op een andere manier naar jouw bezittingen kijken en je leert ze meer te waarderen. Je neemt afscheid van de spullen waar je niet meer blij van wordt door ze te bedanken.
Tip 3: Ruim op per categorie in plaats van per locatie. Begin bij kleding, vervolgens boeken, papieren, komono (allerlei) en sentimentele items. Op die manier ga je in één keer door al jouw spullen heen. Door te beginnen met kleding ervaar je hoe het is om het ‘spark joy’ gevoel te ervaren en kun je dit gevoel trainen. Kleding is hierbij het makkelijkst om uit te proberen waar je blij van wordt. De volgende stap is het verzamelen van alles uit één categorie op één plek. Het principe is in iedere categorie hetzelfde. Haal je kast helemaal leeg en verzamel al jouw kleding op het bed. Pak elk kledingstuk op en bekijk waar je blij van wordt. De focus ligt op wat je wilt houden in plaats van wat weg kan. Bedank de spullen waar je niet meer blij van wordt, wellicht kun je er een ander blij mee maken.
Tip 4: Zie je er tegenop om te beginnen? Begin dan klein. Je zult zien dat je enthousiast wordt en als je eenmaal bent begonnen, het ook makkelijker is om verder te gaan. Je kunt de categorieën ook onderverdelen in subcategorieën, op die manier zie je snel resultaat.
Tip 5: Berg het staand op. In plaats van stapels kleding, zet je de kledingstukken achter elkaar neer. De speciale vouwmethode helpt hierbij. Dit werkt overzichtelijk omdat je in één keer ziet wat je hebt.
Tip 6: Alles in huis krijgt uiteindelijk een vaste plek. Door alle spullen terug te leggen op deze vast plek, zul je nooit meer hoeven te zoeken!
Nieuwe energie
Als je klaar bent met opruimen, zul je merken dat je je beter kunt focussen, je geconcentreerder bent en het je nieuwe energie geeft. Je zult tijd hebben om de dingen aan te pakken die je altijd al graag wilde, die jij belangrijk vindt in het leven.
Door: Maaike
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 oktober 2018
Maak van stress iets positiefs!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
6 september 2017
De internationale dag van de Orchidee
29 oktober 2016
IS POSITIVITEIT DE SLEUTEL TOT JOUW GELUK?
1 augustus 2018
Waarom voelen we chemie met bepaalde mensen?
8 maart 2018
Slaapt je baby ineens slecht? Slaapregressie!
31 augustus 2018
Wat is aromatherapie?
17 januari 2018
15 manieren om je binnen no time happier te voelen!
17 oktober 2018
Winactie: Weleda Roomsprays
8 februari 2018
Lachen is gezond: zo lach je meer in het dagelijks leven
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
29 november 2017
De verrassend leuke voordelen van single zijn
11 december 2017
10 filmtips op Netflix om te kijken tijdens de feestdagen
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
17 april 2019
Wil jouw kindje niet slapen? Dit kan de reden zijn
26 februari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –