Dankbaarheid zet dingen in perspectief en zorgt ervoor dat we het goede en het slechte zien. Dankbaar zijn helpt ons te realiseren wat we hebben en zorgt ervoor dat we niet steeds maar meer en beter willen hebben. Ook maakt het ons gelukkiger, want het is goed voor onze relaties en onze gezondheid. ‘To practice gratitude’ vertalen wij met ‘dankbaarheid praktiseren’. Dankbaarheid is iets wat je doet en oefent en met onderstaande tips breng je dit in de praktijk.  

Dagboekje

Schrijf elke dag aan het eind van de dag vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit kan variëren van een kaartje in je brievenbus, een compliment, een nieuw kledingstuk, iets wat iemand voor je gedaan heeft of iets wat je zelf erg goed hebt gedaan. Er zijn veel dingen om dankbaar voor te zijn, maar je hebt het alleen niet altijd door.

Tegenhanger

Iedere keer wanneer je merkt dat je ontevreden bent of moppert, denk dan aan iets wat je wel hebt gekregen of gedaan waar je wel tevreden over bent en dankbaar voor kunt zijn. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller dit in je systeem komt te zitten.

Spreek het uit

Vertel aan anderen dat je iets aan hen erg waardeert en er dankbaar voor bent of geef een compliment. Dit kan zowel met grote dingen, als met kleine dingen. Het hoeft niet per se met woorden, maar kan ook met daden. Doe dit in ieder geval een keer per dag.

Echt belangrijk

Iedere keer wanneer je het moeilijk hebt – wat er ook gewoon mag zijn natuurlijk -, vergeet dan niet ook te denken aan wat er écht belangrijk is voor jou in het leven. Dit plaatst zaken in namelijk in perspectief.

Bekijk het nieuws

Kijk jij regelmatig het nieuws? Zoals je weet zijn ongeveer negen van de tien nieuwsberichten negatief of zelfs vreselijk om te horen. Er gebeuren verschrikkelijke dingen in de wereld en terwijl jij het nieuws kijkt of leest, zit je hoog en droog en misschien heb je er zelfs een kopje thee bij. Dat is best veel om dankbaar voor te zijn!

In het moment

Probeer zoveel mogelijk in het moment te zijn. Mindfulness maakt dat je eerder herkent waar je dankbaar voor bent en hier dus niet zo snel aan voorbij gaat. Een manier om mindfulness te oefenen is meditatie. Daarbij veranderen mindfulness en meditatie iets in je hersenen waardoor je vanzelf al dankbaarder wordt. Je slaat dus twee vliegen in één klap.

Grijp je kans

Probeer uitdagingen in het leven als kansen te zien, als momenten die je mogelijkheden geven waarmee je vooruit kunt komen. Uitdagingen zijn er in alle soorten en maten en deze zijn vaak best moeilijk. Toch is niks helemaal negatief of helemaal positief. Negatief en positief zijn twee kanten van dezelfde medaille. Vraag je dus af: wat aan deze gebeurtenis kan ik inzetten om vooruit te komen? Vervolgens kun je ook dankbaar proberen te zijn voor deze kans!

Help anderen

Het helpen van anderen, ofwel geven, kan een groot verschil maken voor een ander. Dit inzicht leert je dingen waarderen, die je eerder voor lief nam. Nu je zelf iets doet voor een ander, merk je dat niks vanzelfsprekend is.

Breng tijd door met geliefden

Spendeer zoveel mogelijk tijd met degenen die je blij en gelukkig maken. Deze tijd geeft jullie de kans nader tot elkaar te komen, maar dit zijn tevens de mensen bij wie je dankbaarheid uiten extra goed kunt oefenen. Benoem aan hen waar je blij mee bent, wat je aan hen waardeert, bedank hen voor grote en kleine dingen en laat zien wat zij voor jou betekenen.

Wil jij meer weten over dankbaarheid en gelukkig zijn?

Heb jij nog goede tips om dankbaarheid te praktiseren in het dagelijks leven? Wij horen jouw tips en ervaringen graag! Laat hieronder graag je reactie achter.

Dankbaarheid maakt gelukkiger. Positief zijn is ook een simpele, maar goede methode om je geluk niveau te boosten. Ook buiten zijn is erg goed voor je geluksniveau. Lees dus vooral nog even verder over geluk op Vivonline.nl!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten