Wereldwijd hebben zo’n 15% van de volwassen last van migraine. De effecten hiervan zijn verschillend voor iedereen, maar het kan zeker de kwaliteit van leven beïnvloeden. Helaas is de exacte oorzaak niet bekend. Daarentegen is het wel bewezen dat dieet invloed heeft op migraine. Deze 6 voedingsmiddelen kunnen migraine uitlokken.

Migraine en oude kaas

Oude kaas bevat veel tyramine. Deze stof beïnvloed de bloedvaten en veroorzaakt hoofdpijn. Andere voedingsmiddelen die veel tyramine bevatten zijn onder andere oud, gedroogd of gerookt, zoals cheddarkaas, Zwitserse kaas, salami, zuurkool en tofu. Kaas is niet voor iedereen een trigger, maar voor sommigen kan het migraine zeker verergeren.

Chocolade

Helaas wordt ook chocolade gezien als een trigger voor migraine. Dat komt waarschijnlijk door fenylethylamine of flavonoïden, twee stoffen die in chocolade zitten. Onderzoeken zijn het niet helemaal met elkaar eens. Maar het kan zijn dat chocolade hier invloed op kan hebben.

Vet en gefrituurd voedsel

Ja, ook vet kan een trigger zijn. Vetten bevatten namelijk hormoon achtige stoffen genaamd prostaglandines. Deze zorgen ervoor dat je bloedvaten uitzetten wat kan zorgen voor migraine en pijn. Hierbij gaat het vooral over slechte vetten en de hoeveelheid vet.

Koffie, thee en frisdrank

Cafeïne is een tegenstrijdige stof. Het wordt namelijk vaak gebruikt om hoofdpijn te verminderen. Daarentegen wordt het ook gelinkt aan het uitlokken van migraine. Dit is vooral het geval bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Heb je daar last van? Probeer dan te letten op je cafeïne inname.

Kunstmatige zoetstoffen

Aspartaam is een stof die vaak wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken om het zoet te laten smaken zonder dat er suiker in zit. Sommige mensen geven aan hier last van te hebben. Echter is het wel een lastig onderwerp. Vaak draait het niet zozeer om de stof zelf, maar om de bedrijven die het gebruiken. Daarnaast zijn er onderzoeken die niet of nauwelijks een link kunnen vinden tussen aspartaam en migraine, terwijl andere (kleinschalige) onderzoeken wel een link vinden. Ook hier geldt dus dat het voor de één migraine kan uitlokken en voor de ander niet.

Alcoholische dranken

Alcoholische dranken zijn een van de oudste triggers. Helaas is de reden hiervan niet helemaal duidelijk. Daarentegen schijnt alcohol zelf niet zozeer het probleem te zijn. Rode wijn wordt vaak aangewezen als de boosdoener. Zo hebben mensen bijvoorbeeld wel last van rode wijn, maar geen last van wodka. Er wordt geschat dat ongeveer 10% van de mensen met migraine last hebben van alcoholische dranken. Heb je hier last van? Dan is het een goed idee om te minderen.

 

Bij veel van deze voedingsmiddelen is weinig bewijs gevonden om echt met zekerheid te zeggen dat dit invloed heeft op een migraine. Desondanks kan je hier toch last van hebben. Daarom is het goed om een lijstje te hebben waar je op kunt letten.

 

Tekst: Emma Bering voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten