Wakker worden, je bed uitstappen en je vent die een dubbele espresso voor je maakt. Ik zeg; beter wordt het niet!

Ik was nooit een groot fan van koffie, maar sinds een jaar of twee hebben we een bonenmaler en een (ok, best wel luxe) espresso-apparaat. En heel eerlijk, als ik nu van iemand een Senseo koffie aangeboden krijg of als er backstage bij een optreden een “slechte” machine staat, neem ik liever m’n kruidenthee. Typisch gevalletje van verwend zijn. Maar hey, ik geniet wel IE-DE-RE ochtend van m’n geliefde zwarte dubbele espresso.

Is koffie nou wel of niet goed voor je?

Ik lees er al jaren veel verschillende meningen over, dus ik heb voor mezelf maar bepaald: koffie drinken JA, maar met mate. Ik vind het ook gewoon gezellig haha. Even een bakkie koffie drinken met vrienden.
Maar cafeïne doet natuurlijk wel degelijk iets met je. Toen ons espresso-apparaat even niet in huis was vanwege een reparatie, maakten we koffie met de cafetière (zo’n glazen pot met een metalen filter waarin je grofgemalen koffie en heet water giet). Heerlijk ook! Maar oeps; veel te veel.. Ik voelde me daarna de hele dag opgefokt en had van die shakende handjes. Ken je dat gevoel? Totaal niet relaxed.

Dus ik weer een beetje op onderzoek uit over koffie met een cafetière. Blijkt dat het een grote hoeveelheid cafestol (een stofje dat een cholesterolverhogend effect heeft) bevat. Dus die koffie hoort niet thuis in de Schijf van Vijf, schrijft het
Voedingscentrum.

blog krystl koffie & ijs

Filterkoffie

Filterkoffie bevat het minste cafestol. Dus hop met z’n allen weer ‘ouderwets’ aan de filterkoffie in plaats van al die shiny hippe apparaten 😉

Sinds een aantal weken heb ik een lichte verslaving ontwikkeld voor koude koffie. Het begon op m’n vakantie op Corfu. Nou, de Grieken snappen het met hun lekkere ijskoffie: Frappé. De meeste Grieken doen er uren mee en stoppen er melk en suiker in. Ik ging voor hardcore zwarte espresso met ijsklontjes.

Naast de koffie heb ik me deze zomer ook te goed gedaan aan ijsjes. Omdat ik een lactose intolerantie heb, kon ik vaak geen ijsjes eten. Ja waterijsje of sorbet, maar daar werd ik nou niet écht vrolijk van. Maar ik heb nu allemaal nieuwe ‘gezonde’ ijsjes op de markt ontdekt!

Ik hou zo erg van deze (vegan) ijsjes

Een soort magnum van Bon Vita Bon Ice, gemaakt van rijstemelk. Goddelijk! Te koop bij bijvoorbeeld een Ekoplaza. IJsjes met groenten en fruit van de AH (er zit zelfs broccoli in!) en vegan ijs van Professor Grunschnabel.
Ik werd niet goed toen ik deze laatste voor het eerst proefde! Zo romig en smaakvol. Er wordt veel gewerkt met kruiden als kardemom, vanille, kaneel en ook koffie (YES!). De kokosmelk maakt het zo vol van smaak. Zelfs m’n vriendje Paul is fan, terwijl die totaal niet vegan is, dus check it out!

Ik ga snel koffie drinken en ijs eten

Nu ik dit blogje aan het schrijven ben bij een koffietentje op de hoek (met een ijskoffie on the side ;-)) heb ik zin om op te staan en naar huis te gaan, de ijskast open te trekken, op de bank te gaan zitten en die hele bak vegan ice die daarin ligt, op te eten. Why not? Tot de volgende blog lieve mensen; ik ga maar eens m’n laptop sluiten en huppelend naar huis.☺

xx Krystl xx

PS. Voor de liefhebbers van zowel koffie en ijs, probeer deze smoothie:

  • 1 afgekoelde espresso
  • 1 bevroren banaan
  • 200 ml amandelmelk (of andere melk) – 2 el havermout
  • 1 dadel
  • Snufje kaneel
  • Snufje nootmuskaat
  • Tl chiazaad
  • 2 ijsklontjes

Optioneel:

  • El pindakaas (jammieee!)
  • Cacaonibs

Wil je meer blogs lezen van Krystl? Klik dan hier om te lezen waarom zij altijd een koude douche neemt. 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten