Een goede nachtrust en de dag fris starten willen we allemaal. We gaan optijd naar bed gaan en toch zijn we soms moe de volgende dag. Hoe komt het dat je dan nog zo moe bent? Het gaat niet om de hoeveelheid slaap, maar om de kwaliteit ervan. Je kunt je nachtrust verbeteren door dingen te doen, maar weet jij ook wat je beter kunt vermijden?

Slapen is belangrijk

Slapen is een periode waarin ons lichaam en geest tot rust komen. Dit betekent niet dat er niks wordt gedaan. Integendeel, je lichaam en geest zijn verschillende processen aan het verwerken en in gang aan het zetten. Ons lichaam komt tot rust en de hersenen blokkeren prikkels van buitenaf. Onze slaap doorloopt verschillende fasen van de lichte slaap, de echte slaap tot de fase waarin we dromen. Slaap is belangrijk, omdat de informatie die je overdag opneemt, wordt verwerkt en opgeslagen. Slaap zorgt dus voor het herstel van ons lichaam. Gemiddeld genomen moeten wij 7 tot 8 uur slapen, maar per persoon is het verschillend hoeveel slaap iemand nodig heeft. Iemand die een druk leven leidt of sport heeft iets meer slaap nodig.

Eerst je werk afmaken

Misschien herken je het wel. Je bent druk geweest op je werk en je brengt dat gevoel wellicht mee naar huis. Eigenlijk moet je nog de laatste mailtjes beantwoorden en veel doen. Probeer deze gevoelens niet mee te nemen naar bed. Je hersenen zullen het bed associëren met stress en werk.

Neem een slaapmutsje

Alcohol maakt het vaak gemakkelijker om in slaap te komen, maar zal ook de kwaliteit van je slaap verlagen door de REM-slaap te verminderen. De REM-slaap vindt 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen plaats. Dit is de fase waarin wij dromen en ons lichaam in ruststand is. Een korte REM-slaap maakt dat je suffer wakker wordt.

Kijk niet meer op je mobiel

Studies hebben aangetoond dat het blauwe en witte licht wat door schermen wordt uitgezonden een negatief effect hebben op de slaap. Het hormoon melatonine wat door de hersenen wordt uitgescheiden, wordt minder uitgescheiden. Dit hormoon maakt je klaar om te gaan slapen. Het is verleidelijk om in je bed nog even te scrollen op je mobiel, maar heeft dus een negatief effect op het in slaap komen.

Suiker

Suiker is niet onze beste vriend, maar ook zeker niet van onze slaap. Voeding hoog in verzadigd vet en suiker worden in verband gebracht met een lichtere en mindere herstellende slaap met onderbrekingen. Eet dus vlak voor het slapengaan geen suikerhoudende producten.

Kruidig eten

Naast suiker is het ook niet aan te raden om heel erg gekruid eten te eten vlak voor je gaat slapen. Kruidig eten veroorzaakt een zuur reflex die wordt verergerd als je te snel gaat liggen nadat je hebt gegeten. Eet dit dus of redelijk vroeg of maak je diner iets minder pittig.

Teveel water drinken

Water drinken is super belangrijk, maar niet heel handig vlak voor het slapen. De kans is groot dat je midden in de nacht je bed uit moet om te gaan plassen. Drink water gedurende de dag en niet heel veel vlak voor je gaat slapen.

Do: Magnesium een ware ontspanner

Magnesium is een mineraal wat het zenuwstelsel tot rust brengt. Het kan zorgen dat je sneller inslaapt valt en beter en dieper slaapt. Magnesium is in verschillende vormen verkrijgbaar. Vloeibare magnesium is zowel voor volwassenen als voor kinderen heel fijn in gebruik. Spray het bijvoorbeeld op de je eigen voetzolen of de voeten van de kinderen net voor het slapen gaan, masseer het even in en je zult merken dat je beter ontspant en het hele gezin beter slaapt.

 

Tekst: Tisha den Otter voor VivOnline