Je begint je dag enorm gezond met een gebakken ei met groente en in de middag eet je op je werk een gezonde salade. Eenmaal thuis gedraag je je ook nog netjes en maak je voor jou en manlief een gebakken visje met groente. Maar hierna slaat de paniek toch echt toe, je hebt het de hele dag proberen te verbijten, maar de zin in chocolade is niet meer weg te denken.

Hoe kan het toch dat we zo vaak hunkeren naar chocolade? Wat maakt dat we het zo lekker vinden en niet uit ons hoofd kunnen zetten? Misschien kun je jezelf vinden in onderstaande punten.

1. Lage bloedsuiker

Als er te veel tijd tussen onze maaltijden zit, daalt onze bloedsuikerspiegel en verlangen we naar energie (die we uit voedsel halen). Op dit soort momenten grijpen we al snel naar snelle suikers. Het zoete spul geeft ons een snelle piek en energieboost. Maar dat maakt het nog niet ideaal. Als je suiker (of chocolade) nuttigt krijg je een snelle energieboost, maar je bloedsuiker daalt snel en daardoor snak je nog meer nog chocolade. Dus voordat je het weet zit je in de achtbaan van een bloedsuiker die omhoog en omlaag schiet. Probeer daarom geen maaltijden over te slaan en eet voldoende vezelrijk eten, wat de bloedsuiker in evenwicht houdt. 

LEES OOK: Een gezonde bloedsuikerspiegel: zo krijg je het voor elkaar.

2. Magnesium tekort

Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit. In alle meer bewerkte chocolade zit namelijk veel minder magnesium. Je kunt je magnesium tekorten ook aanvullen met: bonen, noten, avocado en bladgroenten. 

3. Stress 

Als we gestrest of angstig zijn wenden we ons vaak tot voedsel, vaak omdat we weten dat dit ons een comforting gevoel geeft. Het wordt niet voor niets stress eten genoemd. Chocolade valt in de categorie eenvoudige koolhydraten, wat betekent dat het snel wordt verteerd en het de bloedsuikerspiegel verhoogt. Als een koolhydraat de tong raakt, komt een neurotransmitter dopamine vrij en dat maakt dat de hersenen beloning en plezier ervaren. We vergeten voor heel even onze stress maar willen natuurlijk alleen maar meer chocolade. Uiteindelijk onderdrukken we onze emoties in plaats van ze te confronteren. Stel jezelf daarom vooral eerst de vraag: waarom verlang ik hier zo naar? Als je je boos, verdrietig of overstuur voelt, probeer dan die gevoelens aan te pakken in plaats van te kiezen voor deze quick fix.

4. Gewoonte

Elke avond na het avondeten trakteer je jezelf op chocolade. Het is onderdeel geworden van je dagelijkse routine en dat kan moeilijk te doorbreken zijn. Dus wat doe je in dit geval? Start een nieuwe gewoonte! Pak in plaats van die ongezonde chocolade een stuk fruit of een kop thee. We weten dat dit in het begin niet zo bevredigend voelt als die reep Milka, maar na een paar nachten voelt dit nieuwe gedrag normaal. 

5. Tijd van de maand

Veel vrouwen hunkeren naar chocolade als het de tijd van de maand is. Maar dit blijkt toch echt tussen onze oren te zitten. Waarschijnlijk is dit ons zo erg aangeleerd dat we hier ook echt naar zijn gaan handelen. Maar er is eigenlijk geen echte biologische aanduiding voor. Vraag jezelf dus vooral tijdens de volgende menstruatie af of je echt trek hebt in chocolade, of dat je handelt vanuit gewoonte of gewenning. Kies eerst voor iets gezonds en kijk daarna of je echt nog trek hebt in chocolade.

Disclaimer: we hebben het hier over ‘ongezonde’ chocolade, pure chocolade vanaf 70% wordt niet bedoeld in dit artikel. Alhoewel je je hier natuurlijk ook niet misselijk aan wil eten.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten