Je begint je dag enorm gezond met een gebakken ei met groente en in de middag eet je op je werk een gezonde salade. Eenmaal thuis gedraag je je ook nog netjes en maak je voor jou en manlief een gebakken visje met groente. Maar hierna slaat de paniek toch echt toe, je hebt het de hele dag proberen te verbijten, maar de zin in chocolade is niet meer weg te denken.
Hoe kan het toch dat we zo vaak hunkeren naar chocolade? Wat maakt dat we het zo lekker vinden en niet uit ons hoofd kunnen zetten? Misschien kun je jezelf vinden in onderstaande punten.
1. Lage bloedsuiker
Als er te veel tijd tussen onze maaltijden zit, daalt onze bloedsuikerspiegel en verlangen we naar energie (die we uit voedsel halen). Op dit soort momenten grijpen we al snel naar snelle suikers. Het zoete spul geeft ons een snelle piek en energieboost. Maar dat maakt het nog niet ideaal. Als je suiker (of chocolade) nuttigt krijg je een snelle energieboost, maar je bloedsuiker daalt snel en daardoor snak je nog meer nog chocolade. Dus voordat je het weet zit je in de achtbaan van een bloedsuiker die omhoog en omlaag schiet. Probeer daarom geen maaltijden over te slaan en eet voldoende vezelrijk eten, wat de bloedsuiker in evenwicht houdt.
LEES OOK: Een gezonde bloedsuikerspiegel: zo krijg je het voor elkaar.
2. Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit. In alle meer bewerkte chocolade zit namelijk veel minder magnesium. Je kunt je magnesium tekorten ook aanvullen met: bonen, noten, avocado en bladgroenten.
3. Stress
Als we gestrest of angstig zijn wenden we ons vaak tot voedsel, vaak omdat we weten dat dit ons een comforting gevoel geeft. Het wordt niet voor niets stress eten genoemd. Chocolade valt in de categorie eenvoudige koolhydraten, wat betekent dat het snel wordt verteerd en het de bloedsuikerspiegel verhoogt. Als een koolhydraat de tong raakt, komt een neurotransmitter dopamine vrij en dat maakt dat de hersenen beloning en plezier ervaren. We vergeten voor heel even onze stress maar willen natuurlijk alleen maar meer chocolade. Uiteindelijk onderdrukken we onze emoties in plaats van ze te confronteren. Stel jezelf daarom vooral eerst de vraag: waarom verlang ik hier zo naar? Als je je boos, verdrietig of overstuur voelt, probeer dan die gevoelens aan te pakken in plaats van te kiezen voor deze quick fix.
4. Gewoonte
Elke avond na het avondeten trakteer je jezelf op chocolade. Het is onderdeel geworden van je dagelijkse routine en dat kan moeilijk te doorbreken zijn. Dus wat doe je in dit geval? Start een nieuwe gewoonte! Pak in plaats van die ongezonde chocolade een stuk fruit of een kop thee. We weten dat dit in het begin niet zo bevredigend voelt als die reep Milka, maar na een paar nachten voelt dit nieuwe gedrag normaal.
5. Tijd van de maand
Veel vrouwen hunkeren naar chocolade als het de tijd van de maand is. Maar dit blijkt toch echt tussen onze oren te zitten. Waarschijnlijk is dit ons zo erg aangeleerd dat we hier ook echt naar zijn gaan handelen. Maar er is eigenlijk geen echte biologische aanduiding voor. Vraag jezelf dus vooral tijdens de volgende menstruatie af of je echt trek hebt in chocolade, of dat je handelt vanuit gewoonte of gewenning. Kies eerst voor iets gezonds en kijk daarna of je echt nog trek hebt in chocolade.
Disclaimer: we hebben het hier over ‘ongezonde’ chocolade, pure chocolade vanaf 70% wordt niet bedoeld in dit artikel. Alhoewel je je hier natuurlijk ook niet misselijk aan wil eten.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
20 juni 2016
3 x koffievervangers
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
19 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –