Je begint je dag enorm gezond met een gebakken ei met groente en in de middag eet je op je werk een gezonde salade. Eenmaal thuis gedraag je je ook nog netjes en maak je voor jou en manlief een gebakken visje met groente. Maar hierna slaat de paniek toch echt toe, je hebt het de hele dag proberen te verbijten, maar de zin in chocolade is niet meer weg te denken.
Hoe kan het toch dat we zo vaak hunkeren naar chocolade? Wat maakt dat we het zo lekker vinden en niet uit ons hoofd kunnen zetten? Misschien kun je jezelf vinden in onderstaande punten.
1. Lage bloedsuiker
Als er te veel tijd tussen onze maaltijden zit, daalt onze bloedsuikerspiegel en verlangen we naar energie (die we uit voedsel halen). Op dit soort momenten grijpen we al snel naar snelle suikers. Het zoete spul geeft ons een snelle piek en energieboost. Maar dat maakt het nog niet ideaal. Als je suiker (of chocolade) nuttigt krijg je een snelle energieboost, maar je bloedsuiker daalt snel en daardoor snak je nog meer nog chocolade. Dus voordat je het weet zit je in de achtbaan van een bloedsuiker die omhoog en omlaag schiet. Probeer daarom geen maaltijden over te slaan en eet voldoende vezelrijk eten, wat de bloedsuiker in evenwicht houdt.
LEES OOK: Een gezonde bloedsuikerspiegel: zo krijg je het voor elkaar.
2. Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit. In alle meer bewerkte chocolade zit namelijk veel minder magnesium. Je kunt je magnesium tekorten ook aanvullen met: bonen, noten, avocado en bladgroenten.
3. Stress
Als we gestrest of angstig zijn wenden we ons vaak tot voedsel, vaak omdat we weten dat dit ons een comforting gevoel geeft. Het wordt niet voor niets stress eten genoemd. Chocolade valt in de categorie eenvoudige koolhydraten, wat betekent dat het snel wordt verteerd en het de bloedsuikerspiegel verhoogt. Als een koolhydraat de tong raakt, komt een neurotransmitter dopamine vrij en dat maakt dat de hersenen beloning en plezier ervaren. We vergeten voor heel even onze stress maar willen natuurlijk alleen maar meer chocolade. Uiteindelijk onderdrukken we onze emoties in plaats van ze te confronteren. Stel jezelf daarom vooral eerst de vraag: waarom verlang ik hier zo naar? Als je je boos, verdrietig of overstuur voelt, probeer dan die gevoelens aan te pakken in plaats van te kiezen voor deze quick fix.
4. Gewoonte
Elke avond na het avondeten trakteer je jezelf op chocolade. Het is onderdeel geworden van je dagelijkse routine en dat kan moeilijk te doorbreken zijn. Dus wat doe je in dit geval? Start een nieuwe gewoonte! Pak in plaats van die ongezonde chocolade een stuk fruit of een kop thee. We weten dat dit in het begin niet zo bevredigend voelt als die reep Milka, maar na een paar nachten voelt dit nieuwe gedrag normaal.
5. Tijd van de maand
Veel vrouwen hunkeren naar chocolade als het de tijd van de maand is. Maar dit blijkt toch echt tussen onze oren te zitten. Waarschijnlijk is dit ons zo erg aangeleerd dat we hier ook echt naar zijn gaan handelen. Maar er is eigenlijk geen echte biologische aanduiding voor. Vraag jezelf dus vooral tijdens de volgende menstruatie af of je echt trek hebt in chocolade, of dat je handelt vanuit gewoonte of gewenning. Kies eerst voor iets gezonds en kijk daarna of je echt nog trek hebt in chocolade.
Disclaimer: we hebben het hier over ‘ongezonde’ chocolade, pure chocolade vanaf 70% wordt niet bedoeld in dit artikel. Alhoewel je je hier natuurlijk ook niet misselijk aan wil eten.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
5 oktober 2018
Viv’s detox
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
14 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –