Je begint je dag enorm gezond met een gebakken ei met groente en in de middag eet je op je werk een gezonde salade. Eenmaal thuis gedraag je je ook nog netjes en maak je voor jou en manlief een gebakken visje met groente. Maar hierna slaat de paniek toch echt toe, je hebt het de hele dag proberen te verbijten, maar de zin in chocolade is niet meer weg te denken.
Hoe kan het toch dat we zo vaak hunkeren naar chocolade? Wat maakt dat we het zo lekker vinden en niet uit ons hoofd kunnen zetten? Misschien kun je jezelf vinden in onderstaande punten.
1. Lage bloedsuiker
Als er te veel tijd tussen onze maaltijden zit, daalt onze bloedsuikerspiegel en verlangen we naar energie (die we uit voedsel halen). Op dit soort momenten grijpen we al snel naar snelle suikers. Het zoete spul geeft ons een snelle piek en energieboost. Maar dat maakt het nog niet ideaal. Als je suiker (of chocolade) nuttigt krijg je een snelle energieboost, maar je bloedsuiker daalt snel en daardoor snak je nog meer nog chocolade. Dus voordat je het weet zit je in de achtbaan van een bloedsuiker die omhoog en omlaag schiet. Probeer daarom geen maaltijden over te slaan en eet voldoende vezelrijk eten, wat de bloedsuiker in evenwicht houdt.
LEES OOK: Een gezonde bloedsuikerspiegel: zo krijg je het voor elkaar.
2. Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit. In alle meer bewerkte chocolade zit namelijk veel minder magnesium. Je kunt je magnesium tekorten ook aanvullen met: bonen, noten, avocado en bladgroenten.
3. Stress
Als we gestrest of angstig zijn wenden we ons vaak tot voedsel, vaak omdat we weten dat dit ons een comforting gevoel geeft. Het wordt niet voor niets stress eten genoemd. Chocolade valt in de categorie eenvoudige koolhydraten, wat betekent dat het snel wordt verteerd en het de bloedsuikerspiegel verhoogt. Als een koolhydraat de tong raakt, komt een neurotransmitter dopamine vrij en dat maakt dat de hersenen beloning en plezier ervaren. We vergeten voor heel even onze stress maar willen natuurlijk alleen maar meer chocolade. Uiteindelijk onderdrukken we onze emoties in plaats van ze te confronteren. Stel jezelf daarom vooral eerst de vraag: waarom verlang ik hier zo naar? Als je je boos, verdrietig of overstuur voelt, probeer dan die gevoelens aan te pakken in plaats van te kiezen voor deze quick fix.
4. Gewoonte
Elke avond na het avondeten trakteer je jezelf op chocolade. Het is onderdeel geworden van je dagelijkse routine en dat kan moeilijk te doorbreken zijn. Dus wat doe je in dit geval? Start een nieuwe gewoonte! Pak in plaats van die ongezonde chocolade een stuk fruit of een kop thee. We weten dat dit in het begin niet zo bevredigend voelt als die reep Milka, maar na een paar nachten voelt dit nieuwe gedrag normaal.
5. Tijd van de maand
Veel vrouwen hunkeren naar chocolade als het de tijd van de maand is. Maar dit blijkt toch echt tussen onze oren te zitten. Waarschijnlijk is dit ons zo erg aangeleerd dat we hier ook echt naar zijn gaan handelen. Maar er is eigenlijk geen echte biologische aanduiding voor. Vraag jezelf dus vooral tijdens de volgende menstruatie af of je echt trek hebt in chocolade, of dat je handelt vanuit gewoonte of gewenning. Kies eerst voor iets gezonds en kijk daarna of je echt nog trek hebt in chocolade.
Disclaimer: we hebben het hier over ‘ongezonde’ chocolade, pure chocolade vanaf 70% wordt niet bedoeld in dit artikel. Alhoewel je je hier natuurlijk ook niet misselijk aan wil eten.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
12 maart 2015
Insecten als snack
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
10 juni 2015
Raw kokos snack
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
15 mei 2016
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –