Veel zweten, hyperventileren, rillen, overmatig voorbereiden en geobsedeerd zijn, geen eetlust hebben en slecht slapen: faalangst kan voor een enorme hoeveelheid aan klachten zorgen.
Gezonde stress is goed, deze kan je juist goed laten presteren. Faalangst daarentegen, werkt verlammend en beperkend. Je groeit niet en blijft hangen in je comfortzone, terwijl –zoals ze zeggen- daarbuiten de magie begint. Om je vrijer te voelen van je angst om te falen en het beste uit jezelf te halen, krijg je van ons 10 tips.
10 tips tegen faalangst
-
Vele tinten grijs
Wanneer je faalangstig bent doet het goed om je te beseffen dat je aan het zwart-wit denken bent: je doet iets goed óf je faalt. Zo ligt er wel erg veel druk op je prestatie. Gelukkig zijn er vaak vele tinten grijs mogelijk, dus herinner jezelf hieraan.
-
Focus op dat wat je wél wilt
In plaats van te focussen op het resultaat wat je niet wilt behalen (falen), focus op wat je wel wilt (slagen voor je rij-examen). Een doel voor ogen hebben en dit visualiseren stimuleert je in de juiste richting.
-
Fake it ‘till you make it
Ben je onwijs onzeker en schaam je je daar ook nog eens voor? De fake-it-till-you-make-it methode werkt dan super goed. Doe alsof je ontzettend tevreden bent met jezelf, wees trots en probeer dit uit te stralen. Voor je het weet ga je hier echt in geloven. Heb je weleens van de superman-pose gehoord? Door je handen in je zij te zetten, je borst vooruit en je neus omhoog te steken, krijg je letterlijk meer zelfvertrouwen. Zo heb je met je houding dus ook echt invloed op hoe je je voelt.
-
Je waarde is niet afhankelijk van je prestatie
Je bent van jezelf waardevol. De resultaten die je behaalt bepalen niet jouw waarde. Vraag je ook af: ‘aan wie ik iets moet bewijzen?’ Het is tenslotte jouw leven.
-
Faalangst als richtingaanwijzer
Dat waar je bang voor bent geeft een mogelijkheid tot groei. Je kunt het zien als een kans voor het oprapen. Kom uit je comfortzone, verbreed je horizon en ontwikkel jezelf door af te gaan op datgene waar je bang voor bent. Heerlijk bevrijdend om je faalangst te zien als iets waar je op af moet gaan in plaats van toe te geven aan de drang om iets te vermijden. Juist op dit gebied is waar je kansen tot groei liggen!
-
Erken dat iets eng is
Soms is iets nu eenmaal eng, bijvoorbeeld wanneer iets nieuw is of je een negatieve ervaring met iets hebt gehad. Vaak hebben we enorm veel weerstand tegen het feit dat we bang zijn. Wat nu als je dat eens zou loslaten en aan jezelf zou erkennen dat het eng is, maar dat dat normaal is en erbij hoort? Je haalt dan al een hoop druk van de ketel waardoor je energie overhoudt om te besteden aan het resultaat wat je wilt.
-
En wat dan nog?
Wat is nu eigenlijk het worst-case-scenario? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Wanneer je concreet maakt wat (in realistische zin) het ergste is wat er kan gebeuren, valt dit over het algemeen heel erg mee. Kom je er niet uit, bespreek je scenario dan eens met een vriend(in).
-
“Nee joh, het komt echt wel goed”
Wat zou een goede vriend of familielid tegen je zeggen als je vertelt dat je bang bent om te falen? Of wat zeg jij tegen iemand die in een soortgelijke situatie zit? Doorgaans ben je veel harder en strenger voor jezelf dan voor een ander en dat is een helend inzicht.
-
Het voordeel van falen
Falen heeft niet alleen maar nadelen. Buiten dat het in het vervolg mogelijkheid geeft tot het verbeteren van je prestaties, groei je als persoon. Je leert bijvoorbeeld omgaan met teleurstelling en met verwachtingen. Je zou kunnen leren minder resultaatgericht te zijn. In dit opzicht is ‘falen’ een term die onterecht een negatieve lading heeft. Heb je er zo weleens aan gedacht? Best verfrissend!
-
Je weet niet wat je mist
Heb je enig idee hoeveel mogelijkheden je al hebt gemist? In hoeverre je angst je al heeft beperkt? Hoe veel wil je dat hier nog bij komt aan gemiste kansen? Besluit voor jezelf wat je wilt en herinner jezelf daar keer op keer aan als je je angstig voelt.
Tekst: Marieke de Groot voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 februari 2019
Bah, hooikoorts: dit is wat je er tegen kunt doen
2 augustus 2019
De liefde: hoe houd je het leuk?
29 september 2017
Iemand verrassen? Acht verrassingen die door de brievenbus kunnen
3 september 2017
11 tips voor een productieve werkplek
21 september 2016
TIJD VOOR JEZELF MET HET ZENZO YOGA WEEKEND
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
4 september 2018
Levenslessen geleerd van vreemden tijdens het reizen
3 september 2018
Wil je een beter sexleven? Probeer deze detox tips!
26 november 2018
Een eerste date? Wij hebben tips om het te laten slagen!
7 september 2018
Lessen over dankbaarheid
31 december 2017
Ruim je hoofd op!
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
1 januari 2018
Goede voornemens? Dit is wat wel werkt!
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
17 januari 2018
15 manieren om je binnen no time happier te voelen!
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
30 september 2019
Boekentips voor in de herfst! Want lezen is heerlijk knus
8 maart 2018
Slaapt je baby ineens slecht? Slaapregressie!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
18 januari 2021
Blue Monday: zo maak je er een feestje van!
21 augustus 2017
Top 10 favoriete webshops van de redactie
9 september 2017
Heb jij een fixed mindset of een groeimindset? Eh,… een wat?
6 maart 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –