Het is pas vrijgezellendag geweest. Deze dag staat in het teken van single zijn en is overgewaaid uit China. Als single wordt je die dag aangemoedigd een cadeautje voor jezelf te kopen.

In China is singles day een van de grootste winkeldagen in de online wereld geworden. Voor Bol.com was deze dag de drukste zaterdag van 2017. Een goede reden om eens wat extra aandacht te geven aan de voordelen van single zijn. Daar zijn er namelijk veel meer van dan alleen het jezelf verwennen met cadeaus.

Single zijn, dit betekent het:

Meer tijd voor jezelf – obviously

Wanneer je in een relatie bent geweest die over is gegaan, ken je vast het fenomeen ‘wat heb ik opeens veel tijd’. Wat doe je in een weekend als je een partner hebt en wat doe je in een weekend als je vrijgezel bent? Het verschil geeft je een goede vergelijking.

Doen en laten wat je wilt en met wie je wilt

Je kunt letterlijk doen en laten wat je wilt, met wie je wilt. Je hoeft niks te verifiëren of overleggen. Je zit niet vast aan verwachtingen binnen een relatie en je kunt alles zonder schuldgevoel doen. Je hoeft geen compromissen te leggen. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid. Alles wat je in een relatie gezamenlijk beslist, is nu aan jou: van de inrichting van je huis, de naam van je huisdier, de muziek die je draait tot het eten koken waar je zin in hebt.

Zuiver ontdekken wat je wilt doen en laten. En met wie.

Je hebt de mogelijkheid jezelf te ontdekken: wat zijn je waarden en wat vind je echt belangrijk? Je krijgt je eigen visie helder. Wat zijn jouw doelen en hoe streef je die het beste na? In een relatie vermengt jouw belang met dat van je relatie of je partner en is het soms moeilijk te onderscheiden wat nu echt jouw behoefte is. Tijdens het vrijgezel zijn kun je bouwen aan de relatie met jezelf (lees hier maar hoe je dat doet).

Je eigen ritme

Wanneer je jezelf beter kent, kun je daar jezelf beter op afstemmen. Wat is nu eigenlijk jouw persoonlijke ritme? Wat werkt het beste voor jou: sporten aan het begin van de dag of aan het eind van de dag? Vaste slaaptijden of naar bed gaan wanneer je moe bent? Je hebt als vrijgezel de mogelijkheid je eigen routines te creëren. Je hebt de controle over je eigen tijd.

Meer focus

Je hebt meer ruimte in je hoofd, omdat je alleen je eigen dingen hoeft te onthouden en niet de lopende zaken van twee personen bijhoudt. Als je weet wat je wilt en je hebt de afleiding van een relatie niet meer, is er mogelijkheid om beter te focussen op je eigen doelen. Of dit nu succesvoller zijn is in je carrière of je wilt werken aan een gezondere leefstijl.

Je wordt beter in voor jezelf zorgen

Zelfzorg is belangrijk als je alleen bent. Dan besef je je dat jij en alleen jij verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en om in je eigen behoeften te voorzien. Je bent of wordt zelfvoorzienend op allerlei vlakken: emotioneel, maar bijvoorbeeld ook in praktische zin. Ook heb je over het algemeen een rijker netwerk aan vrienden en familie ter ondersteuning.

Meer harmonie

Bij een relatie horen ook ergernissen, bijvoorbeeld de rare trekjes van je partner. Je hebt als vrijgezel alleen te maken met die van jezelf en die kun je voor jezelf ook nog eens best goedpraten, toch? Ook hoef je geen energie te besteden aan conflicten en kan je het ritje in de emotionele achtbaan overslaan.

Rijker sociaal leven

Je familie- en vriendschappelijke verplichtingen worden gehalveerd als je single bent. Elke kerst en pasen uitzoeken bij welke familie je de feestdagen doorbrengt is ook van de baan. Je kunt meer aandacht besteden aan je eigen sociale leven. In een relatie probeer je zoveel mogelijk je behoeften te vervullen bij dezelfde persoon, namelijk je partner. Als vrijgezel kun je met een rijker sociale leven bij verschillende mensen terecht voor je verschillende behoeften en dat maakt je minder afhankelijk van een persoon.

Je joggingbroek is prima

Het bekende voorbeeld van rondlopen in je joggingbroek is echt van toepassing als je het vrijgezellenleven ingaat. Je mag er nu precies zo uitzien als je zelf wilt. Dat mag je tijdens een relatie ook, maar het is moeilijk je niks aan te trekken van wat je partner mooi vindt. Als vrijgezel trek je je joggingbroek aan, knip je je haar kort, laat je het groeien of verf je het paars. Je hoeft je niet te scheren en als je geen zin hebt om te douchen, nou… dan doe je het niet.

Lekker slapen

Meestal komt single zijn je slaap ten goede. Je hebt geen extra factor die je uit je slaap kan houden (tenzij je een kat hebt). Je hebt geen gevecht met dekens, last van gesnurk, spierpijn van lepeltjeshoudingen of te harde matrassen. Ook verschillende bedritmes van gaan slapen en opstaan zijn van de baan en zo haal je het optimale uit je nacht slaap.

Vinden wat je zoekt

Wanneer je niet precies weet wat je uit een relatie wilt halen, is het heel verstandig vrijgezel te zijn. Je settelt dan namelijk niet voor ‘minder’. Je hebt uitgebreid de mogelijkheid om uit te zoeken wat je in iemand zoekt. Voor optimaal geluk kun je beter een goed vrijgezellenleven hebben dan in een slechte relatie zitten. Wil je weten wanneer het echte liefde is? Lees dan dit artikel.

Heb jij meer voordelen ontdekt?

We horen graag van je! Heb jij nog voordelen van vrijgezel zijn ontdekt die je echt met ons wilt delen? We vinden het leuk als je een reactie bij dit artikel achterlaat.

 

Zit je in een relatie en wil je deze laten opleven? Lees dan dit artikel over ruzie maken op de juiste manier, of onze tips om de liefde leuk te houden.

Tekst: Marieke de Groot voor Vivonline

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten