Een positieve houding helpt je beter om te gaan met de kleine tegenslagen in het leven. Het brengt optimisme in je leven en helpt je om zorgen en negatieve gedachten te verbannen.

Positivisme kan overkomen als een oppervlakkige term en voor sommigen klinkt het wat zweverig. Het is natuurlijk niet zo dat je bij een grote tegenslag of bij het verlies van een dierbare maar moet blijven relativeren of je zelf moet dwingen de positieve kanten te zien. Sommige situaties zijn nu eenmaal heel moeilijk en/of verdrietig. En dan is het belangrijk om dat verdriet een plaats te geven en het zeker niet uit de weg te gaan.

Voor de tegenslagen in je leven is er de keuze hóe je met een situatie omgaat; je kunt een situatie je leven laten beheersen of je kunt proberen er het beste van te maken. Mensen die overtuigd zijn van het feit dat ze ‘altijd pech’ hebben, lijken inderdaad vaker pech dan een ander te hebben, maar dit komt vooral doordat ze de nadruk leggen op de dingen die niet goed gaan in plaats van te kijken naar wat er wél goed gaat.

Er is een onderzoek gedaan waarbij diverse groepen mensen filmpjes te zien kregen die gevoelens van angst, boosheid, blijheid en geluk opriepen. Daarna moesten ze invullen wat ze zelf zouden doen in de situatie zoals die te zien was in de filmpjes. De kijkers van de eerste twee soorten filmpjes schreven 1 à 2 dingen op terwijl de mensen die naar de positieve filmpjes hadden gekeken veel meer punten opschreven. Hieruit zou je kunnen afleiden dat positieve gedachten en gevoelens je meer open laten staan voor mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van positief zijn?

  • Het brengt je meer geluk
  • Het helpt om doelen te bereiken omdat je meer geneigd bent door te zetten met een                  positieve houding dan met een negatieve
  • Doordat je minder de nadruk op de negatieve dingen legt zul je meer genieten van alles                        wat wél goed gaat in je leven
  • Je zult je meer gerespecteerd en geliefd voelen omdat mensen zich graag omringen met         optimistische mensen
  • Het leven lacht je toe!

Hoe kun je positiever worden?

  • Kies ervoor om gelukkig te zijn. Ban negatieve gedachten en focus je op leuke dingen.
  • Omring je met positieve, energieke mensen
  • Ontdek wat jou motiveert in het leven
  • Probeer eens na te gaan wat je gedachten zijn en wat jouw reactie hierop is. Vaak handelen we naar onze gedachten en letten niet goed op de feiten.

Een voorbeeld:  stel je krijgt een heel kort berichtje van een vriendin. Door te denken ‘wat is ze kort; ze had wel wat aardiger kunnen zijn’  zul je geneigd zijn een minder aardig berichtje terug te sturen. Als je echter denkt ‘wat een kort berichtje, ze zal wel heel druk zijn’  zul je een positiever en aardiger berichtje terugsturen.

Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten