Nog één vervelend woord mijn kant op en ik vrees dat ik mensen ga slaan. De hoogste tijd dus om mijn lichaam ontspanning te geven. Gelukkig ging ik ook precies dat weekend detoxen bij Zenzo Yoga in Zandvoort.

Detox afbouwdag

Het is woensdag, de 2e dag van m’n detox afbouwdag. Ik ben me aan het voorbereiden op mijn 3-daagse Yoga & Detox weekend te Zandvoort. Ik kijk al maanden uit naar dit moment, alleen nu ben ik lichtelijk prikkelbaar. Of eigenlijk, ik ben TOTAAL niet te genieten.

Mijn (tour)manager lacht me uit als ik met m’n chagrijnige kop, knagend aan een laffe rijstewafel, naast hem in de auto zit. Tegelijkertijd is hij ook bezorgd. “Is dit allemaal wel ok?” Ja heus wel, maar geen koffie, geen koolhydraten en geen suikers. HELP! Mijn lichaam en ik zijn even van slag. Ik wil pepernoten!! (mijn grootste verslaving..)

Die week ervoor heb ik met een heel leuk gezelschap vier avonden in theater De Kleine Komedie in Amsterdam opgetreden en wat daar backstage allemaal voor alcohol lag… mijn ouzo en ik waren er niks bij. Een heftige anderhalve week met repetities, spanning en weinig slaap en zoals altijd komt aan alles een einde. Dit was alleen zó leuk dat ik er sowieso al een kater van heb. Normaal zou ik op dit soort momenten de kast induiken om me vol te proppen (ik val onder de categorie emo-eter), maar nu moet ik dus afbouwen voor m’n detox. Goed moment om dit oude patroon van me eens te gaan doorbreken.zenzo yoga weekend detox

Begeleiding

Negen dagen word ik begeleid door Monique Christiaans, oprichtster van Zenzo Yoga (http://www.zenzoyoga.nl), yogateacher en gespecialiseerd in detoxen. Ik ontvang een 3-daags af- en 3-daags opbouwschema. Daarnaast zit ik 3 dagen ‘intern’ met een klein groepje mensen in een fijn hotel aan het strand waar body & mind nog meer tot rust komen door verschillende soorten yogalessen en een meditatie wandeling.

Maar wat is detoxen nou eigenlijk? Kort gezegd: je verwijdert gifstoffen die ieder van ons binnenkrijgt vanuit voeding (denk aan smaak-, kleur- en geurstoffen, alcohol, antibiotica, bestrijdingsmiddelen etc.), maar ook uit cosmetica, stress, uitlaatgassen en medicijnen uit je lichaam. Onze lever breekt gifstoffen af, maar als we er te veel van binnenkrijgen is de lever alleen maar druk bezig met het afbreken van deze gifstoffen en is hij minder in staat om vet af te breken.

Door te sapvasten geef je je spijsverteringssysteem even rust en krijgt je lever eindelijk de tijd om alle opgeslagen afvalstoffen af te breken. En door veel te drinken (water, gemberthee) help je je lymfesysteem om de afvalstoffen uit je lichaam te spoelen. Nou, ik denk dat mijn lever wel toe is aan een grote schoonmaak, dus kom maar op met die detox!

Driedaagse detox in Zandvoort

Met twee zelfgemaakte sapjes achter de kiezen check ik vrijdagmiddag in bij het hotel in Zandvoort. Hoe chill is het hier! Ik maak kennis met de andere deelnemers en vervolgens krijgen we een workshop van Monique over voeding en detoxen. Onder het genot van een sapje uiteraard, bestaande uit boerenkool, spinazie, limoen, peer, ananas en wortel. Héérlijk. Daarna hebben we wat tijd voor onszelf en ik duik meteen de sauna in. Ik voel me steeds meer ontspannen.  Rond 20.00 uur hebben we weer een sapmoment en een glaasje bouillon. Beste tip: eet je sapje langzaam en met een lepeltje, dan geef je je hersenen het signaal dat je eet en zit je sneller vol. Het werkt echt!

We sluiten de dag af met een heel fijne yogales (critical alignment) van Monique. Tijdens Savasana (de Lijkhouding; de laatste houding in een yogaserie waar je op de grond ligt en helemaal ontspant) ben ik al in slaap gevallen… Tijd om mijn bed op te zoeken.

Tweede detox dag

Zaterdag ben ik vroeg wakker. Niet eens van de honger, maar ik voel me ook niet echt goed. Vooral hoofdpijn. We hebben geluk met het weer dit weekend, dus om 9.00 uur is de volgende yogales op het strand. Met zonnegroeten de zon verwelkomen! Dit is zwaar genieten.zenzo yoga weekend detox

Na de les trekken we een ‘kaartje van de dag’. Mijn tekst is: “Het slechte nieuws: DE TIJD VLIEGT. Het goede nieuws: Jij bent de PILOOT”. Geeft stof tot nadenken.

Als ik later terugkom op mijn hotelkamer liggen er opeens repen chocolade en chips! Neeeeee! Gisteren had Annemiek, de andere begeleidster, dit heel lief weggehaald om het ons niet moeilijker te maken, maar nu heeft het hotel het aangevuld. Ik stop het snel weg in de kast. In de lift zie ik ook telkens foto’s van het 3-gangen menu van vandaag en wanneer ik later op het strand mensen voorbijloop die praten over de Mc Donalds, loopt zelfs dáárvan het water me al in de mond..

De dag vliegt voorbij met sapjes, yoga, meditatie, strandwandeling, sauna en een leverpakking. Een wat?! We krijgen een speciale klei die je op je lever smeert en een warme kruik. Wanneer ik de klei er na een half uur afhaal, schrik ik me dood! We waren er al voor gewaarschuwd, het lijkt net of ik derdegraads brandwonden heb al voel ik er niks van. Mijn lever heeft het blijkbaar flink te verduren gehad, oeps.

Derde detox dag

Zondagochtend sta ik een stuk fitter op. Ik maak meteen (ok, ik slenter in slowmotion) om 8.00 uur een strandwandeling. Het is er nog helemaal uitgestorven.  Ik voel me goed. Na een yogales, een hoofdmassage en een meditatiewandeling is het om 15.00 uur tijd voor ons laatste gezamenlijke sapje.

Wat was dit heerlijk!! Precies wat ik nodig had. Wat een fijne sfeer, goede begeleiding, gezellig en ontspannen. Nu voel ik wat detoxen met je doet en weet ik dat het supergoed is om één keer per jaar (niet vaker!) je lijf te resetten.

Weer thuis

Als ik ‘s avonds op de bank lig, gaan mijn gedachten toch al snel weer naar die zak pepernoten. Ik adem een paar keer diep in en uit, neem   wat slokken gemberthee en weet dat het een onzinnige gedachte is. Ik ga me er nu niet gek door laten maken.

Nee, ik kijk uit naar de volgende ochtend. In de koelkast ligt er dan iets op me te wachten… met dit keer een banaan als toetje 🙂

xx Krystl xx

 

Wil je ook een keer begeleid detoxen in Zandvoort?

Voor meer informatie check:

http://www.zenzoyoga.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten