Het is af en toe een knap kunstje om alles maar op orde te hebben, soms zijn we nu eenmaal verre van georganiseerd. Hierdoor erger je je aan jezelf en dit is uiteraard niet de bedoeling. Neem het heft in handen en fix je organisatie-skills! Dat doe je met onderstaande tips.

1. Maak vooraf plannen

Maak maandag een planning voor dinsdag. Je maakt deze desnoods van uur tot uur zodat je weet wat je gedaan wil (en moet) krijgen. Een dag bestaat uit 24 uur en wanneer je deze goed inricht, kun je super veel doen! Dit is echter lastiger wanneer het de dag zelf is en je al lang al druk in je hoofd bent. Door die druk ben je minder in staat om ‘de dag’ goed te overzien en te plannen, terwijl je dit de avond daarvoor wel bent. Kansen pakken dus ;).

2. Maak prioriteiten

Niet alles is even belangrijk en niet alles verdient evenveel aandacht. Ga bij jezelf na wat het meest belangrijk is en vink af wanneer het klaar is. Je zult zien dat het afvinken heerlijk werkt. Het is alsof je indirect tegen jezelf zegt ‘lekker, dat heb je goed gedaan’. Dit zorgt ervoor dat je daarna vrolijk en meer gefocust verder kunt met de rest van het lijstje. Tevens houdt je natuurlijk goed in de gaten hoe je ervoor staat.

3. Doe niet aan multitasken

Het geldt overigens niet voor iedereen, sommige vrouwen zweren bij multitasken. Om die reden adviseren wij jou om te kijken wat het beste voor je werkt. Sommige mensen gaan namelijk taken verslonzen, terwijl anderen juist veel gedaan krijgen. Toch denken wij dat er vaker foutjes gemaakt worden (eigen ervaring). Dus om die reden is het wellicht handiger echt taak voor taak te doen, of dit in ieder geval op deze wijze uit te proberen.

4. Houd je leef of werkruimte netjes

Als je kamer een bende is, kost het je waarschijnlijk meer energie om de rest wel op orde te hebben. Binnenshuis is de organisatie ver te zoeken, wat een weerspiegeling van de geest kan zijn. Je huis is niet op orde en dat zijn je gedachten ook niet. Ruim deze een voor een op. Je zult zien dat je beter gaat functioneren, in een meer (rustige) en met name gemoedelijke ruimte. Het kost je mentaal namelijk stukken minder afleiding en dus energie.

5. Iedere dag rond dezelfde tijd opstaan

In het begin vind je het waarschijnlijk verschrikkelijk, maar naarmate je dit vaker gedaan hebt zul je het top vinden. Je lichaam went hier namelijk aan en dat doet jouw geest ook. Het voelt alsof je meer controle op je leven hebt en je krijgt waarschijnlijk stukken meer gedaan. Dit komt door de routine en waarschijnlijk ook door de betere nachtrust. Geef het een kans en kap hier niet gelijk na een week mee. Verandering kost tijd maar het werpt haar vruchten af.

6. Plan ‘me-time’

Plan je dag niet alleen maar vol met allerlei dingen die moeten gebeuren. Plan gerust ook ‘me-time’ in. Wat dat uurtje precies inhoudt is geheel aan jou. Dit kan een telefoontje naar mama zijn, een haarmaskertje, een rondje met de honden, een uurtje Facebook of je noemt het. Doe iets wat jou rust brengt, waar jij behoefte aan hebt en waar jij energie uit put. Als er alleen maar ‘strenge taken’ op staan word je namelijk ook niet blij.

7. Skip uren scrollen

Iedereen maakt zich schuldig aan scrollen door de telefoon. Maar dat neemt vaak enorm veel tijd in beslag, vaak veel meer dan je in eerste instantie denkt! In dit artikel tippen wij jou hoe je van je sociale media verslaving af kunt komen. Het zal je een hoop tijd besparen, je hebt meer grip op je dag en daardoor voel jij je een stuk meer georganiseerd. Een echte win-win situatie dus! Deze tips zijn stuk voor stuk makkelijk toe te passen dus je kunt er vandaag nog mee aan de slag =).

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten