Springen er bij jou ook ontelbaar veel gedachten door je hoofd, dag in en dag uit? Word je soms moe van je twijfels, onzekerheden, angsten en andere negatieve gedachten? Alles wat er door je hoofd gaat, haalt je uit het hier en nu en hardnekkige gedachten kunnen zorgen voor spanning, slapeloosheid en burn-out. Tijd om anders naar onze hersenspinsels te kijken om ons functioneren in het dagelijks leven te verbeteren. Op naar een waardevol, gelukkig en succesvol leven door sturing te geven aan onze gedachten! De volgende drie boeken helpen je daarbij.

Meester over je gedachten – Pieter Frijters

Denken is natuurlijk ontzettend nuttig, maar soms verandert denken in piekeren en kan je blik op de wereld vertroebelen. Pieter Frijters, communicatie- en managementtrainer, verwoordt in zijn boek ‘Meester over je gedachten’ duidelijk hoe jij alle zeggenschap hebt over je gedachten. Je leest hoe jij negatieve gedachten kunt ombuigen en hoe jij de regie terug kunt nemen over je denkpatronen. Hierdoor voorkom je slapeloosheid, angst en burn-out.

Goed om te weten: Pieter Frijters heeft zelf ook een burn out gehad en spreekt uit ervaring. Hij geeft duidelijk oefeningen zodat je in de praktijk aan de slag kunt met zijn uitleg. Ook geeft hij handige tips, zoals het starten van een piekeragenda. Door elke dag jezelf een moment te geven om te piekeren, kun je de rest van je tijd dit beter van je afzetten. De tips maken dat de informatie uit het boek echt gaaf leven. Aanrader!

Denk wat je wilt, doe wat je droomt – Gijs Jansen

Gijs Jansen, psycholoog, beschrijft helder hoe we overgeleverd zijn aan de ‘heerschappij van ons verstand’ met zo’n 40.000 gedachten per dag waar ongeveer 70% negatief van is. Eigenlijk gaat het hele boek om de vraag waarom het zo moeilijk is om als mens gelukkig te zijn. Gelukkig heeft Gijs voor ons ook een antwoord en een oplossing. Door regie te nemen over onze gedachten, kunnen wij meer voldoening uit het leven halen.

Veel van onze gedachten komen voort uit ongeschreven regels die we onszelf opleggen. Wij willen hier graag controle over hebben en dat is een van onze grootste problemen. Het geeft ons een gevoel van veiligheid, maar geeft het ons ook geluk? Gijs neemt je mee op een zoektocht naar wat waardevol is voor jou in je leven en hoe je met andere gedachten meer waardevols in je leven kunt krijgen. Het boek is erg toegankelijk en bevat oefeningen om meteen mee aan de slag te gaan.

Het Gedachtenkastje – Olaf Hoenson

Op een dag komen er ontzettend veel indrukken op ons af. Veel mensen willen iets van ons, we piekeren over het verleden of juist over de toekomst. Met al het ren- en vliegwerk dat we doen slaan we het hier en nu gemakkelijk over. Stresscounselor Olof Hoenson heeft een verbluffend simpele en effectieve methode opgesteld om onze gedachtenwereld op te ruimen en zo een gelukkiger en succesvoller leven te leiden.

Zijn boek ‘Het Gedachtenkastje’ is dun, overzichtelijk, gemakkelijk te lezen én zijn methode is goed toe te passen. Zijn methode is geen moeilijke wetenschap, maar een makkelijk aan te leren manier van denken. Als je je dit eenmaal eigen hebt gemaakt heb je verrassend meer rust in je hoofd. Olof begrijpt de kracht van visualisatie en leert jou je gedachten in een kastje te stoppen, waarvan je op elk moment een laadje open kunt trekken – wanneer dat jou uitkomt. Lekker gedachtenspinsels opruimen met Het Gedachtenkastje dus!

Een aantal tips voor meer grip op je eigen negatieve gedachten

  • Heb je last van een hardnekkige, negatieve gedachte? Vraag jezelf steeds af of deze wel echt waar is.
  • Vraag jezelf af of deze denkwijze je helpt? En belangrijker nog: wat helpt je wel?
  • Spreek je gedachte hardop uit: klinkt het dan nog steeds realistisch?
  • Herken de gedachten die niet helpend zijn. Vaak komen hier de woorden ‘nooit’ of ‘altijd’ en soortgelijke extreme woorden in voor. Besef dan dat de kans klein is dat je gedachte ‘waar’ is.
  • Ben je veel aan het twijfelen? Blijkbaar zijn alle opties even goed, anders zou je niet twijfelen. Maak een keuze en blijf daarbij.
  • Bedenk je hoeveel tijd je wilt besteden aan nadenken of piekeren. Je hebt namelijk nog wel wat meer en beters te doen.
  • Ga iets anders doen. Doorbreek het in je hoofd zitten door in je lijf te zitten. Ga bewegen! Ga lekker fietsen, lopen of opruimen. Neem voor jezelf de beslissing dat je je dag niet laat indelen door je hoofd.

Op zoek naar meer tips voor een rustig hoofd?

Naast het lezen van bovenstaande boeken en tips staan er op Vivonline nog vele andere artikelen die je kunnen helpen meer rust in je hoofd te creëren. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel over de kracht van een opgeruimd huis of deze oefeningen meer te ontspannen. Ook zelfcompassie kan een krachtig middel zijn voor meer rust in je hoofd. Je leest er hier meer over! 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten