Springen er bij jou ook ontelbaar veel gedachten door je hoofd, dag in en dag uit? Word je soms moe van je twijfels, onzekerheden, angsten en andere negatieve gedachten? Alles wat er door je hoofd gaat, haalt je uit het hier en nu en hardnekkige gedachten kunnen zorgen voor spanning, slapeloosheid en burn-out. Tijd om anders naar onze hersenspinsels te kijken om ons functioneren in het dagelijks leven te verbeteren. Op naar een waardevol, gelukkig en succesvol leven door sturing te geven aan onze gedachten! De volgende drie boeken helpen je daarbij.
Meester over je gedachten – Pieter Frijters
Denken is natuurlijk ontzettend nuttig, maar soms verandert denken in piekeren en kan je blik op de wereld vertroebelen. Pieter Frijters, communicatie- en managementtrainer, verwoordt in zijn boek ‘Meester over je gedachten’ duidelijk hoe jij alle zeggenschap hebt over je gedachten. Je leest hoe jij negatieve gedachten kunt ombuigen en hoe jij de regie terug kunt nemen over je denkpatronen. Hierdoor voorkom je slapeloosheid, angst en burn-out.
Goed om te weten: Pieter Frijters heeft zelf ook een burn out gehad en spreekt uit ervaring. Hij geeft duidelijk oefeningen zodat je in de praktijk aan de slag kunt met zijn uitleg. Ook geeft hij handige tips, zoals het starten van een piekeragenda. Door elke dag jezelf een moment te geven om te piekeren, kun je de rest van je tijd dit beter van je afzetten. De tips maken dat de informatie uit het boek echt gaaf leven. Aanrader!
Denk wat je wilt, doe wat je droomt – Gijs Jansen
Gijs Jansen, psycholoog, beschrijft helder hoe we overgeleverd zijn aan de ‘heerschappij van ons verstand’ met zo’n 40.000 gedachten per dag waar ongeveer 70% negatief van is. Eigenlijk gaat het hele boek om de vraag waarom het zo moeilijk is om als mens gelukkig te zijn. Gelukkig heeft Gijs voor ons ook een antwoord en een oplossing. Door regie te nemen over onze gedachten, kunnen wij meer voldoening uit het leven halen.
Veel van onze gedachten komen voort uit ongeschreven regels die we onszelf opleggen. Wij willen hier graag controle over hebben en dat is een van onze grootste problemen. Het geeft ons een gevoel van veiligheid, maar geeft het ons ook geluk? Gijs neemt je mee op een zoektocht naar wat waardevol is voor jou in je leven en hoe je met andere gedachten meer waardevols in je leven kunt krijgen. Het boek is erg toegankelijk en bevat oefeningen om meteen mee aan de slag te gaan.
Het Gedachtenkastje – Olaf Hoenson
Op een dag komen er ontzettend veel indrukken op ons af. Veel mensen willen iets van ons, we piekeren over het verleden of juist over de toekomst. Met al het ren- en vliegwerk dat we doen slaan we het hier en nu gemakkelijk over. Stresscounselor Olof Hoenson heeft een verbluffend simpele en effectieve methode opgesteld om onze gedachtenwereld op te ruimen en zo een gelukkiger en succesvoller leven te leiden.
Zijn boek ‘Het Gedachtenkastje’ is dun, overzichtelijk, gemakkelijk te lezen én zijn methode is goed toe te passen. Zijn methode is geen moeilijke wetenschap, maar een makkelijk aan te leren manier van denken. Als je je dit eenmaal eigen hebt gemaakt heb je verrassend meer rust in je hoofd. Olof begrijpt de kracht van visualisatie en leert jou je gedachten in een kastje te stoppen, waarvan je op elk moment een laadje open kunt trekken – wanneer dat jou uitkomt. Lekker gedachtenspinsels opruimen met Het Gedachtenkastje dus!
Een aantal tips voor meer grip op je eigen negatieve gedachten
- Heb je last van een hardnekkige, negatieve gedachte? Vraag jezelf steeds af of deze wel echt waar is.
- Vraag jezelf af of deze denkwijze je helpt? En belangrijker nog: wat helpt je wel?
- Spreek je gedachte hardop uit: klinkt het dan nog steeds realistisch?
- Herken de gedachten die niet helpend zijn. Vaak komen hier de woorden ‘nooit’ of ‘altijd’ en soortgelijke extreme woorden in voor. Besef dan dat de kans klein is dat je gedachte ‘waar’ is.
- Ben je veel aan het twijfelen? Blijkbaar zijn alle opties even goed, anders zou je niet twijfelen. Maak een keuze en blijf daarbij.
- Bedenk je hoeveel tijd je wilt besteden aan nadenken of piekeren. Je hebt namelijk nog wel wat meer en beters te doen.
- Ga iets anders doen. Doorbreek het in je hoofd zitten door in je lijf te zitten. Ga bewegen! Ga lekker fietsen, lopen of opruimen. Neem voor jezelf de beslissing dat je je dag niet laat indelen door je hoofd.
Op zoek naar meer tips voor een rustig hoofd?
Naast het lezen van bovenstaande boeken en tips staan er op Vivonline nog vele andere artikelen die je kunnen helpen meer rust in je hoofd te creëren. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel over de kracht van een opgeruimd huis of deze oefeningen meer te ontspannen. Ook zelfcompassie kan een krachtig middel zijn voor meer rust in je hoofd. Je leest er hier meer over!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 september 2019
Keuzestress: tips van experts om knopen door te hakken
24 november 2017
Met deze 9 tips word jij scherper van geest en meer gefocust
3 september 2017
11 tips voor een productieve werkplek
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
21 september 2017
Blog Krystl Pullens: Mijn favorieten deze zomer waren ijs & koffie
29 oktober 2016
IS POSITIVITEIT DE SLEUTEL TOT JOUW GELUK?
18 oktober 2018
Maak van stress iets positiefs!
2 januari 2017
Focus jij je op de dingen die je echt wil?
2 augustus 2019
De liefde: hoe houd je het leuk?
18 november 2018
Een huis waar je tot rust komt? Wij hebben vijf tips voor je!
11 december 2017
10 filmtips op Netflix om te kijken tijdens de feestdagen
26 februari 2019
Bah, hooikoorts: dit is wat je er tegen kunt doen
13 oktober 2016
PAS DIT TOE OM MEER VAN JE LICHAAM TE HOUDEN
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
23 januari 2019
10 tips voor een gelukkig, positief en blij gevoel!
29 december 2019
Vijf documentaires over geluk op Netflix die je moet zien
6 september 2017
De internationale dag van de Orchidee
20 september 2018
Een onbezorgd leven voor elk kind, dat wil je als ouder toch?
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
2 december 2017
10 Sint cadeautjes onder de €15,- maandag in huis!
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
21 september 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –