Er zijn altijd fases in je leven dat je meer behoefte hebt aan persoonlijke ontwikkeling. Dat je even de weg naar binnen zoekt om je weer meer in je kracht en in de diepte te komen. Ik ben lately ook weer meer op dat pad. Niet omdat ik ontevreden ben, maar omdat ik meer diepgang en betekenis wil en omdat er zoveel nog te leren is en dat vind ik toch leuk.

Dat pad is zo mooi en inspirerend en terwijl je op die zoektocht gaat, kom je ook jezelf en je eigen patronen meer en meer tegen. Jaren geleden werd ik al gegrepen door auteur/spreker Byron Katie. Een geweldige vrouw die zelf, na jaren lange depressie, een methode heeft gevonden waarbij je totaal anders kijkt naar jouw probleem. Als geen ander kan zij jou (en dus mij) weer helpen zien. Zien zoals het werkelijk ‘is’. En niet zoals je ‘denkt’ het te zien. Want ons denken zit ons soms behoorlijk in de weg.

Byron Katie is een autoriteit op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het leuke is dat ze aankomende donderdag 4 juli naar Amsterdam komt. Waar ik aan haar lippen ga hangen natuurlijk, omdat zij ons die dag zelf alles gaat vertellen over The Work. Waardoor jij nooit meer hetzelfde naar jouw probleem of vraag kijkt. Het wordt een ontzettend inspirerende dag waar jij bij kunt zijn.

Wie is Byron Katie

Byron Kathleen Reid werd ernstig depressief toen zij in de dertig was. Gedurende een periode van tien jaar nam haar depressie toe en Katie (zoals zij genoemd wordt) was zelden in staat haar slaapkamer te verlaten. Toen, op een morgen ervaarde ze vanuit de diepste wanhoop een levensveranderend inzicht. Katie zag dat ze leed wanneer ze haar gedachten geloofde, en niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Wat de oorzaak was van haar depressie, lag niet in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen

Misschien ben je al bekend met Byron Katie, maar misschien ook niet. Daarom hieronder een summiere uitleg hoe je d.m.v. van THE WORK jezelf kunt helpen om een totaal andere kijk te krijgen op je probleem.

Wat is The Work

The Work bestaat uit het beantwoorden van 4 vragen en het overwegen van de omkeringen. Dit onderzoek doet je uiteindelijk inzien dat de gedachte die je onderzocht vaak niet eens wáár is! Een opluchting! Vooral als het om een gedachte ging waar je een vervelend gevoel van kreeg, zoals ‘ik hoor er niet bij’, ‘mijn collega’s vinden mij niet leuk’, ‘ik heb niet genoeg tijd’ of ‘mijn moeder waardeert mij niet’, etc. Gedachten die soms in je hoofd rondspoken en je verdrietig, boos of onzeker maken, maar waarvan je niet eens zeker wist of dat überhaupt wel wáár was.

The Work: 4 vragen en omkeringen

Deze onderzoeksmethode die Byron Katie The Work noemt, bestaat uit vier vragen en omkeringen.
Deze pas je toe op een gedachte die je op een bepaald moment in je leven gelooft en wilt onderzoeken.

De vier vragen zijn:

1. Is het waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Onderzoek je eigen denken

Neem jij je gedachten klakkeloos aan of onderzoek je ze wel eens op hun juistheid? Want, klopt datgene wel wat je dag in, dag uit gelooft?

Om begrip en diepgang in je leven te vinden, is The Work een mooie aanpak.
Vooral als je niet lekker in je vel zit, is het de moeite waard om je negatieve gedachten niet klakkeloos aan te nemen en ze aan een onderzoekje te onderwerpen. The Work is een verademing wat dat betreft. Als je wat meer wilt zien, zijn de YouTube filmpjes van Katie een prima begin. Deze kijken heerlijk weg. Byron Katie heeft op haar website de werkbladen geheel gratis aangeboden.
Dus iedereen kan met The Work beginnen!

Zelf aan de slag? Of wil je Katie ontmoeten?

Ben je ook zo nieuwsgierig? Je kunt hier alvast een voorproefje nemen. De werkbladen heten ‘Oordeel-over-je-naaste werkblad’ & ‘Een gedachte per keer werkblad’, vind je hier op Katie’s (Nederlandse) website en kun je gratis downloaden zodat je meteen kunt beginnen.

Maar als je een Byron Katie fan bent dan wil je haar komst naar Nederland op donderdag 4 juli as in het DelaMar theater niet missen natuurlijk. Er zijn nog kaartjes te koop. Maar ik mag er 2 weggeven! Op instagram zal ook deze post te zien zijn, waaronder je jouw motivatie kan zetten en wie weet ben jij er, net als ik, bij 4 juli.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten