In januari stoppen we massaal met roken, raken de sportscholen overvol en proberen we met zijn allen gezonder te eten en af te vallen. Helaas zijn de meeste goede voornemens vóór het eind van dezelfde maand alweer ver te zoeken. Hoe komt dat toch en belangrijker nog: wat werkt wel?
Waarom goede voornemens niet werken
Roos Vonk is hoofdleraar sociale psychologie aan de Radboud universiteit van Nijmegen en is daarnaast auteur en spreker. Haar uitgangspunt is dat “mensen enerzijds meer belemmerd worden door menselijke gebreken en ego’s dan ze zelf beseffen; anderzijds dat ze makkelijk veel effectiever én aardiger kunnen zijn – dat hun ‘betere helft’ heel dicht aan de oppervlakte ligt”, aldus Roos Vonk op haar website. Blijkbaar ligt de potentie om goede voornemens vol te houden dicht onder de oppervlakte. Vanuit die achtergrond kan Roos Vonk dus heel goed antwoord geven op de vraag waarom goede voornemens niet werken.
Het probleem
Er is een verschil tussen je intentie en je uiteindelijke gedrag. Zeker hebben we altijd heel veel intentie om ons gedrag te veranderen, wanneer we goede voornemens hebben, maar op de lange termijn lukt het ons toch niet. We verwijten vaak onszelf: we denken dat we ons niet genoeg inzetten. Toch is dit niet het probleem. Het probleem is dat het gewoon onwijs moeilijk is om te veranderen.
In het artikel ‘En nu écht’ legt hoogleraar Vonk het uit. Wanneer we onze goede voornemens maken, vergeten we alle dagelijkse hindernissen, die het moeilijk maken om ons te houden aan onze doelen. Denk hierbij aan tijdnood, het gedrag van anderen en verleidingen. Eigenlijk zien we een rooskleurig beeld voor ons, maar houden te weinig rekening met wat een doel nastreven concreet voor ons betekent in het dagelijks leven.
De oplossing
Vaak denken we dat positief denken de oplossing is, dat zorgt er helaas voor dat we soms gaan voor een onhaalbare droom. Daarentegen helpt negatief denken ook niet: we zien beren op de weg en denken in problemen in plaats van oplossingen. De beste manier om een goed voornemen te laten slagen is om zo concreet mogelijk te zijn.
Je begint met het onder ogen zien van de discrepantie tussen je gewenste resultaat en je huidige situatie. Vervolgens breng je alle hindernissen hiertussen in kaart en daarmee tackel je tijdens het veranderingsproces alle mogelijke obstakels zoals tijdnood, gedrag van anderen en verleiding. Wil je hiermee aan de slag, dan neem je de volgende stappen:
- Roep je droom op en zie het gewenste resultaat voor je. Dit wil je graag bereiken.
- Betrek vervolgens de realiteit erbij: hoe ziet je huidige situatie eruit?
- Bekijk het contrast tussen deze twee situaties en bedenk je alle stappen die nodig zijn om je doel te bereiken.
- Maak vervolgens echt concreet wat je gaat doen, met wie, waar en wanneer. Hoe ga je je stappen implementeren in je dagelijkse leven?
- Breng hierbij ook alle mogelijke obstakels in kaart. Maak back-up plannen voor de momenten dat je deze obstakels tegen komt, zodat je hier niet op dat moment zelf nog over na hoeft te denken.
Als je deze stappen neemt, krijg je helder voor ogen hoe haalbaar je doel is. Wellicht blijkt dat dit niet haalbaar is en kun je het voornemen beter laten schieten. Dat scheelt een hoop schuldgevoelens en zelfverwijten achteraf. Als het doel wel haalbaar is, weet je nu wat je te wachten staat en kun je je hierop instellen.
Een extra tip hierbij is: leer ongemak verdragen. Soms hoort ongemak bij het behalen van je doel. Je hebt dit van tevoren ingekaderd, zet dus je verstand op nul en volg je plan. Bedenk je hoe fijn het is als je doorzet en wat je doet bijdraagt aan je doel.
Het gevolg
Het gevolg van op deze manier voornemens maken is dat je zelf de regie neemt over wat er gebeurt. Je hebt met zoveel mogelijk factoren rekening gehouden en weet wat je te doen staat. Ook al blijft verandering moeilijk, je ervaart al snel meer voldoening, omdat je in overeenstemming leeft met je doelen.
Meer tips voor het behalen van je doelen
Vind jij doelen stellen en naleven moeilijk? Je bent gelukkig niet de enige! Lees hier hoe je doelen bereikt door schijt te hebben aan anderen. Wist je dat je met een groei mindset je dromen waarmaakt? Lees nog even lekker verder op Vivonline!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 november 2018
‘Help! Ik ben model’ van Tanja Kok
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
11 december 2017
10 filmtips op Netflix om te kijken tijdens de feestdagen
22 mei 2018
Zo kom je van die negatieve mindset af
10 november 2017
Meld je aan als vrijwilliger en ontvang de mooiste orchidee!
6 maart 2018
Dit is hoe je echte liefde kunt herkennen!
26 oktober 2016
DE HALVE MARATHON VAN AMSTERDAM MET KRYSTL
16 september 2019
Keuzestress: tips van experts om knopen door te hakken
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
2 augustus 2019
De liefde: hoe houd je het leuk?
31 januari 2018
Zelfcompassie: een krachtig middel voor je geluk en welzijn
21 september 2017
Blog Krystl Pullens: Mijn favorieten deze zomer waren ijs & koffie
23 januari 2019
10 tips voor een gelukkig, positief en blij gevoel!
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
21 april 2018
Uitgeput? Ontdek hoe je weer energie krijgt
24 februari 2018
Zes natuurlijke manieren om te kalmeren
13 augustus 2017
De voordelen van 40 worden
21 augustus 2017
Top 10 favoriete webshops van de redactie
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
13 juli 2017
Help, mijn hormonen maken mij oud!
4 september 2018
Viv’s vakantiewas tips
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
29 september 2017
Iemand verrassen? Acht verrassingen die door de brievenbus kunnen
15 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –