Wanneer het om de liefde draait is het moeilijk geen verwachtingen te hebben dat de realiteit is zoals in romantische films of boeken. Zeker wanneer je jong bent is het erg pijnlijk erachter te komen dat de perfecte relatie niet bestaat. ‘The first cut is the deepest’ zeggen ze wel, wanneer het op liefdesverdriet aankomt. Wanneer we ouder worden leren we onszelf wat meer te beschermen, kritischer te zijn en soms zijn we simpelweg sceptisch. Toch is dat zonde, wanneer er échte liefde op je pad komt waarmee een geweldige, gebalanceerde relatie mogelijk is. Hoe herkennen we echten liefde?

Echte liefde is niet altijd makkelijk te herkennen. Het zit soms verpakt onder een uiterlijk waar je in eerste instantie niet op dacht te vallen. Het kan verdoezeld zitten onder kleine irritante gedragingen van de ander. Wanneer het je echter lukt om verder te kijken dan je neus lang is kan de ander wel degelijk heel erg goed bij jou passen. Het gaat er dan om dat je matcht op zaken die er écht toedoen om een goede relatie te onderhouden. Laten we vijf voorbeelden onder de loep nemen, die een teken zijn van echte liefde.

Jullie ego’s zijn niet zo belangrijk (meer)

Je merkt dat je niet meer zo denkt in ‘jij’ en ‘ik’ en om wie er beter is in iets, minder fouten maakt, gelijk heeft of juist niet, en om wat voor indruk je maakt. Je denkt in termen van gezamenlijk belang. Elkaar vertrouwen doe je volledig, je voelt je veilig bij elkaar, waardoor jullie je kwetsbaar op durven te stellen. Het belang van de ander of de relatie is even belangrijk of soms zelfs belangrijker dan je eigen belang.

Jullie laten elkaar los

Liefde betekent niet dat je elkaars bezit bent. In echte liefde wil je het beste voor de ander of de relatie. Dit betekent ook dat je de ander zijn of haar vrijheid geeft. Er is een heel mooie Engelse uitdrukking die dit uitlegt: “If you love something, set it free. If it comes back, it’s yours. If it doesn’t, then it never was.” Omdat je elkaar helemaal vertrouwt en het beste voor hebt met de ander, is er ook geen ruimte voor jaloezie. Zelfs wanneer dit het einde van de relatie betekent. In het dagelijks leven uit zich dit erg in elkaar je eigen ding laten doen en elkaar niet voor alles verantwoording te laten afleggen.

Jullie nemen de liefde niet voor lief, maar werken er bewust aan

Heel cliché, maar liefde is een werkwoord. Het is heel gemakkelijk de ander voor lief te nemen. Echter is het heel bijzonder dat jullie elkaar getroffen hebben en je gek op elkaar bent. Wanneer je merkt dat jullie echt dankbaar zijn voor jullie samenzijn en dit aan elkaar uiten, is dat een hele goede basis. Een enorm goed teken is ook dat jullie conflict niet uit de weg gaan, maar constructief samenwerken om tot oplossingen te komen die in het belang zijn van de relatie. Het gaat niet om wie er gelijk heeft, maar om hoe jullie het beste met elkaar om kunnen gaan om de relatie te laten werken. Of zelfs te laten bloeien, natuurlijk!

 Jullie hebben oprechte aandacht voor elkaar

Als je er even over nadenkt is het heel simpel: het meest waardevolle wat je iemand kunt geven is aandacht. Jouw tijd en aandacht is uiteindelijk alles wat je hebt. Materiële zaken vergaan.

Wat verstaan we onder oprechte aandacht? Luisteren en kijken, naar de ander – met empathie. Bewust zijn van wat de ander belangrijk vindt, wil, droomt, waar de ander bang voor is. De ander waarnemen alsof je hem of haar voor het eerst ziet. Jezelf openstellen en je eigen (voor)oordelen en projecties en associaties aan de kant zetten. Wanneer je op deze manier aan iemands lippen kunt hangen, is dat écht een goed teken!

Jullie zijn niet bij elkaar omdat jullie het nodig hebben, maar omdat jullie het willen

Er is een groot verschil tussen bij elkaar zijn, omdat je de ander nodig hebt en bij elkaar zijn omdat je bij de ander wilt zijn. In het eerste geval gaat het niet zozeer om de persoon, maar gaat het om angst. Bijvoorbeeld angst om niet zonder de ander te kunnen. Bij elkaar zijn uit angst is het tegenovergestelde van liefde. Bij echte liefde heeft de ander de ruimte weg te gaan, maar kun je nog steeds van hem of haar houden. Wanneer je bij de ander wílt zijn, gaat dit om de persoon zelf en wat deze persoon toevoegt aan je leven zolang je tijd samen doorbrengt. Wanneer je weet dat je het ook goed met je zou gaan zonder je geliefde en je dan ook gelukkig zou zijn, maar de ander gewoon dé kers op de taart is, zit het wel snor!

Wil je meer tekenen van echte liefde herkennen?

In dit artikel vertellen we je nog meer over hoe je echte liefde herkent. Hier lees je alles over de tekenen van een gezonde relatie. Wil je tips om je relatie levendig en leuk te houden? Lees dan dit artikel eens. Veel plezier!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten