We willen allemaal zingeving in ons leven. We willen allemaal gelukkig zijn. Geluk: soms raken we het even aan, soms voelen we ons intens gelukkig en soms weten we niet waar het te zoeken. In deze vijf documentaires op Netflix wordt het samenspel van deze ultieme zoektocht en het daadwerkelijk vinden van geluk – ook al is het maar even – mooi weergegeven.

Elke documentaire laat haar eigen licht op dit samenspel schijnen. Voor sommigen betekent geluk het volgen van intuïtie, voor anderen is het succes. Voor sommigen is het weer de vrijheid van het maken van een grote reis zonder vast te zitten aan ritmes en voor anderen is het ontspullen. Laat je inspireren door de verschillende ideeën over dat wat ons gelukkig maakt en ons leven zin geeft.

Minimalism: A documentary about the important things

We zijn altijd ‘op zoek naar meer’ en dat maakt ongelukkig, is de essentie van deze documentaire. We zoeken naar de illusie van het perfecte leven. Waar zoeken we dan eigenlijk naar en vult dat ook echt ons geluksgevoel aan? De maker van de documentaire vertelt over zijn eigen leven: hij was succesvol en had alles wat hij wilde en toch voelde zijn leven leeg. Geluk was altijd ‘around the corner’, maar hij ervoer het maar niet écht.

Er worden in deze docu mensen geïnterviewd met minimalistische levensstijlen, waaruit blijkt dat materiële zaken hen niet gelukkig maken. Hoe doorbreken we deze cirkel van het met ons geluk afhankelijk zijn van iets wat er nu niet is, maar een ding wat nog moet komen? Hoe komen we van deze verslaving af? Het antwoord is simpel: elk bezit zou weloverwogen moeten zijn en elk bezit moet echt iets toevoegen aan het leven en ons geluk brengen. Centraal staat het idee ‘minder is meer’ en dit maakt dat je eens even kritisch kijkt naar de inhoud van je eigen kledingkast. Krijg jij ook instant opruimneigingen?

Happy People: A year in the Taiga

In deze prachtige documentaire staat het leven centraal van de mensen in het hart van de Siberische Taiga. In dit afgelegen gebied is het leven heel weinig veranderd in de laatste eeuw. Wat maakt de mensen in het plaatsje Bakhtia gelukkig? Wij kunnen ons bijna niet meer voorstellen gelukkig te zijn in een gebied zonder alle voorzieningen die wij hebben in Nederland.

Ten eerste denk eens aan de kou in Siberië? We kunnen ons niet voorstellen in deze extreme kou te leven, laat staan gelukkig zijn. De documentairemaker laat door alle seizoenen heen zien dat het echt mogelijk is! Zelfs zonder al onze technologische ontwikkelingen bestaat geluk. Happy People: A year in the Taiga is een documentaire over wildernis, vrijheid, uitdagingen, ingeniositeit en de volhoudendheid om een afgelegen bestaan te leiden. Wat we hiervan kunnen leren? Dat we het moeten doen met dat wat ons gegeven is en blij mogen zijn met wat er is en wat we hebben – een les die we niet vaak genoeg kunnen leren.

Expedition Happiness

In deze documentaire gaat een vrijgevochten stel uit Duitsland, samen met hun hond, op een onvergetelijk reis van Alaska naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Deze reis maken zij in een omgebouwde oude schoolbus van twaalf meter lang. Onderweg genieten zij van de prachtige natuur, de gastvrijheid van de lokale bevolking in de vele culturele omgevingen en vooral: van elkaar.

Omdat het stel op zoek is naar ‘iets méér’ in het leven, noemen zij deze expeditie ‘Expedition Happiness’. Tijdens de reis verloopt niet alles op rolletjes en soms is het stel ten einde raad bij deze tegenslagen. Het belangrijkste inzicht na het kijken van deze documentaire is dat waar je ook bent en wat er ook gebeurt, samen zijn het allerbelangrijkste is. Dat is weer zo’n heerlijk besef, waar je je de hele dag dankbaar om kunt voelen.

The Secret

De filosofie en visie van de makers van The Secret is om blijdschap naar miljoenen mensen te brengen door hun levens veranderende kennis te verspreiden die waar, simpel en praktisch toe te passen is. Het boek en ook de documentaire zijn een wereldwijde hit geworden, maar waarom eigenlijk? In The Secret wordt gesproken over ‘The Law of Attraction’ als hét geheim. Wanneer je absoluut duidelijk hebt in je hoofd wat je wilt, trek je dat aan. Concluderend komt neer op drie simpele woorden: ‘gedachten worden dingen’. De documentaire is erg sensationeel, maar voor de essentie van het verhaal, de kracht van onze gedachten, is veel te zeggen.

Innsaei

Deze documentaire is een zoektocht van twee IJslandse dames naar de rol van intuïtie in het gelukkig te zijn. Zij brengen wetenschap, spiritualiteit, natuur en creativiteit samen om de verbinding met onszelf weer te vinden in de hedendaagse tijd van afleiding en stress. Een oprechte zoektocht, vol met échte vragen die ieder van ons zich weleens stelt, en daarom zo herkenbaar is.

De term Innsaei is inspirerend: het betekent ‘the sea within’, refererend naar onze grenzeloze innerlijke wereld. Het betekent ‘to see within’, oftewel jezelf kennen. Ook kan het betekenen ‘to see from the inside out’. Dit doelt op ons innerlijke kompas waarmee we ons bewegen in een veranderlijke wereld. De conclusie van het verhaal is dat voor het ervaren van meer geluk we allemaal wat meer Innsaei kunnen gebruiken. Het klinkt als een waarheid als een koe, maar het is fijn om af en toe herinnerd te worden aan het feit dat we geluk vooral moeten vinden in onszelf.

Meer geluk ervaren met deze tips:

Op Vivonline hebben wij in de loop der tijd veel artikelen geplaatst over geluk met daarin hapklare toepassingen van onze tips. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel over zelfcompassie of dit artikel over gelukstips.

Tekst: Marieke de Groot

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten