Je wordt wakker van het jengelende geluid van je wekker, je snoozet nog een keer en na een kwartier sta je vermoeid op. Je moet haasten. Vervolgens heb je geen tijd voor een ontbijt of voor een fatsoenlijk blokje om met de hond. Per ongeluk snauw je tegen je zoontje, je verlaat je huis terwijl het nog een rommel in de keuken is en komt er in de auto achter dat je je lunch vergeten bent. De hele dag loopt het een na het ander niet lekker, omdat je dag niet goed gestart is. Klinkt dit scenario enigszins bekend in de oren? Stop met reactief leven en kies er bewust voor een ontspannen ochtend te hebben. Hier lees je hoe je dat doet.

Leven vanuit bewuste keuzes, wat betekent dat eigenlijk? In bovenstaand scenario word je geleefd: je moet van alles, loopt achter de feiten aan en hebt daar de gehele dag last van. Om dit patroon om te buigen moet je stoppen met reactief leven en starten met de regie nemen over je dag. Om je dag lekker te laten lopen is het van belang de ochtend goed te starten en om je op weg te helpen gebruik je onderstaande 5 tips.

5 tips voor een ontspannen ochtend

Het gezegde ‘met het verkeerde been uit bed stappen’ is veelzeggend over hoe belangrijk de ochtend is om lekker in je vel te zitten. ‘Een goed begin is het halve werk’ is er nog zo’n uitspraak die dit bevestigt. Laten we kijken hoe jij ‘s morgens met het goede been uit bed kunt stappen.

Sta vroeger op

Vroeger opstaan, zodat je meer tijd hebt in de ochtend is een onderschat wondermiddel voor een goed begin van je dag. Opstaan kan zwaar zijn, maar opstaan voordat de rest van het gezin wakker is zorgt voor een moment voor jezelf. Ook houdt vroeger opstaan in dat je vroeger naar bed gaat. De kwaliteit van je slaap is ook belangrijk. In het begin is dit moeilijk, maar een nieuwe gewoonte eigen maken duurt een aantal weken. Gun jezelf die tijd en geef niet meteen op.

Start de dag beeldschermloos

De hele dag kijk je om de paar minuten op een beeldscherm. Sommigen van ons zijn echt verslaafd aan beeldschermen, of dit nu van een telefoon, tablet of computer is. Juist daarom is het belangrijk om in de ochtend een moment te hebben waarin je daar nog even ‘niks mee hoeft’.

In de ochtend ben je relatief rustig in je hoofd, dus gun jezelf in ieder geval 30 minuten zonder input van buitenaf. Geniet van de helderheid in je hoofd. Loop naar het raam en kijk even naar buiten of loop de tuin in ademhalingsoefening, mediteer even of beoefen een beetje yoga. Dit moment is helemaal voor jou.

Sta stil bij je intenties van die dag

Wat moet je vandaag doen, hoe wil je je daarbij voelen en wat heb je hiervoor nodig? Beslis om vandaag vrolijk te zijn, je gelukkig te voelen, niet te piekeren, extra aardig te zijn voor anderen, een voldaan gevoel te hebben aan het eind van de dag. Een intentie stellen bij de dag is heel persoonlijk, dus het maakt niet uit wat het is.

Bekijk je to do lijstje

Nu is de tijd aangebroken te bekijken wat je prioriteiten zijn vandaag en je dag voor te bereiden. Wat trek je aan, wat eet je vandaag, heb je belangrijke afspraken? Zijn er zaken die je niet mag vergeten? Je instellen op wat je die dag moet doen wat het belangrijkste is zorgt ervoor dat je hele dag soepeler loopt. Vervolgens kun je de dag starten zoals altijd. Wel kan het handig zijn je ochtendroutine te verkorten. Een goed ontbijt in je ochtendroutine hebben zitten is ontzettend belangrijk.

Heb discipline

Om de vorige 4 tips mogelijk te maken is het belangrijk discipline te hebben. Dat begint bij de avond ervoor: om vroeger naar bed te gaan, moet je je avond eerder afbouwen. Daarbij is het aan te raden je volgende dag alvast voor te bereiden met een to do lijstje en een lijstje met aandachtspunten. Ook kun je alvast je ontbijt of lunch klaarmaken en je kleding klaarleggen.

Die ontspannen ochtend pakken ze je niet meer af

Als je je dag start met een rustmoment voor jezelf en de tijd schept om overzicht te creëren, dan kan niemand je deze ontspannen ochtend meer afpakken. Er kan gebeuren wat er gebeurt en het leven kan van alles jouw kant op gooien: jij hebt overzicht, bent meer ontspannen en hebt je welzijn op de eerste plaats gezet. Leef vanuit je intentie en neem de regie terug. We zijn benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Laat het ons weten op Instagram.

Tekst door Marieke de Groot voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten