Onlangs bleek uit de Gezondheidsenquête van het CBS dat een kwart van de vrouwen slaapproblemen heeft. 41% van de ondervraagde Nederlanders geeft aan in het dagelijks leven belemmerd te worden door deze slaapproblemen. Chronisch moe zijn, slechte concentratie, sneller ziek worden, een korter lontje hebben: allemaal klachten die hierdoor kunnen ontstaan. Hoogste tijd dus om te kijken of we jouw nachtrust kunnen verbeteren. Hier volgen tien tips van experts om beter te slapen.

 

Sta elke dag op dezelfde tijd op – Eus van Someren

Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld wel voldoende tijd in bed liggen, maar niet al die tijd kwalitatief slapen. Wat er al gauw gebeurd is dat we vroeger naar bed gaan en langer blijven liggen. Volgens Eus van Someren, slaapexpert bij de Hersenstichting, is dat het slechtste wat we kunnen doen. Je biologische klok raakt dan ontregeld. Het beste wat je kunt doen is elke dag op dezelfde tijd opstaan.

 

Rust voor je lichaam vóór je nachtrust – Albert Sonnevelt

In de afgelopen twintig jaar zijn wij gemiddeld een uur en twintig minuten korter gaan slapen, zegt Albert Sonnevelt. Albert is oprichter van Sonnevelt Opleidingen, opleiders voor een vitaal leven. Een belangrijke tip van hem is om je lichaam rust te geven vóór je nachtrust, dus voordat je gaat slapen. Eet of drink drie uur voordat je gaat slapen geen opwekkende stoffen meer. Denk hierbij aan alcohol, cafeïne en nicotine. Ook zware maaltijden kun je beter laten staan. Je lichaam moet alles verwerken en dat is niet bevorderlijk voor je nachtrust.

 

Houd je hoofd koel – Matthew Walker

Matthew Walker is professor neurowetenschap en psychologie aan de Universiteit van Californië, Berkeley, Amerika. Een van zijn belangrijkste tips is om de slaapkamer koel te houden. Slapen met de verwarming op twintig graden is slecht voor je nachtrust. Achtien en een halve graad is perfect. Door onze lichaamstemperatuur iets te laten zakken, zorgen we ervoor dat we gemakkelijker in slaap vallen. Nu begrijp je meteen ook waarom het op zwoele zomerdagen zo lastig in slaap vallen is.

 

Focus op één ding – Annelies Smolders

Annelies Smolders is een Belgische slaapdeskundige. Zij geeft als tip om voordat je naar bed gaat te focussen op één ding. Dit is hetzelfde als wanneer je mediteert. Je focust bijvoorbeeld op de vlam van een kaars, op je ademhaling of op je lichaam met een bodyscan. Door je op één ding te concentreren wordt de rest van je brein rustig en dit helpt om beter te slapen.

 

Gooi die mobiel uit de slaapkamer – Gerard Kerkhof

Gerard Kerkhof is slaapexpert, onderzoeker en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en hij heeft een duidelijke mening over mobiele telefoons: deze horen niet thuis in de slaapkamer. Hetzelfde geldt voor tablets en laptops. Het blauwe licht wat de schermen afgeven verstoort onze biologische klok. Licht heeft hier namelijk veel invloed op en juist in de avond, wanneer we moeten gaan slapen, maakt licht ons wakker in plaats van slaperig. Daarbij kun je op deze elektronische apparaten stimulerende berichten binnenkomen die ons wakker houden. Na 21 uur geen beeldschermen gebruiken, Is Gerards advies.

 

Wil jij ook beter slapen?

Probeer bovenstaande tips eens. Wil je meer tips lezen? Lees dan dit artikel met meer tips om goed te slapen en dit artikel met voedingstips voor een goede nachtrust. Wat helpt jou om makkelijker in slaap te vallen of beter door te slapen? Laat je reactie achter!

Tekst: Marieke de Groot voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten