Wellicht ken je het gevoel wel van vergeetachtigheid, een wattig gevoel in je hoofd, iets niet goed uit kunnen denken… maar, wat doe je eraan? Met deze negen tips ben je scherper, slimmer en meer gefocust. De tips zijn simpel toe te passen en je hebt er al snel baat bij.

Scherper van geest en meer gefocust

  1. Blijf bewegen

Sporten zorgt ervoor dat je meer kunt onthouden en vooruit kunt denken. Vooral sporten waarbij je hartslag omhoog gaat, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen zijn hier erg geschikt voor. Door in beweging te zijn, blijf je simpelweg ook flexibeler denken!

  1. Bouw rust in

Wanneer je te veel stress hebt heeft dit effect op de manier waarop je denkt en handelt. Helder denken en goede keuzes maken wordt bemoeilijkt. Wanneer je zorgt voor rust en kalmte in jezelf vind je meer focus. Wat je kunt doen is meditatie of yoga, muziek luisteren, lachen, af en toe een adempauze nemen tijdens je werk en een moment nemen voor je gaat slapen om te lezen of te schrijven.

  1. Slaap voldoende

Hoe moeier je bent, hoe minder je je kunt focussen, beslissingen kunt nemen en kunt nadenken. Om alles in je hoofd altijd goed op een rijtje te hebben is slaap ook belangrijk. We verwerken dan namelijk alle prikkels en informatie die we overdag binnen krijgen. Tips om beter te slapen lees je in dit artikel.

  1. Gebruik je hersenen

Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is echt belangrijk. Je traint je hersenen namelijk door ze te gebruiken, net als je je lichaam traint door te sporten. Je kunt je hersenen trainen door puzzels te maken, spelletjes te doen, iets uit je hoofd uit te rekenen, een (online) cursus te volgen, iets nieuws te leren, musea te bezoeken, lezingen te volgen, documentaires te kijken en ga zo maar door. Best leuk, toch?

  1. Doe eens gek

Ben je gewend te leven volgens bepaalde patronen? Dat is natuurlijk heel normaal en heel goed: alles waar je niet meer over hoeft te denken, kost je geen extra tijd of energie meer. Stel je voor dat je elke dag moet nadenken over het strikken van je veters…

Toch is het erg verhelderend om soms iets bewust anders te doen dan je gewend bent. Neem eens een andere route naar je werk, verschuif iets in je interieur, knip je haar kort of verf het in een andere kleur, poets je tanden met links in plaats van rechts. Er is genoeg te bedenken waarmee je een patroon doorbreekt. Dit doen zorgt er dus voor dat je op bepaalde aspecten minder op automatische piloot leeft en daarmee met een frisse blik of op een nieuwe manier iets beleeft. Dan is het soms alsof je iets voor het eerst doet, hoort of ziet.

  1. Gebruik weinig alcohol

Je merkt het natuurlijk altijd al na een kwartier nadat je alcohol drinkt, dat dit effect heeft op hoe helder je bent. Je voelt je langzaam rozig worden. Ook de volgende dag kan je merken dat je niet zo fris en fit bent als normaal. Zelfs op lange termijn kan alcohol drinken effect hebben op je hersenen. Weinig alcohol drinken is daarom in vele opzichten een goed idee.

  1. Wees sociaal

Naast dat sociaal contact je veel voldoening kan geven, geeft het je ook een referentiekader. Het is erg verhelderd stukjes van andere levens te zien en horen en niet alleen te verzanden in dat van jezelf. Wat speelt er in de levens van anderen? In wat voor situaties bevinden zij zich in en hoe gaan zij daarmee om? Sparren is erg gezond en op zijn tijd wat feedback ontvangen ook.

  1. Gebruik minder suiker

Suiker geeft je natuurlijk in eerste een instantie een energieboost, maar daarna kun je aardig inkakken. Soms voel je je wattig in je hoofd en blijf je gapen. Verminder de inname van snelle suikers en kies voor volwaardige maaltijden en tussendoortjes om je energie zo optimaal mogelijk te benutten.

  1. Ga naar buiten

Buitenlucht is voor iedereen goed. Maak een ommetje, neem de fiets, ga tuinieren. Het werkt ontspannend, relativerend en geeft vaak nieuwe inzichten. Je kunt daarna –opgefrist- weer het hoofd bieden aan de alledag: plannen, managen, sociaal zijn, beslissingen nemen, oplossingen bedenken enzovoorts.

Heb jij zelf nog tips?

Zoals je ziet zijn deze tips makkelijk toepasbaar en kunnen zij samen veel effect hebben.Heb jij zelf nog tips die jou helpen om scherper, slimmer en meer gefocust te zijn? We horen deze heel graag van je. Laat een bericht achter onder deze post!

 

Marieke de Groot voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten