Radar onderzocht samen met voedingscoach Vivian Reijs en internist Hanno Pijl hoeveel suiker er overblijft na het inkoken van 3 fruitsapjes (Healthy People, appelsap en sinaasappelsap) en 3 populaire frisdranken (Coca-cola, Redbull, Wicky). Bekijk de resultaten in deze video of lees ze hieronder.
Al sinds 2015 adviseert het Voedingscentrum om helemaal geen vruchtensap te drinken en het ook niet aan kinderen te geven. Vruchtensap staat dan ook niet in de Schijf van Vijf. Het valt volgens het Voedingscentrum onder suikerhoudende dranken, die de kans op overgewicht vergroten.
Suiker in vruchtensap
In Nederland zijn er 1 miljoen patiënten met suikerziekte. De schatting is dat daar ieder jaar 50.000 mensen bijkomen. De oorzaak; de grote hoeveelheid suiker waar we dagelijks mee in aanraking komen. En dat is meer dan we denken.
6 suikerklontjes per glas appelsap
In de limonade van het merk Wicky zit in een glas van 250 ml al 16,5 gram suiker. Dat zijn ongeveer 4 suikerklontjes van 4 gram. In appelsap zit nog veel meer, 25,75 gram suiker per glas, dat zijn ongeveer 6,5 suikerklontjes. In sinaasappelsap zit 22 gram suiker in een glas, dat zijn 5,5 suikerklontjes en in het drankje met blauwe bosbes en framboos van Healthy People zit maar liefst 27,5 gram suiker, dat zijn bijna 7 suikerklontjes.
Fruit eten is beter dan sap drinken
Internist Hanno Pijl zegt: ‘Ik denk dat het grootste misverstand is dat mensen denken dat het gezond is om een glas sinaasappelsap of geperst sap te drinken, ook vers geperste sappen bevatten namelijk veel suiker.’ Volgens hem kun je beter een stuk fruit eten in plaats van het sap ervan te drinken. ‘In een vrucht zitten heel veel goede dingen, zoals vezels en die ontbreken in een glas sap. Je verliest de vezels met persen en daarnaast zitten er in een glas 3 sinaasappels en daar zit best een grote hoeveelheid suiker in. Je krijgt dan heel veel suiker in een keer binnen.’
Na ongeveer een uur zijn alle drankjes ingekookt. Wat overblijft? Voornamelijk suiker.
Wil jij het hele item terug kijken? Klik dan hier.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
7 april 2023
Chocolade smoothie
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
8 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –