“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerde berichten
13 oktober 2018
Sushi omelet
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
2 oktober 2017
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
29 december 2017
De anti-kater pil
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
1 april 2015
Saoto soep
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
3 december 2015
Ontgif je groenten
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
23 oktober 2019