“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
25 maart 2015
De vetfluisteraar
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
23 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –