“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 augustus 2018
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
25 juni 2015
Eivissa Food
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
10 juni 2015
SLA: het kookboek
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
13 september 2017
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –