“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
23 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –