“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juli 2015
Voeding met Viv
1 juli 2016
VEGAN OREO!
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
8 maart 2016
Detox kan elke dag
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
5 oktober 2018
Viv’s detox
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
5 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –