“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
29 december 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –