“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
4 december 2014
Foodtrends 2015
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
28 mei 2014
Bloemkool pizza
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
2 oktober 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –