“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
11 december 2014
Sporttrends 2015
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
1 april 2015
Saoto soep
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
25 juni 2015
Eivissa Food
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
8 mei 2014
Mom in shape
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
4 juni 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –