“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
8 maart 2016
Detox kan elke dag
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
4 oktober 2017
Help mij water drinken
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
14 september 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –