“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
22 september 2015
Beste eitjes
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
24 november 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –