“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
22 september 2015
Beste eitjes
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
8 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –