“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
8 mei 2014
Mom in shape
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
28 maart 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –