“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
29 december 2017
De anti-kater pil
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
21 augustus 2017
Avocado risotto
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
2 juli 2016
3 x ei love you
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
12 december 2014
15 foods voor 2015
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
2 september 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –