“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
3 september 2015
Gezonde chocopasta
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
30 juni 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –