“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
25 januari 2015
Glutenintolerantie
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
20 juni 2016
3 x koffievervangers
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
10 juni 2015
SLA: het kookboek
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
10 november 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –