“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
10 juni 2015
Raw kokos snack
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
28 oktober 2014
Eetdagboek review
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
12 december 2014
15 foods voor 2015
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
18 januari 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –