Tijd van het jaar

Ligt het dan echt aan de tijd van het jaar? Ben ik de enige die ineens zo’n onwijze zoete trek heeft sinds de afgelopen dagen? Die onweerstaanbare drang om iets te eten? Nee gelukkig niet, ik hoor het heel veel om mij heen! Klinkt dit ook bekend in jouw oren?

De dagen worden korter en kouder en onze lichamen snakken dan sneller naar zoet! Eigenlijk heel logisch. Onze lichamen bereiden zich voor op de koude wintermaanden die straks gaan komen.

Sinterklaas met z’n chocolade pepernoten (Ja vertel mij wat, die zijn lekker!), de Kerstman met kerstkransjes, kerstdiners en als klapper ook nog oliebollen en appelflappen! Vraag jij je ook af hoe je ooit de komende maanden door moet komen als de trek nu al begint? Helaas wordt je gewicht in de maanden november en december stevig op de proef gesteld. De meest lekkere dingen liggen al een tijd op de loer en of je nu wilt of niet, je zult er aan moeten geloven.

Tips

Verdeel het eten goed over de gehele dag

Honger jezelf overdag niet uit. Neem 3 volwaardige hoofdmaaltijden en neem gezonde tussendoortjes mee! Zo voorkom je plotselinge hongeraanvallen.

Sla je ontbijt nooit over

Zorg tijdens deze maaltijd voor een goede balans in eiwitten, gezonde vetten en wat trage koolhydraten. Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag! Geef je lichaam de brandstof die het nodig heeft voor een goede start.

Maak een grote pot van je favoriete thee

Neem een warm bad, doe een lekker masker op je gezicht, beloon jezelf met een nieuw boek of tijdschrift of ga lekker zitten voor je favoriete serie. Cosy time op de bank op deze koude herfstavondjes voor jou!

Zoek lekkere gezonde sinterklaas/kerst recepten

Er zijn genoeg gezonde recepten te vinden tegenwoordig. Zoek een paar goede op en ga lekker bakken! Zo kun je ook gezond toegeven aan je zoete trek!

Wees lief voor jezelf!

Zin in chocoladepepernoten of speculaas? Geniet van iedere hap die je neemt, proef goed en pak de draad daarna weer op! Af en toe zondigen mag! Voel je vooral niet schuldig. Wees niet te streng voor jezelf dat komt je lichaam niet ten goede en zorgt alleen maar voor stress! En stress is echt pas ongezond. Neem de 80-20 regel: 80% healthy lifestyle en 20% voor je ‘geniet’ momentjes!

Tekst: Suzanne van Laar

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten