Steun op handen en knieën

 Het is niet de meest charmante houding die je kan bedenken, steunend op je handen en knieën. Toch is deze houding goed voor je. Door op handen en knieën te steunen, komt het gewicht van je kindje op je buik te liggen en niet op je bekken. Hierdoor ontstaat er minder druk en krijgt je bekken de tijd om te ontspannen.

Yoga

Als je veel zit, wordt je buik compacter en loop je de kans dat je middenrif klem komt te zitten. Yoga houdingen zoals chakravakasana (kat/kraai rek) nemen deze druk weg en helpen je rug te ontspannen. Probeer elke keer als je er aan denkt op handen en knieën te gaan zitten, achtjes te draaien met je bekken en circulaire oefeningen te doen met je heupen.

Breng veel tijd door in het water

Het maakt niet uit waar; je badkuip, het zwembad, de zee… duik dat water in. De druk tegen je buik geeft je het gevoel dat je zo licht bent als een veertje en kalmeert je kindje. Daarnaast zijn de meeste mensen die rondhangen in het water meestal erg aardig en lief voor je als je zwanger bent. Hierdoor ontstaat een prettige en ontspannen sfeer, wat jou en je kindje goed zal doen.

Zorg voor een gezond voedingspatroon

Het is best lastig om tijdens je zwangerschap vast te houden aan een gezond voedingspatroon, waarschijnlijk ervaar je zelfs door je zwangerschap dat je onverzadigbaar bent en lijken de kilo’s er aan te vliegen ook al blijf je voldoende in beweging. Je zal minder pijn ervaren in je lichaam als je probeert niet meer dan 10-15 kilo aan te komen. Dat betekent dat een gezond voedingspatroon belangrijker is dan ooit te voren.

Niet eten voor twee

Gedurende je zwangerschap worden je gewrichten en banden namelijk weker, waardoor er een groter beroep wordt gedaan op je spieren. Hierdoor ontstaat er meer spanning op je spieren, zeker richting het einde van je zwangerschap. Elke extra kilo veroorzaakt meer druk op je wervelkolom en je bekken en kan dus pijnklachten met zich meebrengen. Vanaf het begin van je zwangerschap, is het daarom belangrijk om te bedenken dat je niet hoeft te eten voor twee.

 

Tekst: Myrthe van Til

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten