Internationaal tophockeyster Ellen Hoog timmert hard aan de weg. Momenteel leeft ze toe naar alweer haar 3e Olympische Spelen volgend jaar in Rio en tussendoor schrijft ze nog even een boek wat in september in de winkels ligt. Het kan niet anders dan dat ze zelf “in perfecte conditie is”, de titel van de aankomende health bijbel. Openhartig vertelt ze Viv Online over haar nieuwe boek én haar ambities na de topsport.

Hoe is het idee voor dit boek ontstaan?

Ik ben al een aantal jaar heel bewust bezig met voeding en sport. Van mensen om mij heen kreeg ik veel vragen, zoals wat ik allemaal voor en na een training eet. Het leek me leuk om deze tips en kennis te bundelen en vroeg mezelf af of ik dit tijdens of na m’n hockey carrière wilde doen. Toevallig werd ik benaderd door een uitgever en we zaten op één lijn met betrekking tot de inhoud, dus ik ben meteen begonnen met schrijven!

Wat onderscheidt dit boek van andere health boeken?

Ik denk dat het te maken heeft met de combinatie van sport en voeding. Ik wil heel graag overbrengen hoe belangrijk die combinatie is. Ik ben geen diëtiste of personal trainer, maar spreek uit eigen ervaring en dat maakt mij een betrouwbare verteller.

Je boek telt maar liefst 200 bladzijden. Wat kunnen we verwachten?

Het boek telt maar liefst 45 healthy recepten en 6 complete work-outs. Daarnaast staat het boek boordevol tips & tricks met betrekking tot voeding, training en rust.

Wat vond je leuk en wat vond je lastig gedurende het schrijfproces?

Ik heb genoten van het gehele proces. Van het bedenken van de inhoud, tot de brainstormsessies met de culinair redacteur en de personal trainer. Het meest lastig vond ik het work-out gedeelte; het publiek is zo verschillend. We hebben een gemiddelde genomen en de oefeningen aanpasbaar gemaakt.

Wat wil je bereiken met dit boek?

Ik wil het belang van de combinatie voeding en sport onderstrepen. Ik wil inspireren en de lezers aan het sporten krijgen, zodat ze fitter worden en lekkerder in hun vel komen te zitten.

Hoe zie jij de verhouding voeding-sport-ontspanning?

In het dagelijks leven is voeding denk ik het belangrijkst, maar wanneer je écht fitter wilt worden is de combinatie de sleutel tot succes.

Wat voor training raad je aan voor een strak lichaam?

Een combinatie van interval cardio met krachttraining. Simpele oefeningen met eigen lichaamsgewicht, zoals planking, vind ik ook super.

Waar moeten we volgens jou vanaf blijven om ons super fit te voelen?

Geraffineerde suikers en bewerkte producten. Je gaat je er niet lekkerder door voelen; het kost je energie in plaats van dat het je energie brengt.

Hoe heb je de topsport gecombineerd met je school en privéleven?

Voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen ben ik gestopt met m’n studie. Ik wilde naast het hockeyen ook tijd hebben voor dingen als sponsoractiviteiten, een boek en familie en vrienden. Ik vind het belangrijk om genoeg te ontspannen om op andere momenten optimaal te kunnen presteren. Mijn vrije zaterdag is heilig. Het missen van een leuk feestje vind ik steeds minder erg worden naarmate ik ouder word. Wat ik soms wel mis is de spontaniteit in m’n leven; ik kan niet zomaar op vrijdag de auto pakken om een weekendje weg te gaan.

Drink je wel eens alcohol en zo ja, wat en hoeveel?

Een flesje per dag. Haha, nee hoor. Volgend jaar is weer een Olympisch jaar en daaraan voorafgaand drink ik weinig. Maar tuurlijk drink ik af en toe een drankje, zeker na een gewonnen toernooi.

Heb je het gevoel dat je gezonder leeft dan je teamgenoten?

In het Nederlandse team is iedereen bewust bezig met voeding en gezondheid. Aan het begin werd ik uitgelachen als ik weer eens met een bakje havermout en noten aankwam. Nu doet de rest het ook. Met name in het buitenland weet je niet altijd wat je krijgt, dus iedereen neemt tegenwoordig wel iets mee zodat we altijd gezond kunnen eten. Op de club zijn er nog wel wat stappen te maken, dus hier ga ik vrolijk verder met inspireren.

Wat vind je van de gezondheidsadviezen die gegeven worden in de topsportwereld?

In het Nederlandse team krijgen we hulp geboden vanuit het NOC*NSF. Een teamarts houdt ons goed in de gaten; we mogen niet te zwaar, maar zeker ook niet te licht zijn. Uiteindelijk ligt het initiatief en de verantwoordelijkheid bij jezelf. Je moet het zelf doen. Op de club is er geen begeleiding. Het lijkt me erg leuk om naar aanleiding van mijn boek de jeugd te begeleiden naar een gezondere leefstijl.

Wat is volgens jou de reden dat je vorig jaar bent verkozen tot beste speelster van het WK en Amsterdamse sportvrouw van het jaar?

Zowel fysiek als mentaal zat alles goed. Privé was het rustig, dus ik kon me focussen op het veld. Het WK was in eigen land en hierdoor hadden we veel publiek, dat motiveerde enorm en gaf me vleugels.

Wat is tot nu toe het hoogte- en dieptepunt uit je leven?

Het dieptepunt is het overlijden van mijn vader aan kanker in 2005. Hierdoor heeft hij niks meegemaakt van mijn carrière. Een hoogtepunt kan ik niet kiezen, ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt. De Olympische Spelen van 2012 in Londen is één van die dingen. Ik was uit de selectie gezet en mocht uiteindelijk toch meedoen. Vervolgens kampioen worden met een heel hecht team is ongelofelijk gaaf.

Welke dromen en ambities heb je voor wanneer je stopt in Oranje?

Ik heb niet één vast doel en wil graag openstaan voor alles wat op m’n pad komt. Stilzitten ga ik sowieso niet. Misschien wordt het ondernemen, een vervolg op het boek, een mooie reis. Wanneer ik precies ga stoppen weet ik nog niet, ik denk na Rio. Ik kijk er naar uit om ook andere dingen dan hockey op te pakken en heb er alle vertrouwen in dat er iets moois op m’n pad komt. Go with the flow!

Wat vind je leuk om te doen wanneer je niet op het hockeyveld staat?

Ik ben niet zo heel vaak vrij, dus wanneer ik vrij ben doe ik niet zoveel. Wel ga ik meestal weg uit huis. Ik vind het heerlijk om door leuke straatjes in Amsterdam te struinen, lekker te lunchen en wat winkeltjes in te gaan. Koken of een bezoekje aan het filmhuis vind ik ook fijn.

Welke belangrijke les zou je willen meegeven aan onze lezers?

Doe waar je veel plezier in hebt! En neem het leven niet al te serieus, er mag gelachen worden!

 

Benieuwd naar het voedingsdagboek van Ellen? Lees hem hier

 

Tekst: Evelien Blom

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten