Water

Water doet wonderen voor je huid. Zeker. Maar denk nou niet dat de droge huid hier per definitie baat bij heeft. De vochtarme huid ook niet. Dat er nu grote vraagtekens boven je hoofd ontstaan, snap ik wel. En juist daarom is het belangrijk om te weten wat vocht met je huid doet.

Huid beschermen

Want met de juiste kennis, kun jij jouw huid het beste beschermen tegen uitdroging. Voordat we verder gaan, laat het duidelijk zijn dat er dus een verschil is tussen een droge en vochtarme huid. De droge huid heeft een tekort aan vetten, terwijl de vochtarme huid – hoe raad je het – te weinig vocht heeft. Zo kan het dus zijn dat je een vettige én vochtarme huid hebt. En een droge huid is altijd vochtarm. In deze context zullen we het echter hebben over de vochtarme huid.

Barrièrefunctie van de huid
De vochtarme huid voelt vaak een beetje trekkerig aan. De structuur van de huid is doorgaans dan niet meer zo soepel en kan sneller rimpeltjes vertonen, maar heeft daarentegen vaak heel kleine poriën. Dr. Jetkse Ultee, specialist op het gebied van huidverzorging, legt uit dat de oorzaak van een vochtarme huid drieledig is. Ten eerste kan het zijn dat de barrièrefunctie van de vochtarme huid is verstoord, waardoor er te veel vocht uit de huid verdampt. Ten tweede kan het zijn dat je huid onvoldoende stofjes heeft om het vocht goed binnen te houden. Als laatste kan het zo zijn dat het vocht uit de lagere huidlagen in een te laag tempo naar het huidoppervlak wordt vervoerd.

Waar komt die vochtarme huid vandaan?
Het ontstaan van een vochtarme huid is vaak aan onszelf te danken. Overmatig zonnen kan de beschermende huid bijvoorbeeld aanzienlijk beschadigen waardoor deze sneller uitdroogt. Daarnaast speelt je voeding een belangrijke rol. Ongezonde, vochtafdrijvende dieetmiddelen, maar ook te eiwitrijke voeding laten de huid dehydrateren. In de meeste gevallen is verkeerd gebruik van cosmetica en huidverzorgingsproducten de boosdoener. Enerzijds omdat de verkeerde producten worden gebruikt, anderzijds omdat producten, zoals scrubzout of douchegel, te vaak worden gebruikt. De ingebouwde beschermingsfunctie van de huid wordt daardoor elke keer aangetast.

Hyaluron en collageen
Belangrijk is dus dat je weet wat je op je huid smeert. Laten we voorop stellen dat chemische stoffen geen enkel mens goed doen, dus kies te allen tijde voor cosmetica en huidverzorgingsproducten op natuurlijke basis. Het liefst biologisch, al is deze markt nog vrij klein (bijvoorbeeld Weleda, Lavera, of voor wie van premium cosmetica houdt: Vetia Floris). Kies milde reinigingsproducten, zoals een reinigingsmelk, en een zachte tonic, en ga voor een intensief hydraterende dag- en nachtverzorging. Wanneer je de huid een flinke boost wilt geven, is hyaluron een middel dat aan te raden is. Dit lichaamseigen stofje heeft het vermogen om vocht vast te houden. Hyaluronzuur wordt tegenwoordig aan diverse crèmes toegevoegd. Let goed op dat het in het begin van de ingrediëntenlijst wordt genoemd, zodat je verzekerd bent van een hoge concentratie. Daarnaast is hyaluron ook in pure vorm te krijgen als serum bij het merk Swisscode Pure. Dit serum breng je na de reiniging en voor de dag- of nachtverzorging aan op de huid. Collageen heeft de zelfde vochtvasthoudende werking als hyaluron. Beiden zullen rimpels echter niet laten vervagen. Ze kunnen hooguit het proces van rimpelvorming door uitdroging vertragen.

TIP: Smeer af en toe plantaardige oliën op je huid ter vervanging van nachtcrème. Zo helpt een beetje jojoba-olie, olijfolie en vooral kokosolie je huid om vocht vast te houden. Voordeel? Ze bevatten ook veel anti-oxidanten!

 

Wat kun je nog meer doen?

  • Water? Prima om te drinken, een must zelfs! Maar stel je huid er niet te veel aan bloot. Te lang in bad liggen droogt de huid alleen maar uit. Te heet en te lang douchen eveneens.
  • Bescherm je huid verder heel goed tegen de zon en scrub niet vaker dan eens in de week. Scrub je gezichtshuid al helemaal niet. De tere huid van je snoetje kan dat niet verdragen.
  • Voor een intensieve hydratatie, kun je eventueel een kuur hydradermie nemen bij een schoonheidsinstituut.
  • En wat betreft je voeding? Pas op met koffie en zwarte thee. Beide dranken bevatten cafeïne die vocht aan de huid onttrekken. Alcohol is net zo’n boosdoener.
  • Zorg verder voor een goed uitgebalanceerd voedingspatroon dat niet doorslaat naar te veel eiwitinname. Koolhydraten helpen je huid om vocht beter vast te houden. Kies natuurlijk voor langzame koolhydraten en laat tarwe zoveel mogelijk staan.
  • Eet voldoende groente, maximaal twee stuks fruit per dag (niet meer in verband met de suikers, die op termijn ook negatieve invloeden op de huid hebben) en eet vette vis om je vochtgehalte op peil te houden.
  • En ga je een avondje stappen? Die een extra primer onder je foundation. Hiermee hydrateer je de huid extra. Denk bijvoorbeeld aan de Hydra Active en de Hydra Primer van Superlooks (uiteraard op natuurlijke basis).

Met al deze tips heeft jouw huidje snel geen dorst meer!

Tekst: Michelle Coops

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten