We weten dat bewegen en sporten bijdraagt aan een gezonder leven, maar kunnen we ook te veel sporten? Het klinkt erg tegenstrijdig, maar (te) veel sporten kan je gezondheid meer schade brengen dan je lief is, omdat het dan het verouderingsproces versnelt.

Te veel sporten

Dit gebeurt natuurlijk niet zomaar. Om je lichaam te ‘overtrainen’ moeten er behoorlijk wat trainingsuurtjes opzitten. In de topsport zie je dit wel eens gebeuren. Het imago van topatleten als symbool van gezondheid is een beetje vals, omdat ze eigenlijk te veel  lichaamsbeweging krijgen. Daarentegen zijn ze ook veel meer bezig met topprestaties dan met gezondheid. Zo zijn er echter ook mensen die trainen als een topatleet, maar niet zo’n leven hebben. Dit vergroot de kans op overtrainen met als gevolg dat zij lijden aan blessures, klachten aan het bewegingsapparaat en ontstekingen door een onderdrukt afweersysteem.

 1. verhoging van stresshormonen   

Als het lichaam te veel en te lang onder druk (stress) wordt gezet, reageert het lichaam hier op door stresshormonen aan te maken. Stresshormonen onderdrukken het immuunsysteem, wat uiteindelijk kan resulteren in hart- en vaatziekten, achteruitgang van het geheugen, depressie en een hoge bloeddruk.

2. Verlaging van testosteron

Het lichaam bestaat uit hormonen die zorgen voor afbraak (stresshormonen als cortisol) en uit hormonen die opbouwend zijn (testosteron). Ze hebben elkaar allebei nodig. Zie het als yin & yang. Het lichaam wilt eerst iets verstoren (afbreken) om het vervolgens sterker te maken (opbouwen). Wordt er teveel afgebroken, dan gaat dat ten kosten van de opbouwende hormonen met uiteindelijk een verlaging van het testosterongehalte en derhalve lichaamsveroudering als gevolg.

3. Vrije radicalen

Bij het sporten produceert je lichaam vrije radicalen. Dat het lichaam vrije radicalen produceert is een natuurlijke reactie en is ook geen probleem als er genoeg geneutraliseerd kan worden via anti-oxidanten. Sport je te veel, dan produceer je ook te veel vrije radicalen. Vrije radicalen zijn een belangrijke oorzaak in het verouderingsproces.

Wat kun je doen?

  • Sport niet langer dan 4 à 5 kwartier
  • Eet voeding dat rijk is aan anti-oxidanten (groenten en fruit, vooral blauwe bessen)
  • Zorg dat je voldoende herstelt tussen de trainingen in
  • Ga niet over je grenzen
  • Zorg voor een goede nachtrust van 7 à 8 uur
  • Sport omdat je er plezier in hebt, niet omdat het moet

 

Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten