De mind is een dierentuin

We denken de hele dag door en toch staan we bijna nooit stil bij ons denkvermogen. Ik noem ‘het denken’ of ‘het denkvermogen’ voor het gemak ‘de mind’. Een term die steeds meer en meer wordt gebruikt. Het is een term die meer omvat dan alleen maar je bewuste denken. Ook je onbewuste gedachten vallen wat mij betreft hieronder.

We zijn geen mind

We zíjn de mind niet maar hebben een mind. Wij zijn eigenlijk veel meer dan de mind alleen. We kunnen onze eigen mind beschouwen en bekijken. Het doet grappige en vaak ook enge dingen. Het kan ook heel hard grommen! Net zoals een dierentuin, heel divers.

5 eigenschappen van de mind

De mind heeft enkele eigenschappen. De eerste heb ik dus al gegeven. De mind huist in ons, maar wij mensen zijn meer dan alleen maar de mind. Een andere eigenschap is dat ze (of hij) denkt dat ze uniek is. Ze vindt zichzelf geweldig en vooral belangrijk. Waarschijnlijk komt daar de andere eigenschap om de hoek kijken, namelijk dat de mind van zichzelf vindt dat ze gelijk heeft. Je ego maakt graag gebruik van je mind. Bij het ‘wow-ik-ben-the-bomb’ – gevoel is dankbaar gebruik gemaakt van je mind!

Terugkerende gedachten

De mind heeft gedachten zoals: ‘ik heb ….. nodig’, ‘leven is pas leuk als ….’, ‘anderen mogen niet liegen’, ‘rot weer’, ‘suffe muts’, ‘ik weet het beter’, ‘Ik ben niet knap genoeg’, ‘ik stel niks voor’. Je krijgt wel een idee denk ik. Waarschijnlijk heb jij ook een waslijst met terugkerende gedachten.

Je gedachten worden gerecycled

Het grappige is dat geen enkele gedachte die je uit jouw mind oplepelt, uniek is. Nope, geen enkele. We bezien onszelf soms als unieke minds, maar dat is dus mooi onzin. Alle gedachten worden al eeuwen lang gerecycled. Weer een eigenschap van de mind trouwens.

Geloven of niet

De gedachten die door je hoofd vliegen zijn, zoals ik al noemde, enorm divers en kleurrijk. Een volgende eigenschap is dat jij jouw gedachten kunt geloven of niet. Eigenlijk is deze laatste stelling geen eerlijke uitspraak. Jij, bewust of onbewust, gelooft bepaalde gedachten al. Echter, achteraf kun je naar bepaalde gedachten kijken en ‘bepalen’ of je deze specifieke gedachte wel of niet wilt geloven. Bijvoorbeeld: ‘het regent, dus het is rot-weer’ of ‘ach, het meeste valt ernaast, we maken er gewoon een feestje van’, zijn 2 verschillende gedachten die over dezelfde situatie gaan. Welke verkies jij?

Gedachten de kliko in

Als je even stilstaat bij wat er in jouw mind automatisch wordt aangenomen, kun je er invloed op uitoefenen. We hoeven namelijk niet klakkeloos ons denken aan te nemen. Je kunt bepaalde gedachten prima afdanken. De 5e eigenschap van de mind; je kunt een gedachte bekijken en je dan afvragen of je hem al dan niet wilt houden. Of zelfs liever wilt inruilen voor een mooiere. Want, laten we wel wezen, sommige gedachten zijn verouderd en kunnen prima de kliko in.

liane

Tekst: Liane den Hartog

Light Your Fire

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten