Voor de Franse is er eigenlijk niks belangrijkers dan eten. Eten is gezelligheid, saamhorigheid, traditie en het biedt Fransen de gelegenheid hun ‘zachte’ kant te laten zien. Zij nodigen je graag uit voor een uitgebreide lunch of een prachtig diner met heerlijke wijnen en kazen. Dat is hun manier van gastvrijheid.
Het Franse eetpatroon
Wat maakt dat de Franse vrouwen zo slank blijven en wat maakt dat er steeds wordt bewezen dat de Fransen minder kans op hart- en vaatziekten hebben, maar zij toch heerlijk kunnen genieten van eten? Het is juist de aandacht die zij besteden aan hun voeding dat begint bij de aanschaf van verse ingrediënten, groente en fruit van de markt, verse vis en echte vleeswaren.
Rode wijn
Ze eten twee tot drie grote maaltijden per dag en nauwelijks iets tussendoor. Daarbij drinken ze dagelijks, met mate, rode wijn. Er wordt wel brood gegeten, maar ze dopen dit voornamelijk in vetten wat maakt dat de snelle koolhydraten en dus de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel weer wordt gestabiliseerd. Het pure eten zorgt voor een perfecte verbranding en het genieten van eten maakt dat ze zich zelden overeten.
Café au lait
De meeste Fransen ontbijten niet. Ze drinken hooguit een café au lait (het enige moment dat ze koffie met melk drinken overigens). Het zal je verbazen en het voelt wellicht wel tegen de gezonde leefregels in, maar het klopt als je kijkt naar de verdeling van hun maaltijden. Aangezien de Fransen vaak laat in de avond eten en het diner redelijk uitgebreid is hebben zij niet direct trek bij het opstaan. Daarnaast is het belangrijk dat je tussen avondeten en ontbijt een periode van minimaal twaalf uur overbrugt om je lichaam rustig te laten herstellen. Je maag, darmen en vooral de zenuwen daarom hebben tijd nodig om de volgende dag weer in volle glorie te functioneren. Het maakt dus niet uit hoe laat je in de avond eet, als je de twaalfuurregel maar in acht houdt.
Groentes en salades
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. De meest Fransen gaan van hun werk naar huis om rustig thuis Mediterraan te eten. Als lunch serveren ze veel groentes en salades vol met olijfolie, in combinatie met verse vis, zeevruchten of een goed stuk vlees. In de garnering vind je een gekookt eitje, aardappelen of frietjes. Ook wordt er in de middag brood gegeten, opnieuw gedoopt in de vetten van de maaltijd. De Fransen kiezen duidelijk voor één soort garnering of eten van alles en klein beetje. Ze eten rustig en nemen de tijd, wat maakt dat ze perfect kunnen doseren. Uiteraard sluiten ze af met verse Franse kazen en een sterke espresso.
Laat diner
Het diner bij de Fransen begint – in vergelijking met ons koude kikkerlandje – laat. Er wordt veel met familie en buren samen gekookt en gegeten. Bij het diner komt pas de fles wijn op tafel en ze beperken zich keurig tot een paar glazen. De Fransen drinken voornamelijk rode wijn, dat dankzij de stof resveratrol hartstikke gezond is om dagelijks te consumeren. Resveratrol is een antioxidant dat helpt bloedklonters te voorkomen en de bloedvaten open en buigzaam te houden. Kruiden en specerijen maken de gerechten smaakvol en hierop passen zij hun wijnen aan.
Uit eigen tuin
De Fransen maken weinig gebruik van verpakte ingrediënten of sauzen in pakjes. Het liefst duiken ze in eigen tuin in voor sla, basilicum, peterselie en tomaten. Er wordt niet moeilijk gedaan over plantaardige en verzadigde vetten, zolang ze maar vers en echt eten. Haast hebben ze op dit tijdstip van de dag ook niet meer. Er wordt in alle rust en gezelligheid gelachen en genoten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
20 juni 2016
3 x koffievervangers
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
22 september 2015
Beste eitjes
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
22 mei 2015
Smaak en kleuren
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
27 januari 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –