Voor de Franse is er eigenlijk niks belangrijkers dan eten. Eten is gezelligheid, saamhorigheid, traditie en het biedt Fransen de gelegenheid hun ‘zachte’ kant te laten zien. Zij nodigen je graag uit voor een uitgebreide lunch of een prachtig diner met heerlijke wijnen en kazen. Dat is hun manier van gastvrijheid.
Het Franse eetpatroon
Wat maakt dat de Franse vrouwen zo slank blijven en wat maakt dat er steeds wordt bewezen dat de Fransen minder kans op hart- en vaatziekten hebben, maar zij toch heerlijk kunnen genieten van eten? Het is juist de aandacht die zij besteden aan hun voeding dat begint bij de aanschaf van verse ingrediënten, groente en fruit van de markt, verse vis en echte vleeswaren.
Rode wijn
Ze eten twee tot drie grote maaltijden per dag en nauwelijks iets tussendoor. Daarbij drinken ze dagelijks, met mate, rode wijn. Er wordt wel brood gegeten, maar ze dopen dit voornamelijk in vetten wat maakt dat de snelle koolhydraten en dus de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel weer wordt gestabiliseerd. Het pure eten zorgt voor een perfecte verbranding en het genieten van eten maakt dat ze zich zelden overeten.
Café au lait
De meeste Fransen ontbijten niet. Ze drinken hooguit een café au lait (het enige moment dat ze koffie met melk drinken overigens). Het zal je verbazen en het voelt wellicht wel tegen de gezonde leefregels in, maar het klopt als je kijkt naar de verdeling van hun maaltijden. Aangezien de Fransen vaak laat in de avond eten en het diner redelijk uitgebreid is hebben zij niet direct trek bij het opstaan. Daarnaast is het belangrijk dat je tussen avondeten en ontbijt een periode van minimaal twaalf uur overbrugt om je lichaam rustig te laten herstellen. Je maag, darmen en vooral de zenuwen daarom hebben tijd nodig om de volgende dag weer in volle glorie te functioneren. Het maakt dus niet uit hoe laat je in de avond eet, als je de twaalfuurregel maar in acht houdt.
Groentes en salades
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. De meest Fransen gaan van hun werk naar huis om rustig thuis Mediterraan te eten. Als lunch serveren ze veel groentes en salades vol met olijfolie, in combinatie met verse vis, zeevruchten of een goed stuk vlees. In de garnering vind je een gekookt eitje, aardappelen of frietjes. Ook wordt er in de middag brood gegeten, opnieuw gedoopt in de vetten van de maaltijd. De Fransen kiezen duidelijk voor één soort garnering of eten van alles en klein beetje. Ze eten rustig en nemen de tijd, wat maakt dat ze perfect kunnen doseren. Uiteraard sluiten ze af met verse Franse kazen en een sterke espresso.
Laat diner
Het diner bij de Fransen begint – in vergelijking met ons koude kikkerlandje – laat. Er wordt veel met familie en buren samen gekookt en gegeten. Bij het diner komt pas de fles wijn op tafel en ze beperken zich keurig tot een paar glazen. De Fransen drinken voornamelijk rode wijn, dat dankzij de stof resveratrol hartstikke gezond is om dagelijks te consumeren. Resveratrol is een antioxidant dat helpt bloedklonters te voorkomen en de bloedvaten open en buigzaam te houden. Kruiden en specerijen maken de gerechten smaakvol en hierop passen zij hun wijnen aan.
Uit eigen tuin
De Fransen maken weinig gebruik van verpakte ingrediënten of sauzen in pakjes. Het liefst duiken ze in eigen tuin in voor sla, basilicum, peterselie en tomaten. Er wordt niet moeilijk gedaan over plantaardige en verzadigde vetten, zolang ze maar vers en echt eten. Haast hebben ze op dit tijdstip van de dag ook niet meer. Er wordt in alle rust en gezelligheid gelachen en genoten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2015
Healthy Kids
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
18 augustus 2015
Slanke salade
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
4 oktober 2017
Help mij water drinken
1 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –