Voor de Franse is er eigenlijk niks belangrijkers dan eten. Eten is gezelligheid, saamhorigheid, traditie en het biedt Fransen de gelegenheid hun ‘zachte’ kant te laten zien. Zij nodigen je graag uit voor een uitgebreide lunch of een prachtig diner met heerlijke wijnen en kazen. Dat is hun manier van gastvrijheid.
Het Franse eetpatroon
Wat maakt dat de Franse vrouwen zo slank blijven en wat maakt dat er steeds wordt bewezen dat de Fransen minder kans op hart- en vaatziekten hebben, maar zij toch heerlijk kunnen genieten van eten? Het is juist de aandacht die zij besteden aan hun voeding dat begint bij de aanschaf van verse ingrediënten, groente en fruit van de markt, verse vis en echte vleeswaren.
Rode wijn
Ze eten twee tot drie grote maaltijden per dag en nauwelijks iets tussendoor. Daarbij drinken ze dagelijks, met mate, rode wijn. Er wordt wel brood gegeten, maar ze dopen dit voornamelijk in vetten wat maakt dat de snelle koolhydraten en dus de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel weer wordt gestabiliseerd. Het pure eten zorgt voor een perfecte verbranding en het genieten van eten maakt dat ze zich zelden overeten.
Café au lait
De meeste Fransen ontbijten niet. Ze drinken hooguit een café au lait (het enige moment dat ze koffie met melk drinken overigens). Het zal je verbazen en het voelt wellicht wel tegen de gezonde leefregels in, maar het klopt als je kijkt naar de verdeling van hun maaltijden. Aangezien de Fransen vaak laat in de avond eten en het diner redelijk uitgebreid is hebben zij niet direct trek bij het opstaan. Daarnaast is het belangrijk dat je tussen avondeten en ontbijt een periode van minimaal twaalf uur overbrugt om je lichaam rustig te laten herstellen. Je maag, darmen en vooral de zenuwen daarom hebben tijd nodig om de volgende dag weer in volle glorie te functioneren. Het maakt dus niet uit hoe laat je in de avond eet, als je de twaalfuurregel maar in acht houdt.
Groentes en salades
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. De meest Fransen gaan van hun werk naar huis om rustig thuis Mediterraan te eten. Als lunch serveren ze veel groentes en salades vol met olijfolie, in combinatie met verse vis, zeevruchten of een goed stuk vlees. In de garnering vind je een gekookt eitje, aardappelen of frietjes. Ook wordt er in de middag brood gegeten, opnieuw gedoopt in de vetten van de maaltijd. De Fransen kiezen duidelijk voor één soort garnering of eten van alles en klein beetje. Ze eten rustig en nemen de tijd, wat maakt dat ze perfect kunnen doseren. Uiteraard sluiten ze af met verse Franse kazen en een sterke espresso.
Laat diner
Het diner bij de Fransen begint – in vergelijking met ons koude kikkerlandje – laat. Er wordt veel met familie en buren samen gekookt en gegeten. Bij het diner komt pas de fles wijn op tafel en ze beperken zich keurig tot een paar glazen. De Fransen drinken voornamelijk rode wijn, dat dankzij de stof resveratrol hartstikke gezond is om dagelijks te consumeren. Resveratrol is een antioxidant dat helpt bloedklonters te voorkomen en de bloedvaten open en buigzaam te houden. Kruiden en specerijen maken de gerechten smaakvol en hierop passen zij hun wijnen aan.
Uit eigen tuin
De Fransen maken weinig gebruik van verpakte ingrediënten of sauzen in pakjes. Het liefst duiken ze in eigen tuin in voor sla, basilicum, peterselie en tomaten. Er wordt niet moeilijk gedaan over plantaardige en verzadigde vetten, zolang ze maar vers en echt eten. Haast hebben ze op dit tijdstip van de dag ook niet meer. Er wordt in alle rust en gezelligheid gelachen en genoten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
31 maart 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –