Voor de Franse is er eigenlijk niks belangrijkers dan eten. Eten is gezelligheid, saamhorigheid, traditie en het biedt Fransen de gelegenheid hun ‘zachte’ kant te laten zien. Zij nodigen je graag uit voor een uitgebreide lunch of een prachtig diner met heerlijke wijnen en kazen. Dat is hun manier van gastvrijheid.
Het Franse eetpatroon
Wat maakt dat de Franse vrouwen zo slank blijven en wat maakt dat er steeds wordt bewezen dat de Fransen minder kans op hart- en vaatziekten hebben, maar zij toch heerlijk kunnen genieten van eten? Het is juist de aandacht die zij besteden aan hun voeding dat begint bij de aanschaf van verse ingrediënten, groente en fruit van de markt, verse vis en echte vleeswaren.
Rode wijn
Ze eten twee tot drie grote maaltijden per dag en nauwelijks iets tussendoor. Daarbij drinken ze dagelijks, met mate, rode wijn. Er wordt wel brood gegeten, maar ze dopen dit voornamelijk in vetten wat maakt dat de snelle koolhydraten en dus de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel weer wordt gestabiliseerd. Het pure eten zorgt voor een perfecte verbranding en het genieten van eten maakt dat ze zich zelden overeten.
Café au lait
De meeste Fransen ontbijten niet. Ze drinken hooguit een café au lait (het enige moment dat ze koffie met melk drinken overigens). Het zal je verbazen en het voelt wellicht wel tegen de gezonde leefregels in, maar het klopt als je kijkt naar de verdeling van hun maaltijden. Aangezien de Fransen vaak laat in de avond eten en het diner redelijk uitgebreid is hebben zij niet direct trek bij het opstaan. Daarnaast is het belangrijk dat je tussen avondeten en ontbijt een periode van minimaal twaalf uur overbrugt om je lichaam rustig te laten herstellen. Je maag, darmen en vooral de zenuwen daarom hebben tijd nodig om de volgende dag weer in volle glorie te functioneren. Het maakt dus niet uit hoe laat je in de avond eet, als je de twaalfuurregel maar in acht houdt.
Groentes en salades
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. De meest Fransen gaan van hun werk naar huis om rustig thuis Mediterraan te eten. Als lunch serveren ze veel groentes en salades vol met olijfolie, in combinatie met verse vis, zeevruchten of een goed stuk vlees. In de garnering vind je een gekookt eitje, aardappelen of frietjes. Ook wordt er in de middag brood gegeten, opnieuw gedoopt in de vetten van de maaltijd. De Fransen kiezen duidelijk voor één soort garnering of eten van alles en klein beetje. Ze eten rustig en nemen de tijd, wat maakt dat ze perfect kunnen doseren. Uiteraard sluiten ze af met verse Franse kazen en een sterke espresso.
Laat diner
Het diner bij de Fransen begint – in vergelijking met ons koude kikkerlandje – laat. Er wordt veel met familie en buren samen gekookt en gegeten. Bij het diner komt pas de fles wijn op tafel en ze beperken zich keurig tot een paar glazen. De Fransen drinken voornamelijk rode wijn, dat dankzij de stof resveratrol hartstikke gezond is om dagelijks te consumeren. Resveratrol is een antioxidant dat helpt bloedklonters te voorkomen en de bloedvaten open en buigzaam te houden. Kruiden en specerijen maken de gerechten smaakvol en hierop passen zij hun wijnen aan.
Uit eigen tuin
De Fransen maken weinig gebruik van verpakte ingrediënten of sauzen in pakjes. Het liefst duiken ze in eigen tuin in voor sla, basilicum, peterselie en tomaten. Er wordt niet moeilijk gedaan over plantaardige en verzadigde vetten, zolang ze maar vers en echt eten. Haast hebben ze op dit tijdstip van de dag ook niet meer. Er wordt in alle rust en gezelligheid gelachen en genoten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
3 september 2015
Boerenkoolchips
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
30 april 2014
ONE event!
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
29 april 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –