Voor de Franse is er eigenlijk niks belangrijkers dan eten. Eten is gezelligheid, saamhorigheid, traditie en het biedt Fransen de gelegenheid hun ‘zachte’ kant te laten zien. Zij nodigen je graag uit voor een uitgebreide lunch of een prachtig diner met heerlijke wijnen en kazen. Dat is hun manier van gastvrijheid.
Het Franse eetpatroon
Wat maakt dat de Franse vrouwen zo slank blijven en wat maakt dat er steeds wordt bewezen dat de Fransen minder kans op hart- en vaatziekten hebben, maar zij toch heerlijk kunnen genieten van eten? Het is juist de aandacht die zij besteden aan hun voeding dat begint bij de aanschaf van verse ingrediënten, groente en fruit van de markt, verse vis en echte vleeswaren.
Rode wijn
Ze eten twee tot drie grote maaltijden per dag en nauwelijks iets tussendoor. Daarbij drinken ze dagelijks, met mate, rode wijn. Er wordt wel brood gegeten, maar ze dopen dit voornamelijk in vetten wat maakt dat de snelle koolhydraten en dus de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel weer wordt gestabiliseerd. Het pure eten zorgt voor een perfecte verbranding en het genieten van eten maakt dat ze zich zelden overeten.
Café au lait
De meeste Fransen ontbijten niet. Ze drinken hooguit een café au lait (het enige moment dat ze koffie met melk drinken overigens). Het zal je verbazen en het voelt wellicht wel tegen de gezonde leefregels in, maar het klopt als je kijkt naar de verdeling van hun maaltijden. Aangezien de Fransen vaak laat in de avond eten en het diner redelijk uitgebreid is hebben zij niet direct trek bij het opstaan. Daarnaast is het belangrijk dat je tussen avondeten en ontbijt een periode van minimaal twaalf uur overbrugt om je lichaam rustig te laten herstellen. Je maag, darmen en vooral de zenuwen daarom hebben tijd nodig om de volgende dag weer in volle glorie te functioneren. Het maakt dus niet uit hoe laat je in de avond eet, als je de twaalfuurregel maar in acht houdt.
Groentes en salades
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. De meest Fransen gaan van hun werk naar huis om rustig thuis Mediterraan te eten. Als lunch serveren ze veel groentes en salades vol met olijfolie, in combinatie met verse vis, zeevruchten of een goed stuk vlees. In de garnering vind je een gekookt eitje, aardappelen of frietjes. Ook wordt er in de middag brood gegeten, opnieuw gedoopt in de vetten van de maaltijd. De Fransen kiezen duidelijk voor één soort garnering of eten van alles en klein beetje. Ze eten rustig en nemen de tijd, wat maakt dat ze perfect kunnen doseren. Uiteraard sluiten ze af met verse Franse kazen en een sterke espresso.
Laat diner
Het diner bij de Fransen begint – in vergelijking met ons koude kikkerlandje – laat. Er wordt veel met familie en buren samen gekookt en gegeten. Bij het diner komt pas de fles wijn op tafel en ze beperken zich keurig tot een paar glazen. De Fransen drinken voornamelijk rode wijn, dat dankzij de stof resveratrol hartstikke gezond is om dagelijks te consumeren. Resveratrol is een antioxidant dat helpt bloedklonters te voorkomen en de bloedvaten open en buigzaam te houden. Kruiden en specerijen maken de gerechten smaakvol en hierop passen zij hun wijnen aan.
Uit eigen tuin
De Fransen maken weinig gebruik van verpakte ingrediënten of sauzen in pakjes. Het liefst duiken ze in eigen tuin in voor sla, basilicum, peterselie en tomaten. Er wordt niet moeilijk gedaan over plantaardige en verzadigde vetten, zolang ze maar vers en echt eten. Haast hebben ze op dit tijdstip van de dag ook niet meer. Er wordt in alle rust en gezelligheid gelachen en genoten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
22 september 2015
Beste eitjes
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
6 oktober 2014
Eetdagboek review
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
14 juni 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –