Voor de Franse is er eigenlijk niks belangrijkers dan eten. Eten is gezelligheid, saamhorigheid, traditie en het biedt Fransen de gelegenheid hun ‘zachte’ kant te laten zien. Zij nodigen je graag uit voor een uitgebreide lunch of een prachtig diner met heerlijke wijnen en kazen. Dat is hun manier van gastvrijheid.
Het Franse eetpatroon
Wat maakt dat de Franse vrouwen zo slank blijven en wat maakt dat er steeds wordt bewezen dat de Fransen minder kans op hart- en vaatziekten hebben, maar zij toch heerlijk kunnen genieten van eten? Het is juist de aandacht die zij besteden aan hun voeding dat begint bij de aanschaf van verse ingrediënten, groente en fruit van de markt, verse vis en echte vleeswaren.
Rode wijn
Ze eten twee tot drie grote maaltijden per dag en nauwelijks iets tussendoor. Daarbij drinken ze dagelijks, met mate, rode wijn. Er wordt wel brood gegeten, maar ze dopen dit voornamelijk in vetten wat maakt dat de snelle koolhydraten en dus de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel weer wordt gestabiliseerd. Het pure eten zorgt voor een perfecte verbranding en het genieten van eten maakt dat ze zich zelden overeten.
Café au lait
De meeste Fransen ontbijten niet. Ze drinken hooguit een café au lait (het enige moment dat ze koffie met melk drinken overigens). Het zal je verbazen en het voelt wellicht wel tegen de gezonde leefregels in, maar het klopt als je kijkt naar de verdeling van hun maaltijden. Aangezien de Fransen vaak laat in de avond eten en het diner redelijk uitgebreid is hebben zij niet direct trek bij het opstaan. Daarnaast is het belangrijk dat je tussen avondeten en ontbijt een periode van minimaal twaalf uur overbrugt om je lichaam rustig te laten herstellen. Je maag, darmen en vooral de zenuwen daarom hebben tijd nodig om de volgende dag weer in volle glorie te functioneren. Het maakt dus niet uit hoe laat je in de avond eet, als je de twaalfuurregel maar in acht houdt.
Groentes en salades
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. De meest Fransen gaan van hun werk naar huis om rustig thuis Mediterraan te eten. Als lunch serveren ze veel groentes en salades vol met olijfolie, in combinatie met verse vis, zeevruchten of een goed stuk vlees. In de garnering vind je een gekookt eitje, aardappelen of frietjes. Ook wordt er in de middag brood gegeten, opnieuw gedoopt in de vetten van de maaltijd. De Fransen kiezen duidelijk voor één soort garnering of eten van alles en klein beetje. Ze eten rustig en nemen de tijd, wat maakt dat ze perfect kunnen doseren. Uiteraard sluiten ze af met verse Franse kazen en een sterke espresso.
Laat diner
Het diner bij de Fransen begint – in vergelijking met ons koude kikkerlandje – laat. Er wordt veel met familie en buren samen gekookt en gegeten. Bij het diner komt pas de fles wijn op tafel en ze beperken zich keurig tot een paar glazen. De Fransen drinken voornamelijk rode wijn, dat dankzij de stof resveratrol hartstikke gezond is om dagelijks te consumeren. Resveratrol is een antioxidant dat helpt bloedklonters te voorkomen en de bloedvaten open en buigzaam te houden. Kruiden en specerijen maken de gerechten smaakvol en hierop passen zij hun wijnen aan.
Uit eigen tuin
De Fransen maken weinig gebruik van verpakte ingrediënten of sauzen in pakjes. Het liefst duiken ze in eigen tuin in voor sla, basilicum, peterselie en tomaten. Er wordt niet moeilijk gedaan over plantaardige en verzadigde vetten, zolang ze maar vers en echt eten. Haast hebben ze op dit tijdstip van de dag ook niet meer. Er wordt in alle rust en gezelligheid gelachen en genoten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
12 december 2014
15 foods voor 2015
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
16 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –