Je kunt wel braaf om 10 uur naar bed gaan, maar er zijn een aantal dingen die jouw nachtrust in de weg kunnen staan. Je valt hierdoor niet snel in slaap of je nachten worden onderbroken. Al met al is je slaaprust hierdoor verre van optimaal en zit lekker slapen er niet in.

Lees hieronder welke 6 dingen die je maar beter niet kunt doen voordat je gaat slapen. Je zult zien dat je hierna stukken beter slaapt!

1. Je werk afmaken

Probeer je werk niet met je mee naar huis, of erger nog: met je mee naar bed te nemen. Veel mensen reageren toch nog even snel op mailtjes of telefoontjes en hierdoor krijgen zij mentaal niet voldoende rust. Als je die mailtjes beantwoordt vanuit je bed, kan je lichaam dit zien als stress en dat betekent niet al te veel goeds voor je nachtrust.

2. Alcohol voor het slapen gaan

Sommige mensen vallen weliswaar eerder in slaap door een glaasje alcohol, maar de kwaliteit van slaap heeft hieronder te lijden. Je lichaam kan namelijk niet het ideale REM schema doorlopen (de fases waarin je slaapt). En wanneer een van deze fases niet volledig tot haar recht komt, word je moe en niet voldaan wakker.

3. Instagram en scrollen

Het witte en blauwe licht wat onze telefoon afgeeft zorgt voor een afname van melatonine (een hormoon wat wordt aangemaakt voor de slaap). Je kunt scrollen door je feed zien als ontspanning, maar je hersenen en hormonen denken hier anders over. Doe dit dus liever niet als je in bed ligt of naar bed gaat.

LEES OOK: Deze gewoonte verstoort je hormonen en dit is wat je er tegen kunt doen.

4. Suiker eten

Het is natuurlijk altijd verstandig om minder of geen suiker te eten, maar ook wat ‘slapen’ betreft kun je dit beter matigen. Vooral de combinatie van verzadigd vet en suiker kan tot een lichtere slaap lijden, die ook nog eens onderbrekingen kan kennen. Let ook goed op met donkere chocolade, hier kan namelijk cafeïne in schuilen.

5. Pittig eten

Pittig eten is lekker maar het kan voor reflux zorgen (er komt voeding en maagzuur omhoog). Dit kan extra erg zijn als je snel gaat liggen nadat je gegeten hebt. Je kunt een lekkere pittige lunch eten, maar het is verstandig om al het hete eten ‘s avonds te laten staan. Je kunt dit het beste zelf ondervinden want sommige mensen kunnen prima tegen spicy food.

6. Te veel water drinken

Het is uiteraard super belangrijk om voldoende water te drinken, maar doe dit overdag en niet nog even snel ‘s avonds laat. Het spreekt voor zich: maar anders moet je er (onnodig) vaak uit ‘s nachts. En daardoor kan je aardig wat nodige uurtjes mislopen.

 

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten