Dat wat we eten invloed heeft op hoe stralend en jeugdig onze huid eruit ziet, weten de meesten van ons inmiddels wel. Maar wist je dat bepaalde producten ook een natuurlijke zonbeschermer zijn? Een vervanger van zonnebrand is het niet, maar het kan de zonschade aan je huid zeker nog meer verminderen.
Eet onderstaande voedingsmiddelen dus lekker veel wanneer je de zon in gaat!
1. Watermeloen
Verantwoordelijk is hier het stofje lycopeen; een sterke antioxidant en tevens verantwoordelijk voor de rode kleur. Heerlijk als summer snack met wat verse munt en wat druppeltjes limoensap.
2. Tomaat
Ook vanwege lycopeen wat trouwens beter geabsorbeerd wordt door je lijf in combinatie met vet. Besprenkel je tomaatjes dus lekker met wat olijfolie.
3. Paprika
Een hele rode paprika is effectief tegen een verbrande huid en ontstekingen. Lekker door bijvoorbeeld een spinaziesalade.
4. Granaatappel
De polyfenolen in de granaatappelpitjes beschermen de huid tegen de vrije radicalen in UVA en UVB straling. Ook verstreken ze de werking van zonnebrandcrème en beschermen ze je tegen hyperpigmentatie. Lekker als snack, in een waterkerssalade of door je smoothie. Door de hele pitjes te gebruiken krijg je ook nog goede vezels binnen die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
5. Vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel
De omega-3 vetten in vis beperken ontstekingen als gevolg van teveel UVB straling. Ook zorgen ze ervoor dat bepaalde, door UV straling verwekte, collageenvretende enzymen niet vrijkomen, zodat de kans op rimpels vermindert. Eet minimaal 2x per week een heerlijk visje met veel groene groente.
Ook erg goed zijn:
6. Walnoten en lijnzaad
7. Citrusvruchten, zoals grapefruit
8. Groene thee
9. Donkere bladgroenten
10. Pure chocolade
Natuurlijk heeft die heerlijke, warme bol aan de strakblauwe hemel niet alleen maar nadelen. De zon kan zeker je grote vriend blijven, maar wees verstandig: smeer je goed in, draag een hippe hoed en eet lekker veel van bovenstaande voedingsmiddelen om zonneschade te beperken.
Enjoy the sun/summer!
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
3 september 2015
Gezonde chocopasta
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
6 september 2016
Keltisch zeezout
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
13 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –