Wat drinkt jouw kind?

Het is een feit, kinderen krijgen teveel suiker binnen. Veel te veel! Je denkt al gauw dat ze het alleen binnen krijgen door snoepjes, koekjes en andere zoete lekkernijen. Dat is natuurlijk wel zo maar wat ook een hele belangrijke rol speelt is drinken. Wat drinken jouw kinderen en weet je wel hoeveel suikers al die soorten drinken eigenlijk bevatten?

wat drinkt jouw kindWat geef jij je kind te drinken?

Kinderen hebben per dag 1 tot 1.5 liter vocht nodig. De keuze uit drinken is enorm uitgebreid in de supermarkt, maar niet altijd even gezond. Speciale kindersapjes, pakjes drinken en limonades schreeuwen om aandacht in de supermarkt. Felgekleurde etiketten lokken je ze te kopen. Tenzij je weet wat er in zit natuurlijk. Soms kies je voor een product waarvan je denkt dat het gezond(er) is maar niks is minder waar! De kindvriendelijke felgekleurde drankjes barsten van de suiker. De helft van de kinderen in Nederland drinkt meer dan een halve liter gesuikerde drankjes per dag en dat is veel. Veel te veel!

Klachten bij kinderen door teveel suikers

Pakjes drinken zijn zo lekker handig voor school en onderweg. Maar wist je wel dat een pakje drinken al gauw 3 tot 6 suikerklontjes bevat? Van al die suikers kunnen kinderen behoorlijk veel klachten krijgen. Niet voor niets zijn er ontzettend veel kinderen die klagen over constante buikpijn, hoofdpijn, een vol en druk gevoel in het hoofd, concentratieproblemen en ga zo maar door. Komen deze klachten je bekend voor bedenk dan eerst hoeveel suikers je kind per dag nuttigt. Je kan er een hoop klachten mee voorkomen. 

Hoe kan je op een verantwoorde manier de dorst van je kind lessen?wat drinkt jouw kind

Water! De meest gezonde en beste variant om de dorst van je kind (en jezelf) te lessen. Water saai? Nee hoor, voeg aan een glas water een paar verse aardbeitjes, stukjes meloen of schijfjes mandarijn en komkommer toe. Het geeft het water een lekkere frisse smaak en het is lang niet zo saai als alleen water. Doe er een gezellig rietje in met een paar ijsklontjes en voilà… je kind is superblij met een suikervrije cocktail! Wil je eens wat anders als water?

Kies liever voor gezonde pure sappen die je zelf perst zoals sinaasappelsap, grapefruitsap vermengd met versgeperst sap van mandarijntjes. Of maak een heerlijke smoothie van vers fruit met geperst sinaasappelsap om het wat dunner te maken voor de kinderen. Puur natuur en verse vruchten bevatten geen etiket dus zogezegd ook geen rotzooi! Een goed alternatief is thee. Een perfecte dorstlesser voor groot en klein. Het heerlijke van thee is dat je hierin ook eindeloos kan variëren. Kies voor thee met een smaakje, koop losse thee en pimp het op. Doe bij sinaasappelthee bijvoorbeeld een stokje kaneel, hou je van verse muntthee combineer het met een schijfje citroen en gember. Is de thee te heet doe er dan een ijsklontje bij. Serveer het in een chique kopje, succes gegarandeerd! Kids houden ervan. 

Waar let je op bij het kopen van drinken?

Als je dan toch een keer iets te drinken wil kopen waar kies je dan voor? Een veelgemaakte fout is dat je dan kiest voor light producten omdat je denkt dat het gezonder is. Wat niet iedereen weet is dat het bomvol zoetstoffen zit. De vervanger van suiker. Je denkt beter bezig te zijn maar de werkelijkheid is helaas anders. Zoetstoffen kunnen net zoveel schade aanrichten als suiker. Naast suikers en zoetstoffen zitten vruchtensappen, limonades en frisdranken boordevol calorieën. Ze zijn ongezond, maken dik en tasten tevens het glazuur van je tanden aan. Het melkgebit van een kind is nog niet zo sterk dus pas op met deze suikerhoudende frisdranken, pakjes en sappen. Kies voor puur natuur, kies voor water, thee en versgeperst vruchtensap. 

Tekst: Danielle van de Vlag voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten