Wat drinkt jouw kind?
Het is een feit, kinderen krijgen teveel suiker binnen. Veel te veel! Je denkt al gauw dat ze het alleen binnen krijgen door snoepjes, koekjes en andere zoete lekkernijen. Dat is natuurlijk wel zo maar wat ook een hele belangrijke rol speelt is drinken. Wat drinken jouw kinderen en weet je wel hoeveel suikers al die soorten drinken eigenlijk bevatten?
Wat geef jij je kind te drinken?
Kinderen hebben per dag 1 tot 1.5 liter vocht nodig. De keuze uit drinken is enorm uitgebreid in de supermarkt, maar niet altijd even gezond. Speciale kindersapjes, pakjes drinken en limonades schreeuwen om aandacht in de supermarkt. Felgekleurde etiketten lokken je ze te kopen. Tenzij je weet wat er in zit natuurlijk. Soms kies je voor een product waarvan je denkt dat het gezond(er) is maar niks is minder waar! De kindvriendelijke felgekleurde drankjes barsten van de suiker. De helft van de kinderen in Nederland drinkt meer dan een halve liter gesuikerde drankjes per dag en dat is veel. Veel te veel!
Klachten bij kinderen door teveel suikers
Pakjes drinken zijn zo lekker handig voor school en onderweg. Maar wist je wel dat een pakje drinken al gauw 3 tot 6 suikerklontjes bevat? Van al die suikers kunnen kinderen behoorlijk veel klachten krijgen. Niet voor niets zijn er ontzettend veel kinderen die klagen over constante buikpijn, hoofdpijn, een vol en druk gevoel in het hoofd, concentratieproblemen en ga zo maar door. Komen deze klachten je bekend voor bedenk dan eerst hoeveel suikers je kind per dag nuttigt. Je kan er een hoop klachten mee voorkomen.
Hoe kan je op een verantwoorde manier de dorst van je kind lessen?
Water! De meest gezonde en beste variant om de dorst van je kind (en jezelf) te lessen. Water saai? Nee hoor, voeg aan een glas water een paar verse aardbeitjes, stukjes meloen of schijfjes mandarijn en komkommer toe. Het geeft het water een lekkere frisse smaak en het is lang niet zo saai als alleen water. Doe er een gezellig rietje in met een paar ijsklontjes en voilà… je kind is superblij met een suikervrije cocktail! Wil je eens wat anders als water?
Kies liever voor gezonde pure sappen die je zelf perst zoals sinaasappelsap, grapefruitsap vermengd met versgeperst sap van mandarijntjes. Of maak een heerlijke smoothie van vers fruit met geperst sinaasappelsap om het wat dunner te maken voor de kinderen. Puur natuur en verse vruchten bevatten geen etiket dus zogezegd ook geen rotzooi! Een goed alternatief is thee. Een perfecte dorstlesser voor groot en klein. Het heerlijke van thee is dat je hierin ook eindeloos kan variëren. Kies voor thee met een smaakje, koop losse thee en pimp het op. Doe bij sinaasappelthee bijvoorbeeld een stokje kaneel, hou je van verse muntthee combineer het met een schijfje citroen en gember. Is de thee te heet doe er dan een ijsklontje bij. Serveer het in een chique kopje, succes gegarandeerd! Kids houden ervan.
Waar let je op bij het kopen van drinken?
Als je dan toch een keer iets te drinken wil kopen waar kies je dan voor? Een veelgemaakte fout is dat je dan kiest voor light producten omdat je denkt dat het gezonder is. Wat niet iedereen weet is dat het bomvol zoetstoffen zit. De vervanger van suiker. Je denkt beter bezig te zijn maar de werkelijkheid is helaas anders. Zoetstoffen kunnen net zoveel schade aanrichten als suiker. Naast suikers en zoetstoffen zitten vruchtensappen, limonades en frisdranken boordevol calorieën. Ze zijn ongezond, maken dik en tasten tevens het glazuur van je tanden aan. Het melkgebit van een kind is nog niet zo sterk dus pas op met deze suikerhoudende frisdranken, pakjes en sappen. Kies voor puur natuur, kies voor water, thee en versgeperst vruchtensap.
Tekst: Danielle van de Vlag voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
16 november 2016
Interview Vriendin
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
11 september 2014
Eetdagboek review
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
25 juni 2021
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –