Kinderen gezonder

“Lust ik niet!” je kind kijkt naar zijn bord alsof er iets heel smerigs op ligt. Daar gaan we weer, na een diepe zucht, hoor je jezelf zeggen: “Als je je bordje netjes leeg eet dan…” Herkenbaar?

Liever snoepen

In bijna elk huishouden komt het voor dat kinderen liever snoepen dan gezond eten. Het maakt niet uit of ze een snoepje nog nooit eerder hebben gehad, ze stoppen het zonder mokken in hun mond.

Plezier aan tafel

Wij hebben 8 tips voor meer plezier aan tafel én rust in je hoofd.

1. Geef het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders, dit geldt ook voor eetgedrag. Als jij een gezonde houding hebt ten aanzien van eten, dan is de kans groot dat je kind dat van je overneemt. Laat zien dat je geniet van het eten en vertel dat gezond eten belangrijk is. Dus allereerst de vraag aan jezelf: hoe is jouw ‘relatie’ met eten?

 2. Leg uit

Doe dat op een manier die tot de verbeelding spreekt, vergerlijk het lichaam met een auto. In een auto doe je brandstof om te kunnen rijden. Als je er iets anders in doet, dan krijgt de auto problemen. Stop je er dingen in die slecht zijn, zoals suiker, dan komt er allemaal zwarte rook uit de uitlaat of loopt de motor vast. Stop je er niets in, dan rijdt de auto helemaal niet meer. Daag je kind uit om te benoemen welke voedingsmiddelen niet goed zijn voor de motor en welke juist wel. Zo worden ze bewuster en geef je ze het gevoel dat ze het zelf heel goed snappen.

3. Heb geduld

Vooral bij kleine kinderen zijn de smaakpapillen nog in ontwikkeling. Het eerste fruithapje veroorzaakte misschien een vies gezicht, maar het tiende niet meer, smaak moet opgebouwd worden. Gemiddeld wordt een smaak pas herkend of geaccepteerd na tien keer proeven. Begin met zachte smaken zoals pompoen, courgette, komkommer, snijbonen, worteltjes, sperziebonen, ontvelde tomaten en doperwtjes. Bouw het langzaam op naar meer uitgesproken smaken.

4. Betrek kinderen 

Geef kinderen een rol in het ‘voedselproces’. Neem ze mee met boodschappen doen en laat ze helpen met kiezen. Ruik in de winkel samen aan de groenten en vertel wat er ligt. Daag ze uit mee te denken over mogelijke combinaties, wees positief over eten. Versterk het verhaal over eten door samen te kijken naar wat goed voor de ‘motor’ is en wat niet, laat ze zelf nadenken.

5. Maak er een feestje van

Laat je kind meehelpen door het eten creatief te presenteren. Leg niet teveel op het bord, dat kan ervoor zorgen dat je kind er letterlijk als een berg tegenop ziet het bord leeg te eten. Experimenteer met kruiden en ontdek wat ze lekker vinden. Vraag: “Wat denk jij dat lekker is bij dit eten?” Desnoods geef je ze een theelepeltje met kruiden die ze zelf over het eten mogen ‘gooien’.

6. Spreid de eetmomenten

Veel ouders maken zich zorgen of hun kind wel voldoende voedingsmiddelen binnenkrijgt. Spreid daarom eetmomenten over de hele dag, dan komt het niet voornamelijk aan op het avondeten. Begin met een goed ontbijt samen met je kind. Geef je kind vooral ’s morgens gevarieerd en voldoende fruit en geef ze wat rauwkost en een shake van groenten en stukjes fruit mee naar school. Als je dit nog niet deed, dan zal je kind mogelijk weerstand bieden en dan geldt: zet door! Echt! Het is even moeilijk, maar zie het als een investering. Uiteindelijk weet je kind niet beter en wordt het een gezonde eter.

7. De proefregel 

Spreek af: eten is nooit vies. Dat is niet lief voor degene die zijn of haar best heeft gedaan om iets lekkers te koken. Je kunt een voorbeeld geven: “Als jij cakejes hebt gebakken en wij zeggen: ieh bah!, dan vind je dat vast ook niet leuk”. Spreek ook af dat alle nieuwe dingen een eerlijke kans krijgen door ze te proeven. Breng het grappig door bijvoorbeeld te zeggen: “Welkom Asperge!” Waarop de asperge antwoordt: “Hallo, ik ben Asperge en ik ben heel goed voor jou. Er zitten heel veel vitamientjes en mineralen in mij en daardoor voel jij je fijn.” Doe mee en vertel wat jij proeft. En laat je kinderen ook beschrijven wat ze proeven, ruiken en zelfs voelen.

8. Van ‘fout’ naar ‘goed’

In één dag overstappen naar een gezondere levensstijl is ongetwijfeld te ambitieus, zeker als je kinderen (en jij?) gewend zijn aan ‘foute’ voedingsmiddelen. Beginnen met een combinatie van fout en goed is dan vaak slimmer. Zo raken ze langzaam gewend aan ander eten. Bijvoorbeeld: banaan bestrooid met (bio) chocoladehagelslag en vers geraspte kokos. Of een fruitsalade van stukjes appel en peer met rozijntjes en wat kaneel. Overstappen van fout naar goed kan ook prima door vaker voor de biologische variant te kiezen.

Nog meer inspiratie nodig?

Die vind je bijvoorbeeld in het boek ‘Yammie, mammie! De trukendoos voor kleine etertjes’. Ook zijn er leuke apps en online spelletjes, bijvoorbeeld Na-aapje gaat gamen, Fresh en ‘De Kleine Markt’.

 

Tekst: mind schrijfster Wendy Borst, met dank aan Laurette Saurwalt en Judith Kampman.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten