Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerde berichten
20 januari 2020
Omega 3 een onmisbare dagelijkse aanvulling
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
31 juli 2019
10 x SPIJSVERTERING TIPS VOOR OP VAKANTIE
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
25 augustus 2019
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
26 september 2016