Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
21 augustus 2017
Avocado risotto
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
1 april 2015
Saoto soep
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
4 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –