Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
5 oktober 2018
Viv’s detox
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
7 april 2023
Chocolade smoothie
29 december 2017
De anti-kater pil
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
5 februari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –