Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
13 augustus 2015
Homemade Hummus
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
22 mei 2015
Smaak en kleuren
12 maart 2015
Insecten als snack
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
14 april 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –