Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
28 oktober 2014
Eetdagboek review
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
25 juli 2015
Voeding met Viv
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
10 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –