Als we ons bed uit rollen drinken we vaak als eerst een kop koffie. Het is een vastgeroeste gewoonte maar dat betekent niet dat dit het beste voor je is. Koffie drinken op een lege maag is niet altijd een goed idee.

Waarom zou ik ‘s ochtends geen koffie drinken?

Er zijn een paar redenen waarom koffie ‘s ochtends niet geweldig is, vooral voor vrouwen. Ten eerste verhoogt het cortisol, wat een negatieve invloed kan hebben op de ovulatie, het gewicht en de hormonale balans. Het zogenaamde stresshormoon – dat onder andere helpt bij het reguleren van energie en waardoor u zich alert voelt – fluctueert gedurende de dag, maar is over het algemeen hoog ‘s morgens en’ s avonds laag.

Als je ‘s ochtends meteen cafeïne drinkt, wanneer cortisol hoog is, wordt de productie van het hormoon belemmerd en wordt de timing van de cyclus verschoven. Hierdoor kun je cortisol produceren op momenten dat het normaal zou dalen (zoals ‘s nachts). Studies tonen ook aan dat het consumeren van cafeïne wanneer cortisol hoog is, ertoe kan leiden dat je meer cortisol produceert. Hoewel de redenering hierachter niet helemaal wordt begrepen, kan een deel van de reden te maken hebben met de invloed van koffie op bepaalde vitamines en mineralen.

Waarom is hoge cortisol slecht voor je?

Cortisol is noodzakelijk voor onze gezondheid; het probleem is echter dat wanneer we voortdurend gestrest zijn, ons lichaam continu cortisol produceert. Dit kan leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegel, wat vervolgens leidt tot een verhoogde productie van insuline hormoon, wat leidt tot insulineresistentie. Overmatige cortisol kan leiden tot effecten zoals gewichtstoename, slaapproblemen en gecompromitteerde immuunrespons.

Waarom zou ik koffie op een lege maag vermijden?

Als je ochtends koffie drinkt, kun je ook darm gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel de onderzoeksresultaten gemengd zijn over hoe koffie je darmmicrobioom beïnvloedt stimuleert het wel de zuurproductie in de maag. Als je vatbaar bent voor zure reflux of andere GI-problemen, is het de moeite waard om op je symptomen te letten om te zien of koffie ze verergert. Het is aan te raden aan om te ontbijten met calciumrijk voedsel (zoals (kokos)yoghurt, amandelen, spinazie, boerenkool of chiazaad), die zowel de zuurgraad van de koffie als je maagzuur helpen neutraliseren. Cold brew heeft ongeveer 70% minder zuur dan warme koffie.

LEES OOK: 20 gezonde voedingsmiddelen die je altijd op voorraad kunt hebben.

Dus wanneer moet ik dan wel koffie drinken?

Als je wakker wordt volgens een relatief standaard schema, kun je het beste een kop na het ontbijt nuttigen tussen 09:30 en 12:00 uur, een venster wanneer je cortisolspiegels meestal laag zijn. (Het is gebonden aan activiteit, dus als je dag aanzienlijk eerder of later dan gemiddeld begint, pas je je dienovereenkomstig aan.) Op dat moment geeft koffie koffie je echt een boost en voorkomt het potentieel energieverlies.

Maar als cortisol ‘s morgens hoog is, waarom voel ik me dan nog suf?

Er zijn een paar mogelijke redenen. Eén, je koffie-gewoonten: als je ‘s ochtends eerst koffie drinkt, is je lichaam misschien de cafeïne gaan gebruiken als een lifesaver en zijn de natuurlijke wek-mechanismen verworpen. Twee, uitdroging: je verliest water terwijl je slaapt, dus je wordt misschien ontwaterd wakker, vooral als je overdag niet genoeg water hebt gedronken. En drie, slechte slaapgewoonten: de meeste mensen hebben zeven tot acht uur slaap nodig, dus als je aanzienlijk tekortschiet, zul je het hoe dan ook voelen. Slaapkwaliteit is net zo belangrijk als kwantiteit.

Je kunt rustgevende slaap bevorderen door 60 minuten voor het slapengaan elektronica uit te zetten, kruidenthee te drinken, een Epsom-zout bad te nemen of in een dankbaarheid-dagboek te schrijven. Ook onze bijnier klieren (die cortisol produceren) zijn blij met consistentie. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten