Als we ons bed uit rollen drinken we vaak als eerst een kop koffie. Het is een vastgeroeste gewoonte maar dat betekent niet dat dit het beste voor je is. Koffie drinken op een lege maag is niet altijd een goed idee.
Waarom zou ik ‘s ochtends geen koffie drinken?
Er zijn een paar redenen waarom koffie ‘s ochtends niet geweldig is, vooral voor vrouwen. Ten eerste verhoogt het cortisol, wat een negatieve invloed kan hebben op de ovulatie, het gewicht en de hormonale balans. Het zogenaamde stresshormoon – dat onder andere helpt bij het reguleren van energie en waardoor u zich alert voelt – fluctueert gedurende de dag, maar is over het algemeen hoog ‘s morgens en’ s avonds laag.
Als je ‘s ochtends meteen cafeïne drinkt, wanneer cortisol hoog is, wordt de productie van het hormoon belemmerd en wordt de timing van de cyclus verschoven. Hierdoor kun je cortisol produceren op momenten dat het normaal zou dalen (zoals ‘s nachts). Studies tonen ook aan dat het consumeren van cafeïne wanneer cortisol hoog is, ertoe kan leiden dat je meer cortisol produceert. Hoewel de redenering hierachter niet helemaal wordt begrepen, kan een deel van de reden te maken hebben met de invloed van koffie op bepaalde vitamines en mineralen.
Waarom is hoge cortisol slecht voor je?
Cortisol is noodzakelijk voor onze gezondheid; het probleem is echter dat wanneer we voortdurend gestrest zijn, ons lichaam continu cortisol produceert. Dit kan leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegel, wat vervolgens leidt tot een verhoogde productie van insuline hormoon, wat leidt tot insulineresistentie. Overmatige cortisol kan leiden tot effecten zoals gewichtstoename, slaapproblemen en gecompromitteerde immuunrespons.
Waarom zou ik koffie op een lege maag vermijden?
Als je ochtends koffie drinkt, kun je ook darm gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel de onderzoeksresultaten gemengd zijn over hoe koffie je darmmicrobioom beïnvloedt stimuleert het wel de zuurproductie in de maag. Als je vatbaar bent voor zure reflux of andere GI-problemen, is het de moeite waard om op je symptomen te letten om te zien of koffie ze verergert. Het is aan te raden aan om te ontbijten met calciumrijk voedsel (zoals (kokos)yoghurt, amandelen, spinazie, boerenkool of chiazaad), die zowel de zuurgraad van de koffie als je maagzuur helpen neutraliseren. Cold brew heeft ongeveer 70% minder zuur dan warme koffie.
LEES OOK: 20 gezonde voedingsmiddelen die je altijd op voorraad kunt hebben.
Dus wanneer moet ik dan wel koffie drinken?
Als je wakker wordt volgens een relatief standaard schema, kun je het beste een kop na het ontbijt nuttigen tussen 09:30 en 12:00 uur, een venster wanneer je cortisolspiegels meestal laag zijn. (Het is gebonden aan activiteit, dus als je dag aanzienlijk eerder of later dan gemiddeld begint, pas je je dienovereenkomstig aan.) Op dat moment geeft koffie koffie je echt een boost en voorkomt het potentieel energieverlies.
Maar als cortisol ‘s morgens hoog is, waarom voel ik me dan nog suf?
Er zijn een paar mogelijke redenen. Eén, je koffie-gewoonten: als je ‘s ochtends eerst koffie drinkt, is je lichaam misschien de cafeïne gaan gebruiken als een lifesaver en zijn de natuurlijke wek-mechanismen verworpen. Twee, uitdroging: je verliest water terwijl je slaapt, dus je wordt misschien ontwaterd wakker, vooral als je overdag niet genoeg water hebt gedronken. En drie, slechte slaapgewoonten: de meeste mensen hebben zeven tot acht uur slaap nodig, dus als je aanzienlijk tekortschiet, zul je het hoe dan ook voelen. Slaapkwaliteit is net zo belangrijk als kwantiteit.
Je kunt rustgevende slaap bevorderen door 60 minuten voor het slapengaan elektronica uit te zetten, kruidenthee te drinken, een Epsom-zout bad te nemen of in een dankbaarheid-dagboek te schrijven. Ook onze bijnier klieren (die cortisol produceren) zijn blij met consistentie. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
7 april 2023
Chocolade smoothie
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
25 maart 2014
Presentatie coaching
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
30 april 2014
ONE event!
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
6 maart 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –