Als we ons bed uit rollen drinken we vaak als eerst een kop koffie. Het is een vastgeroeste gewoonte maar dat betekent niet dat dit het beste voor je is. Koffie drinken op een lege maag is niet altijd een goed idee.
Waarom zou ik ‘s ochtends geen koffie drinken?
Er zijn een paar redenen waarom koffie ‘s ochtends niet geweldig is, vooral voor vrouwen. Ten eerste verhoogt het cortisol, wat een negatieve invloed kan hebben op de ovulatie, het gewicht en de hormonale balans. Het zogenaamde stresshormoon – dat onder andere helpt bij het reguleren van energie en waardoor u zich alert voelt – fluctueert gedurende de dag, maar is over het algemeen hoog ‘s morgens en’ s avonds laag.
Als je ‘s ochtends meteen cafeïne drinkt, wanneer cortisol hoog is, wordt de productie van het hormoon belemmerd en wordt de timing van de cyclus verschoven. Hierdoor kun je cortisol produceren op momenten dat het normaal zou dalen (zoals ‘s nachts). Studies tonen ook aan dat het consumeren van cafeïne wanneer cortisol hoog is, ertoe kan leiden dat je meer cortisol produceert. Hoewel de redenering hierachter niet helemaal wordt begrepen, kan een deel van de reden te maken hebben met de invloed van koffie op bepaalde vitamines en mineralen.
Waarom is hoge cortisol slecht voor je?
Cortisol is noodzakelijk voor onze gezondheid; het probleem is echter dat wanneer we voortdurend gestrest zijn, ons lichaam continu cortisol produceert. Dit kan leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegel, wat vervolgens leidt tot een verhoogde productie van insuline hormoon, wat leidt tot insulineresistentie. Overmatige cortisol kan leiden tot effecten zoals gewichtstoename, slaapproblemen en gecompromitteerde immuunrespons.
Waarom zou ik koffie op een lege maag vermijden?
Als je ochtends koffie drinkt, kun je ook darm gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel de onderzoeksresultaten gemengd zijn over hoe koffie je darmmicrobioom beïnvloedt stimuleert het wel de zuurproductie in de maag. Als je vatbaar bent voor zure reflux of andere GI-problemen, is het de moeite waard om op je symptomen te letten om te zien of koffie ze verergert. Het is aan te raden aan om te ontbijten met calciumrijk voedsel (zoals (kokos)yoghurt, amandelen, spinazie, boerenkool of chiazaad), die zowel de zuurgraad van de koffie als je maagzuur helpen neutraliseren. Cold brew heeft ongeveer 70% minder zuur dan warme koffie.
LEES OOK: 20 gezonde voedingsmiddelen die je altijd op voorraad kunt hebben.
Dus wanneer moet ik dan wel koffie drinken?
Als je wakker wordt volgens een relatief standaard schema, kun je het beste een kop na het ontbijt nuttigen tussen 09:30 en 12:00 uur, een venster wanneer je cortisolspiegels meestal laag zijn. (Het is gebonden aan activiteit, dus als je dag aanzienlijk eerder of later dan gemiddeld begint, pas je je dienovereenkomstig aan.) Op dat moment geeft koffie koffie je echt een boost en voorkomt het potentieel energieverlies.
Maar als cortisol ‘s morgens hoog is, waarom voel ik me dan nog suf?
Er zijn een paar mogelijke redenen. Eén, je koffie-gewoonten: als je ‘s ochtends eerst koffie drinkt, is je lichaam misschien de cafeïne gaan gebruiken als een lifesaver en zijn de natuurlijke wek-mechanismen verworpen. Twee, uitdroging: je verliest water terwijl je slaapt, dus je wordt misschien ontwaterd wakker, vooral als je overdag niet genoeg water hebt gedronken. En drie, slechte slaapgewoonten: de meeste mensen hebben zeven tot acht uur slaap nodig, dus als je aanzienlijk tekortschiet, zul je het hoe dan ook voelen. Slaapkwaliteit is net zo belangrijk als kwantiteit.
Je kunt rustgevende slaap bevorderen door 60 minuten voor het slapengaan elektronica uit te zetten, kruidenthee te drinken, een Epsom-zout bad te nemen of in een dankbaarheid-dagboek te schrijven. Ook onze bijnier klieren (die cortisol produceren) zijn blij met consistentie. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
23 maart 2015
Dopper winnen
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
25 januari 2015
Glutenintolerantie
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
8 mei 2014
Mom in shape
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
26 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –