Veel mensen gebruiken vandaag de dag nog steeds normale boter. Zij zijn nog niet bekend met ghee voordat zij zich in gezond eten, de indiase keuken of het paleo diet verdiept hebben. Het is een perfecte vervanging voor boter. Waarom dat zo is, lees jij hier.

Ghee

Ghee is een bijproduct van boter. Het is een geklaarde boter, de eiwitten zijn verwijderd en je houdt dus alleen het pure botervet (ghee) over. Het is niet hetzelfde als gewone geklaarde boter. Ze zijn weliswaar op dezelfde manier gemaakt maar het wordt langer gekookt. Het wordt net zo lang gekookt totdat de melk bruin begint te worden en al het vocht is verdampt.

De smaak is hierdoor ietwat nootachtig en geroosterd en niet zo boterig als de smaak van standaard geklaarde boter. Er zit dus geen water in en daardoor kun je het enorm lang bewaren in de koelkast. In de koelkast kun je het een jaar bewaren en buiten de koelkast rond de 3 maanden.  

BESTEL & LEES: Herstel je hormonen in 10 stappen.

Waarom zou je ermee koken?

Het is heerlijk, gezond en lang houdbaar. Daarnaast heeft ghee een super hoog rookpunt dus het is geweldig om te sauteren. Er zitten geen melkeiwitten of lactose in en daardoor is het makkelijk verteerbaar voor de meest gevoelige magen. Als ghee afkomstig is van grasboter zitten er de meeste vitaminen en mineralen in. De smaak is zoals je wil en daarnaast zitten er dus ook nog eens gezondheidsvoordelen aan.

Tekst: Inga Stoit