Veel mensen gebruiken vandaag de dag nog steeds normale boter. Zij zijn nog niet bekend met ghee voordat zij zich in gezond eten, de indiase keuken of het paleo diet verdiept hebben. Het is een perfecte vervanging voor boter. Waarom dat zo is, lees jij hier.
Ghee
Ghee is een bijproduct van boter. Het is een geklaarde boter, de eiwitten zijn verwijderd en je houdt dus alleen het pure botervet (ghee) over. Het is niet hetzelfde als gewone geklaarde boter. Ze zijn weliswaar op dezelfde manier gemaakt maar het wordt langer gekookt. Het wordt net zo lang gekookt totdat de melk bruin begint te worden en al het vocht is verdampt.
De smaak is hierdoor ietwat nootachtig en geroosterd en niet zo boterig als de smaak van standaard geklaarde boter. Er zit dus geen water in en daardoor kun je het enorm lang bewaren in de koelkast. In de koelkast kun je het een jaar bewaren en buiten de koelkast rond de 3 maanden.
BESTEL & LEES: Herstel je hormonen in 10 stappen.
Waarom zou je ermee koken?
Het is heerlijk, gezond en lang houdbaar. Daarnaast heeft ghee een super hoog rookpunt dus het is geweldig om te sauteren. Er zitten geen melkeiwitten of lactose in en daardoor is het makkelijk verteerbaar voor de meest gevoelige magen. Als ghee afkomstig is van grasboter zitten er de meeste vitaminen en mineralen in. De smaak is zoals je wil en daarnaast zitten er dus ook nog eens gezondheidsvoordelen aan.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
6 oktober 2014
Eetdagboek review
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
10 juli 2015
Voeding met Viv
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
16 mei 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –