Dat wat we eten invloed heeft op hoe stralend en jeugdig onze huid eruit ziet, weten de meesten van ons inmiddels wel. Maar wist je dat bepaalde producten ook een natuurlijke zonbeschermer zijn? Een vervanger van zonnebrand is het niet, maar het kan de zonschade aan je huid zeker nog meer verminderen.

Eet onderstaande voedingsmiddelen dus lekker veel wanneer je de zon in gaat!

1.    Watermeloen
Verantwoordelijk is hier het stofje lycopeen; een sterke antioxidant en tevens verantwoordelijk voor de rode kleur. Heerlijk als summer snack met wat verse munt en wat druppeltjes limoensap.

2.    Tomaat
Ook vanwege lycopeen wat trouwens beter geabsorbeerd wordt door je lijf in combinatie met vet. Besprenkel je tomaatjes dus lekker met wat olijfolie.

3.    Paprika
Een hele rode paprika is effectief tegen een verbrande huid en ontstekingen. Lekker door bijvoorbeeld een spinaziesalade.

4.    Granaatappel
De polyfenolen in de granaatappelpitjes beschermen de huid tegen de vrije radicalen in UVA en UVB straling. Ook verstreken ze de werking van zonnebrandcrème en beschermen ze je tegen hyperpigmentatie. Lekker als snack, in een waterkerssalade of door je smoothie. Door de hele pitjes te gebruiken krijg je ook nog goede vezels binnen die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

5.    Vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel
De omega-3 vetten in vis beperken ontstekingen als gevolg van teveel UVB straling. Ook zorgen ze ervoor dat bepaalde, door UV straling verwekte, collageenvretende enzymen niet vrijkomen, zodat de kans op rimpels vermindert. Eet minimaal 2x per week een heerlijk visje met veel groene groente.

Ook erg goed zijn:

6.    Walnoten en lijnzaad
7.    Citrusvruchten, zoals grapefruit
8.    Groene thee
9.    Donkere bladgroenten
10. Pure chocolade

Natuurlijk heeft die heerlijke, warme bol aan de strakblauwe hemel niet alleen maar nadelen. De zon kan zeker je grote vriend blijven, maar wees verstandig: smeer je goed in, draag een hippe hoed en eet lekker veel van bovenstaande voedingsmiddelen om zonneschade te beperken.

Enjoy the sun/summer!

Tekst: Evelien Blom

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten