Dat wat we eten invloed heeft op hoe stralend en jeugdig onze huid eruit ziet, weten de meesten van ons inmiddels wel. Maar wist je dat bepaalde producten ook een natuurlijke zonbeschermer zijn? Een vervanger van zonnebrand is het niet, maar het kan de zonschade aan je huid zeker nog meer verminderen.
Eet onderstaande voedingsmiddelen dus lekker veel wanneer je de zon in gaat!
1. Watermeloen
Verantwoordelijk is hier het stofje lycopeen; een sterke antioxidant en tevens verantwoordelijk voor de rode kleur. Heerlijk als summer snack met wat verse munt en wat druppeltjes limoensap.
2. Tomaat
Ook vanwege lycopeen wat trouwens beter geabsorbeerd wordt door je lijf in combinatie met vet. Besprenkel je tomaatjes dus lekker met wat olijfolie.
3. Paprika
Een hele rode paprika is effectief tegen een verbrande huid en ontstekingen. Lekker door bijvoorbeeld een spinaziesalade.
4. Granaatappel
De polyfenolen in de granaatappelpitjes beschermen de huid tegen de vrije radicalen in UVA en UVB straling. Ook verstreken ze de werking van zonnebrandcrème en beschermen ze je tegen hyperpigmentatie. Lekker als snack, in een waterkerssalade of door je smoothie. Door de hele pitjes te gebruiken krijg je ook nog goede vezels binnen die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
5. Vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel
De omega-3 vetten in vis beperken ontstekingen als gevolg van teveel UVB straling. Ook zorgen ze ervoor dat bepaalde, door UV straling verwekte, collageenvretende enzymen niet vrijkomen, zodat de kans op rimpels vermindert. Eet minimaal 2x per week een heerlijk visje met veel groene groente.
Ook erg goed zijn:
6. Walnoten en lijnzaad
7. Citrusvruchten, zoals grapefruit
8. Groene thee
9. Donkere bladgroenten
10. Pure chocolade
Natuurlijk heeft die heerlijke, warme bol aan de strakblauwe hemel niet alleen maar nadelen. De zon kan zeker je grote vriend blijven, maar wees verstandig: smeer je goed in, draag een hippe hoed en eet lekker veel van bovenstaande voedingsmiddelen om zonneschade te beperken.
Enjoy the sun/summer!
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
10 juni 2015
Raw kokos snack
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
3 december 2015
Ontgif je groenten
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
25 juli 2015
Voeding met Viv
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
11 april 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –