Je weet vast wel dat er steeds meer plantaardige producten en recepten komen. Het is gezond voor je lichaam en het milieu om af en toe wat dierlijke producten te vervangen. Misschien wil je wel, maar weet je niet hoe. Begin in kleine stapjes en probeer steeds wat meer plantaardig te eten. Wij geven je hieronder tips hoe je dat doet.
-
Minder vlees
Bij plantaardig denken wij vaak aan: geen vlees. Je hoeft niet gelijk helemaal geen vlees meer te eten, maar spreek met jezelf af om een paar keer per week geen vlees te eten. Vervang deze met bijvoorbeeld peulvruchten, noten of tofu. Zo kun je een beetje wennen, variëren en proberen met plantaardige maaltijden en vervangers.
-
Dezelfde producten
Je kunt vaak dezelfde producten vervangen voor plantaardige producten. Bijvoorbeeld melk door sojamelk, amandelmelk of honing door agavesiroop. Daarnaast kun je vlees vervangen voor peulvruchten, linzen, tofu of noten en dan krijg je toch genoeg voedingsstoffen binnen. Je kunt dus naar je huidige eetpatroon kijken en kijk welke producten je af en toe kunt vervangen door een plantaardig product.
-
Minder bewerkte voedingsmiddelen
Begin ook met het minderen van bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte producten zijn vaak hoog in suiker, natrium, fructose en andere toevoegingen. Je lichaam snakt ernaar en dus heb je vaak zin in deze producten. Door te minderen, heb je minder zin in deze producten en zul je het makkelijker volhouden.
-
Ken je groenten
Je weet vast wel wat een broccoli of sperzieboon is. Maar heb je weleens gehoord van pastinaak of rettich? En wist je dat er veel verschillende kiemgroenten zijn? Je kunt je verdiepen in de groenten en de manier waarop je deze bereid. Je hebt er zoveel en je kunt er mee variëren. Hoe meer je ermee experimenteert, hoe leuker het gaat worden.
-
Meer plantaardig
Geef het wat tijd en doe het in stapjes. Vervang eerst bijvoorbeeld je snacks voor groenten of plantaardige snacks. Probeer wat meer toe te voegen aan je maaltijden en kijk wat lekker is. Zo raken je lichaam en geest er steeds meer aan gewend.
-
Voorbereiding
Misschien wil je het wel, maar lukt het niet qua tijd. Dan is het een goede tip om je maaltijden voorbereiden. Maak op een bepaald moment een paar maaltijden voor de komende dag of dagen. Zo kun je toch plantaardig eten en kost het maar heel even van je tijd. Daarnaast kom je ook niet in de verleiding voor iets anders, omdat je al je maaltijden hebt.
-
Omgeving
Maak het leuk voor jezelf en je omgeving door te delen. Je kunt plantaardige snacks maken en iedereen daarvan laten proeven. Zo kun jij iets lekker maken, plantaardig eten en wellicht begrijpt je omgeving het beter waarom jij vaker plantaardig wilt eten.
Begin dus in kleine stapjes, neem de tijd en maak het leuk. Verdiep je in plantaardige producten en recepten. Vervang af en toe iets uit je huidige eetpatroon voor iets plantaardigs.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
31 maart 2015
Gifvrij eten
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
9 augustus 2015
Herman over bonen
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
22 juni 2016
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –