Je weet vast wel dat er steeds meer plantaardige producten en recepten komen. Het is gezond voor je lichaam en het milieu om af en toe wat dierlijke producten te vervangen. Misschien wil je wel, maar weet je niet hoe. Begin in kleine stapjes en probeer steeds wat meer plantaardig te eten. Wij geven je hieronder tips hoe je dat doet.
-
Minder vlees
Bij plantaardig denken wij vaak aan: geen vlees. Je hoeft niet gelijk helemaal geen vlees meer te eten, maar spreek met jezelf af om een paar keer per week geen vlees te eten. Vervang deze met bijvoorbeeld peulvruchten, noten of tofu. Zo kun je een beetje wennen, variëren en proberen met plantaardige maaltijden en vervangers.
-
Dezelfde producten
Je kunt vaak dezelfde producten vervangen voor plantaardige producten. Bijvoorbeeld melk door sojamelk, amandelmelk of honing door agavesiroop. Daarnaast kun je vlees vervangen voor peulvruchten, linzen, tofu of noten en dan krijg je toch genoeg voedingsstoffen binnen. Je kunt dus naar je huidige eetpatroon kijken en kijk welke producten je af en toe kunt vervangen door een plantaardig product.
-
Minder bewerkte voedingsmiddelen
Begin ook met het minderen van bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte producten zijn vaak hoog in suiker, natrium, fructose en andere toevoegingen. Je lichaam snakt ernaar en dus heb je vaak zin in deze producten. Door te minderen, heb je minder zin in deze producten en zul je het makkelijker volhouden.
-
Ken je groenten
Je weet vast wel wat een broccoli of sperzieboon is. Maar heb je weleens gehoord van pastinaak of rettich? En wist je dat er veel verschillende kiemgroenten zijn? Je kunt je verdiepen in de groenten en de manier waarop je deze bereid. Je hebt er zoveel en je kunt er mee variëren. Hoe meer je ermee experimenteert, hoe leuker het gaat worden.
-
Meer plantaardig
Geef het wat tijd en doe het in stapjes. Vervang eerst bijvoorbeeld je snacks voor groenten of plantaardige snacks. Probeer wat meer toe te voegen aan je maaltijden en kijk wat lekker is. Zo raken je lichaam en geest er steeds meer aan gewend.
-
Voorbereiding
Misschien wil je het wel, maar lukt het niet qua tijd. Dan is het een goede tip om je maaltijden voorbereiden. Maak op een bepaald moment een paar maaltijden voor de komende dag of dagen. Zo kun je toch plantaardig eten en kost het maar heel even van je tijd. Daarnaast kom je ook niet in de verleiding voor iets anders, omdat je al je maaltijden hebt.
-
Omgeving
Maak het leuk voor jezelf en je omgeving door te delen. Je kunt plantaardige snacks maken en iedereen daarvan laten proeven. Zo kun jij iets lekker maken, plantaardig eten en wellicht begrijpt je omgeving het beter waarom jij vaker plantaardig wilt eten.
Begin dus in kleine stapjes, neem de tijd en maak het leuk. Verdiep je in plantaardige producten en recepten. Vervang af en toe iets uit je huidige eetpatroon voor iets plantaardigs.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
12 december 2014
15 foods voor 2015
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
10 juli 2015
Voeding met Viv
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
23 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –