Vaderdag vraagt om pizza’s! Maar dat is helaas niet zo’n heel gezonde keuze, zeker niet op basis van wit broodmeel. Daarom een recept voor een flammkuchen op speltbasis. Een steeds populairdere dunne pizza die oorspronkelijk uit de Elzas-streek komt. De originele klassieke flammkuchen eet je met crème fraîche, uien, spek en kaas. Je kunt hem als hoofdgerecht eten maar ook als snack. Extra goed nieuws, je maakt hem heel makkelijk zelf, en dat hoeft echt niet ongezond te zijn!
VADERDAG VRAAGT OM PIZZA!
Dus wil jij op Vaderdag een gezondere optie dan pizza voor je vriend/man/vader? Maak dan deze minstens zo lekkere flammkuchen. Met een paar ingrediënten én een beetje geduld kun je aan de slag! Lees gauw verder voor 3 heerlijke varianten!
Wat heb je nodig voor ±3 personen?
Bodem
250 gram speltbloem
150 gram speltmeel
1 zakje gist
275 ml water
Zout (mespuntje)
scheutje olijfolie
Cheatday: Klassiek Beleg
2 uien
Zakje Gruyère kaas (lekker pittig)/of rasp een stuk kaas (150 gram)
125 gram crème fraîche light of als vervanger: hüttenkäse/zure room of sojaroom
125 gram magere spekblokjes
optioneel: champignon
Healthy day: gezonde varianten
Optie 1
- verse spinazie, ui, geitenkaas
Optie 2
- tonijn, olijven(tapenade), rucola
Optie 3
- zalm, wasabimayonaise, veldsla
Extra benodigdheden
Deegroller
Kom
Bakpapier
Extra speltbloem
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Meng de speltbloem en meel met het zakje gist, water, olijfolie en zout in een kom. Kneed tot een soepel deeg. De bol die je overhoudt moet absoluut niet teveel plakken. Voeg dus eventueel nog wat bloem toe. Doe dit een beetje op gevoel. Zorg ervoor dat je los nog wat extra bloem in de kom laat liggen, zodat het deeg niet blijft plakken. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Het zou in principe genoeg moeten zijn voor 3 bodems. Afhankelijk van het formaat van je bakplaat/oven.
- Rol het deeg uit op bakpapier die je al op passend formaat hebt neergelegd op de bakplaat. Rol uit tot ongeveer 0.5 cm dik. 15 a 20 minuten in de oven laten, tot de bodem er lekker knapperig uitziet en iets goudbruin. * Je kunt ervoor kiezen om het beleg (op de sla na) al mee te bakken in de oven, maar je kunt het ook naar wens eerst de bodem bakken en daarna beleggen.
- In de tussentijd kun je al wat voorwerk doen door alle ingrediënten voor het beleg klaar te leggen en/of te snijden. Als je dit samen doet dan is het leuk de ingrediënten in kommetjes te verdelen.
- Haal de pizza’s uit de oven, (beleg eventueel met alle overige ingrediënten), en heb een heerlijke vaderdag!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Nog meer inspiratie voor een culinaire vaderdag?
Wijngenietgids
Eindelijk wat anders dan een suf boek over wijnen. De Wijngenietgids is een kruising tussen boek en magazine en speelt in op de nieuwe trend van wijnbeleving. Van topauteur Hubrecht Duijker. 17,95 in de winkel!
Vegetarische papa’s
Oke, voor papa’s die vegetarisch willen eten maar dan wel met echte mannentaal. Meer hoeven we niet te verklappen. Het leukste, grofste en beste vegetarische kookboek van het jaar. 24,95 in de winkel!
Tien heerlijke snacks
Een heerlijke korte verhalenbundel van ‘de Roald Dahl van de lage landen’, Laurens Nutbey. Korte, hilarische plots met sterke ontroerende dialogen en ontknopingen die je nooit ziet aankomen. Tien heerlijke snacks voor de kortlezer, zoals de auteur zelf zegt. 10,00 in de winkel!
Papa Kazmi
Toen Papa Kazmi in 2012 samen met zijn kinderen een restaurant begon in Delft, had hij nooit durven dromen dat hij daarmee internationaal bekend zou worden. Drie jaar later verschijnt zijn ‘hotspot’ Hills & Mills bijna wekelijks in de media, kookt hij live op TV en vloog er een journaliste over om hem voor een grote internationale krant te interviewen. Grootste tijd voor een eigen kookboek, vonden zijn kinderen. Benieuwd naar de meer dan 80 gezonde, hartverwarmende, lekkere recepten uit de moderne Indiase keuken. Je kunt het boek hier bestellen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
2 juli 2016
3 x ei love you
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
5 oktober 2018
Viv’s detox
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
25 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –