Vaderdag vraagt om pizza’s! Maar dat is helaas niet zo’n heel gezonde keuze, zeker niet op basis van wit broodmeel. Daarom een recept voor een flammkuchen op speltbasis. Een steeds populairdere dunne pizza die oorspronkelijk uit de Elzas-streek komt. De originele klassieke flammkuchen eet je met crème fraîche, uien, spek en kaas. Je kunt hem als hoofdgerecht eten maar ook als snack. Extra goed nieuws, je maakt hem heel makkelijk zelf, en dat hoeft echt niet ongezond te zijn!
VADERDAG VRAAGT OM PIZZA!
Dus wil jij op Vaderdag een gezondere optie dan pizza voor je vriend/man/vader? Maak dan deze minstens zo lekkere flammkuchen. Met een paar ingrediënten én een beetje geduld kun je aan de slag! Lees gauw verder voor 3 heerlijke varianten!
Wat heb je nodig voor ±3 personen?
Bodem
250 gram speltbloem
150 gram speltmeel
1 zakje gist
275 ml water
Zout (mespuntje)
scheutje olijfolie
Cheatday: Klassiek Beleg
2 uien
Zakje Gruyère kaas (lekker pittig)/of rasp een stuk kaas (150 gram)
125 gram crème fraîche light of als vervanger: hüttenkäse/zure room of sojaroom
125 gram magere spekblokjes
optioneel: champignon
Healthy day: gezonde varianten
Optie 1
- verse spinazie, ui, geitenkaas
Optie 2
- tonijn, olijven(tapenade), rucola
Optie 3
- zalm, wasabimayonaise, veldsla
Extra benodigdheden
Deegroller
Kom
Bakpapier
Extra speltbloem
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Meng de speltbloem en meel met het zakje gist, water, olijfolie en zout in een kom. Kneed tot een soepel deeg. De bol die je overhoudt moet absoluut niet teveel plakken. Voeg dus eventueel nog wat bloem toe. Doe dit een beetje op gevoel. Zorg ervoor dat je los nog wat extra bloem in de kom laat liggen, zodat het deeg niet blijft plakken. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Het zou in principe genoeg moeten zijn voor 3 bodems. Afhankelijk van het formaat van je bakplaat/oven.
- Rol het deeg uit op bakpapier die je al op passend formaat hebt neergelegd op de bakplaat. Rol uit tot ongeveer 0.5 cm dik. 15 a 20 minuten in de oven laten, tot de bodem er lekker knapperig uitziet en iets goudbruin. * Je kunt ervoor kiezen om het beleg (op de sla na) al mee te bakken in de oven, maar je kunt het ook naar wens eerst de bodem bakken en daarna beleggen.
- In de tussentijd kun je al wat voorwerk doen door alle ingrediënten voor het beleg klaar te leggen en/of te snijden. Als je dit samen doet dan is het leuk de ingrediënten in kommetjes te verdelen.
- Haal de pizza’s uit de oven, (beleg eventueel met alle overige ingrediënten), en heb een heerlijke vaderdag!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Nog meer inspiratie voor een culinaire vaderdag?
Wijngenietgids
Eindelijk wat anders dan een suf boek over wijnen. De Wijngenietgids is een kruising tussen boek en magazine en speelt in op de nieuwe trend van wijnbeleving. Van topauteur Hubrecht Duijker. 17,95 in de winkel!
Vegetarische papa’s
Oke, voor papa’s die vegetarisch willen eten maar dan wel met echte mannentaal. Meer hoeven we niet te verklappen. Het leukste, grofste en beste vegetarische kookboek van het jaar. 24,95 in de winkel!
Tien heerlijke snacks
Een heerlijke korte verhalenbundel van ‘de Roald Dahl van de lage landen’, Laurens Nutbey. Korte, hilarische plots met sterke ontroerende dialogen en ontknopingen die je nooit ziet aankomen. Tien heerlijke snacks voor de kortlezer, zoals de auteur zelf zegt. 10,00 in de winkel!
Papa Kazmi
Toen Papa Kazmi in 2012 samen met zijn kinderen een restaurant begon in Delft, had hij nooit durven dromen dat hij daarmee internationaal bekend zou worden. Drie jaar later verschijnt zijn ‘hotspot’ Hills & Mills bijna wekelijks in de media, kookt hij live op TV en vloog er een journaliste over om hem voor een grote internationale krant te interviewen. Grootste tijd voor een eigen kookboek, vonden zijn kinderen. Benieuwd naar de meer dan 80 gezonde, hartverwarmende, lekkere recepten uit de moderne Indiase keuken. Je kunt het boek hier bestellen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
11 september 2014
Eetdagboek review
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
25 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –