Vaderdag vraagt om pizza’s! Maar dat is helaas niet zo’n heel gezonde keuze, zeker niet op basis van wit broodmeel. Daarom een recept voor een flammkuchen op speltbasis. Een steeds populairdere dunne pizza die oorspronkelijk uit de Elzas-streek komt. De originele klassieke flammkuchen eet je met crème fraîche, uien, spek en kaas. Je kunt hem als hoofdgerecht eten maar ook als snack. Extra goed nieuws, je maakt hem heel makkelijk zelf, en dat hoeft echt niet ongezond te zijn!
VADERDAG VRAAGT OM PIZZA!
Dus wil jij op Vaderdag een gezondere optie dan pizza voor je vriend/man/vader? Maak dan deze minstens zo lekkere flammkuchen. Met een paar ingrediënten én een beetje geduld kun je aan de slag! Lees gauw verder voor 3 heerlijke varianten!
Wat heb je nodig voor ±3 personen?
Bodem
250 gram speltbloem
150 gram speltmeel
1 zakje gist
275 ml water
Zout (mespuntje)
scheutje olijfolie
Cheatday: Klassiek Beleg
2 uien
Zakje Gruyère kaas (lekker pittig)/of rasp een stuk kaas (150 gram)
125 gram crème fraîche light of als vervanger: hüttenkäse/zure room of sojaroom
125 gram magere spekblokjes
optioneel: champignon
Healthy day: gezonde varianten
Optie 1
- verse spinazie, ui, geitenkaas
Optie 2
- tonijn, olijven(tapenade), rucola
Optie 3
- zalm, wasabimayonaise, veldsla
Extra benodigdheden
Deegroller
Kom
Bakpapier
Extra speltbloem
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Meng de speltbloem en meel met het zakje gist, water, olijfolie en zout in een kom. Kneed tot een soepel deeg. De bol die je overhoudt moet absoluut niet teveel plakken. Voeg dus eventueel nog wat bloem toe. Doe dit een beetje op gevoel. Zorg ervoor dat je los nog wat extra bloem in de kom laat liggen, zodat het deeg niet blijft plakken. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Het zou in principe genoeg moeten zijn voor 3 bodems. Afhankelijk van het formaat van je bakplaat/oven.
- Rol het deeg uit op bakpapier die je al op passend formaat hebt neergelegd op de bakplaat. Rol uit tot ongeveer 0.5 cm dik. 15 a 20 minuten in de oven laten, tot de bodem er lekker knapperig uitziet en iets goudbruin. * Je kunt ervoor kiezen om het beleg (op de sla na) al mee te bakken in de oven, maar je kunt het ook naar wens eerst de bodem bakken en daarna beleggen.
- In de tussentijd kun je al wat voorwerk doen door alle ingrediënten voor het beleg klaar te leggen en/of te snijden. Als je dit samen doet dan is het leuk de ingrediënten in kommetjes te verdelen.
- Haal de pizza’s uit de oven, (beleg eventueel met alle overige ingrediënten), en heb een heerlijke vaderdag!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Nog meer inspiratie voor een culinaire vaderdag?
Wijngenietgids
Eindelijk wat anders dan een suf boek over wijnen. De Wijngenietgids is een kruising tussen boek en magazine en speelt in op de nieuwe trend van wijnbeleving. Van topauteur Hubrecht Duijker. 17,95 in de winkel!
Vegetarische papa’s
Oke, voor papa’s die vegetarisch willen eten maar dan wel met echte mannentaal. Meer hoeven we niet te verklappen. Het leukste, grofste en beste vegetarische kookboek van het jaar. 24,95 in de winkel!
Tien heerlijke snacks
Een heerlijke korte verhalenbundel van ‘de Roald Dahl van de lage landen’, Laurens Nutbey. Korte, hilarische plots met sterke ontroerende dialogen en ontknopingen die je nooit ziet aankomen. Tien heerlijke snacks voor de kortlezer, zoals de auteur zelf zegt. 10,00 in de winkel!
Papa Kazmi
Toen Papa Kazmi in 2012 samen met zijn kinderen een restaurant begon in Delft, had hij nooit durven dromen dat hij daarmee internationaal bekend zou worden. Drie jaar later verschijnt zijn ‘hotspot’ Hills & Mills bijna wekelijks in de media, kookt hij live op TV en vloog er een journaliste over om hem voor een grote internationale krant te interviewen. Grootste tijd voor een eigen kookboek, vonden zijn kinderen. Benieuwd naar de meer dan 80 gezonde, hartverwarmende, lekkere recepten uit de moderne Indiase keuken. Je kunt het boek hier bestellen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
7 april 2023
Chocolade smoothie
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
20 juni 2016
3 x koffievervangers
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
4 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –