Vaderdag vraagt om pizza’s! Maar dat is helaas niet zo’n heel gezonde keuze, zeker niet op basis van wit broodmeel. Daarom een recept voor een flammkuchen op speltbasis. Een steeds populairdere dunne pizza die oorspronkelijk uit de Elzas-streek komt. De originele klassieke flammkuchen eet je met crème fraîche, uien, spek en kaas. Je kunt hem als hoofdgerecht eten maar ook als snack. Extra goed nieuws, je maakt hem heel makkelijk zelf, en dat hoeft echt niet ongezond te zijn!
VADERDAG VRAAGT OM PIZZA!
Dus wil jij op Vaderdag een gezondere optie dan pizza voor je vriend/man/vader? Maak dan deze minstens zo lekkere flammkuchen. Met een paar ingrediënten én een beetje geduld kun je aan de slag! Lees gauw verder voor 3 heerlijke varianten!
Wat heb je nodig voor ±3 personen?
Bodem
250 gram speltbloem
150 gram speltmeel
1 zakje gist
275 ml water
Zout (mespuntje)
scheutje olijfolie
Cheatday: Klassiek Beleg
2 uien
Zakje Gruyère kaas (lekker pittig)/of rasp een stuk kaas (150 gram)
125 gram crème fraîche light of als vervanger: hüttenkäse/zure room of sojaroom
125 gram magere spekblokjes
optioneel: champignon
Healthy day: gezonde varianten
Optie 1
- verse spinazie, ui, geitenkaas
Optie 2
- tonijn, olijven(tapenade), rucola
Optie 3
- zalm, wasabimayonaise, veldsla
Extra benodigdheden
Deegroller
Kom
Bakpapier
Extra speltbloem
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Meng de speltbloem en meel met het zakje gist, water, olijfolie en zout in een kom. Kneed tot een soepel deeg. De bol die je overhoudt moet absoluut niet teveel plakken. Voeg dus eventueel nog wat bloem toe. Doe dit een beetje op gevoel. Zorg ervoor dat je los nog wat extra bloem in de kom laat liggen, zodat het deeg niet blijft plakken. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Het zou in principe genoeg moeten zijn voor 3 bodems. Afhankelijk van het formaat van je bakplaat/oven.
- Rol het deeg uit op bakpapier die je al op passend formaat hebt neergelegd op de bakplaat. Rol uit tot ongeveer 0.5 cm dik. 15 a 20 minuten in de oven laten, tot de bodem er lekker knapperig uitziet en iets goudbruin. * Je kunt ervoor kiezen om het beleg (op de sla na) al mee te bakken in de oven, maar je kunt het ook naar wens eerst de bodem bakken en daarna beleggen.
- In de tussentijd kun je al wat voorwerk doen door alle ingrediënten voor het beleg klaar te leggen en/of te snijden. Als je dit samen doet dan is het leuk de ingrediënten in kommetjes te verdelen.
- Haal de pizza’s uit de oven, (beleg eventueel met alle overige ingrediënten), en heb een heerlijke vaderdag!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Nog meer inspiratie voor een culinaire vaderdag?
Wijngenietgids
Eindelijk wat anders dan een suf boek over wijnen. De Wijngenietgids is een kruising tussen boek en magazine en speelt in op de nieuwe trend van wijnbeleving. Van topauteur Hubrecht Duijker. 17,95 in de winkel!
Vegetarische papa’s
Oke, voor papa’s die vegetarisch willen eten maar dan wel met echte mannentaal. Meer hoeven we niet te verklappen. Het leukste, grofste en beste vegetarische kookboek van het jaar. 24,95 in de winkel!
Tien heerlijke snacks
Een heerlijke korte verhalenbundel van ‘de Roald Dahl van de lage landen’, Laurens Nutbey. Korte, hilarische plots met sterke ontroerende dialogen en ontknopingen die je nooit ziet aankomen. Tien heerlijke snacks voor de kortlezer, zoals de auteur zelf zegt. 10,00 in de winkel!
Papa Kazmi
Toen Papa Kazmi in 2012 samen met zijn kinderen een restaurant begon in Delft, had hij nooit durven dromen dat hij daarmee internationaal bekend zou worden. Drie jaar later verschijnt zijn ‘hotspot’ Hills & Mills bijna wekelijks in de media, kookt hij live op TV en vloog er een journaliste over om hem voor een grote internationale krant te interviewen. Grootste tijd voor een eigen kookboek, vonden zijn kinderen. Benieuwd naar de meer dan 80 gezonde, hartverwarmende, lekkere recepten uit de moderne Indiase keuken. Je kunt het boek hier bestellen.
Gerelateerde berichten
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
31 juli 2014
A kiwi a day…
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
17 december 2015
Strakke benen en billen?
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
5 oktober 2018
Viv’s detox
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
8 november 2018
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
23 augustus 2015